Politika / Varaždinsko smeće

GOSPODARENJE OTPADOM

I varaždinski HDZ zatražio promjene: 'Cijene treba formirati po broju osoba, ne domaćinstvu'

I varaždinski HDZ zatražio promjene: 'Cijene treba formirati po broju osoba, ne domaćinstvu'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell; Varazdinski.hr

Klub vijećnika HDZ-a tako će zatražiti od Čistoće, kroz Gradsko vijeće, kakve je rezultate novi sustav odvoza smeća dosad polučio...

Varaždinski HDZ priopćenjem se osvrnuo na trenutnu situaciju vezanu za novi sustav odvoza otpada i cijena tih usluga. Istaknuli su kako je vidljivo da su te promjene 'izazvale određene prijepore u javnosti i probleme koji nisu u isključivoj nadležnosti Grada Varaždina' te je stoga nužno izmjeniti i dopuniti odluku kojom se regulira usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

Svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem dostad su izrazili varaždinski SDP, nezavisni vijećnik Vjeran Strahonja i velik broj građana okupljenih oko Facebook grupe Varaždinsko smeće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Klub vijećnika HDZ-a tako će zatražiti od Čistoće, kroz Gradsko vijeće, kakve je rezultate novi sustav odvoza smeća dosad polučio.

Najviše ih zanimaju, ističu iz HDZ-a, podaci o tome za koliko se povećalo selektivno prikupljanje otpada, koliko stambenih zgrada je postiglo suglasnost u pogledu određivanja udjela u korištenju zajedničkih spremnika, kada građani mogu očekivati kante za biootpad, koliko su u prosjeku povećani računi za odvoz smeća, o potrebnom broju odvoza otpada, da li se vrši edukacija građana sukladno Uredbi Vlade Republike Hrvatske.

Vezana vijest:

Otpad u Varaždinu VARAŽDINSKO SMEĆE VARAŽDINCIMA PREKIPJELO Otvorena Facebook grupa Varaždinsko smeće, nezadovoljni računima traže i prosvjede

U nastavku HDZ ističe kako tražiti, kao i velik broj građana, da se cijena u zgradam određuje u skladu s brojem osoba koje žive u domaćinstvu, što sad nije slučaj.

- U slučaju da fizičke osobe u kućanstvu koje koriste zajednički spremnik ili više zajedničkih spremnika (višestambene zgrade) nisu sporazumno odredile svoje udjele u korištenju spremnika, Čistoća će odrediti udio korisnika u korištenju zajedničkog spremnika prema kriteriju omjera broja fizičkih osoba u kućanstvu korisnika i ukupnog broja fizičkih osoba na obračunskom mjestu. Broj fizičkih osoba u kućanstvu korisnika Čistoća može utvrditi na temelju izjave, a kada se podaci na taj način ne mogu utvrditi, broj fizičkih osoba u kućanstvu utvrđuje se na temelju podataka o raspodjeli zajedničke potrošnje pitke vode ili na neki drugi prikladan način – piše u priopćenju HDZ-a.

To bi bilo pošteniji i otvoreniji obračun javne usluge, ističu u HDZ-u, jer je količina proizvedenog otpada samaca mnogo je manja od količine koju proizvede višečlana obitelj.

Vezana vijest:

GOSPODARENJE OTPADOM Vjeran Strahonja o gospodarenju otpadom: 'Računi su veći, usluga lošija - to je istina!'

Također, HDZ Grada Varaždina predlaže da Gradsko vijeće učini dodatni napor da se uputi zahtjev Fondu za zaštitu okoliša koji je temeljem članka 18. Uredbe dužan Čistoći nadoknaditi troškove odvojenog sakupljanja i obrade reciklabilnog komunalnog otpada.

- Selektivno prikupljanje otpada je civilizacijski doseg i stava smo kako Republika Hrvatska kasni s njegovom primjenom, ali je nužno. Neovisno o navedenom, smatramo kako se unutar zakonskog okvira moraju pronaći rješenja koja Varaždinke i Varaždince neće dodatno opteretiti – zaključuju iz varaždinskog HDZ-a.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video