Vijesti / Politika

GRADSKO VIJEĆE GRADA VARAŽDINA

REKORDNO Novi proračun za čak 50% veći od ovogodišnjeg, planirani prihodi iznose 572 milijuna kuna!

REKORDNO Novi proračun za čak 50% veći od ovogodišnjeg, planirani prihodi iznose 572 milijuna kuna!
Varaždinski.hr

Najveći skok izazvan je najavljenim zaduživanjem od 160 milijuna kuna. No o tome će se odlučivati tek nakon Nove godine.

- Došlo je vrijeme da se bale zbrinu. Znamo što nam je činiti - poručio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok obrazlažući prijedlog proračuna za 2020. godine na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Govorio je to u kontekstu najavljenog zaduživanja putem izdavanja obveznica u iznosu od 160 milijuna kuna. Upravo to, naime, čini najveću stavku koja je proračun 'katapultirala' u dosad neviđene visine.

Naime, dok je proračun za 2019. godinu zaključen na oko 380 milijun kuna, novi proračun, zajedno sa zaduživanjem, planira se u visini od 572 milijuna kuna!

d10f0f2da12543e4cb8a6a2703791a48.jpg?v=2

Upravo se o zaduživanju najviše govorilo tijekom rasprave o proračunu, iako će Gradsko vijeće tek nakon Nove godine odlučivati o toj temi. No i prihodi i rashodi po toj osnovi sastavni su dio izglasanog proračuna.

Za bale oko 80 milijuna kuna

Najveći dio sredstava od zaduživanja namijenjeno je micanju baliranog otpada iz Brezja, za to se planira oko 80 milijuna kuna.

Osim toga, Grad je dužan platiti 26 milijuna kuna tvrtki Ekos temeljem pravomoćne presude, za zemljište u Ulici Vilka Novaka.

Ostali projekti koje je Čehok nabrojao da će se financirati iz zaduživanja vezani su uz odvodnju oborinskih voda, sufinanciranje energetske obnove osnovnih škola, kupnju vatrogasnog vozila s malim ljestvama, izgradnju kružnog toka u Hallerovoj ulici i podvožnjaka u Miškininoj, optičku infrastrukturu i podzemnih spremnika za otpad.

0348717dd5737185ef9010d0b1f1893f.jpg?v=2

Investicija ili ne

Osvrnuo se Ivan Čehok i na to zašto je ovo njegovo micanje bala investicija, a ono što je želio bivši gradonačelnik Goran Habuš isto zaduživanjem 2016. godine nije investicija.

- Rješenje Habuša nije bila investicija jer bi tamo i dalje ostalo 35.000 tona. To je razlika između ovoga i onoga rješenja - kaže gradonačelnik. No nije odgovorio na pitanje što će biti s balama koje su u vlasništvu ostalih općina.

Prodaja Termoplina

Spominjao je i prodaju Termoplina u kontekstu zaduživanja.

- To je proces koji traje barem godinu dana. Mi smo u to krenuli, prijašnja vlast nije. Nama je to jamstvo i osigurač za otplatu obveznica. Kad ćemo imati procjenu, doći ćemo pred Gradsko vijeće. Ali naša cijena možda će biti i veća od procjene - najavio je Čehok.

Brezje će donositi prihod

Ponovio je Čehok da je zaduživanje izdavanjem municipalnih obveznica u ovome trenutku izrazito povoljno, prinos je ispod 1%.

- S time da se mi ovdje zadužujemo za ono što će davati prihod. Jer, kad oslobodimo Brezje ono će donositi prihod dolaskom investitora - rekao je Čehok.

Nekad jedno, danas drugo

Ispred SDP-a Miroslav Marković je Čehoka podsjetio na njegove riječi prilikom donošenja proračuna za 2018. godinu.

- Rekli ste tada 'mi ćemo trošiti onoliko koliko ćemo zaraditi'. Sada ne da trošite koliko ste zaradili, nego želite i više. A dugove, bez obzira na male kamate, ćete ostaviti nekim budućim generacijama - ustvrdio je Marković.

Zaduživanje i predizborna obećanja

Dodao je da u ukupnom iznosu zaduživanja nekih 40 do 50 milijuna kuna odnosi se na predizborna obećanja.

- Mandat se bliži kraju, pa sad ono što niste uspjeli ostvariti redovitim putem, sada želite riješiti zaduživanjem - kritičan je bio Marković.

Treba pitati građane

Rekao je na kraju da iznos zaduživanja od 160 milijuna kuna zahtijeva da se građane pita o tome:

- Mi kao stranka nismo protiv toga, ali smo protiv ovih preostalih 50 milijuna kuna za ostale projekte.

Trebalo se žaliti na presudu

Natalija Martinčević iz Reformista podsjetila je da, kao sporni detalj, da se zaduživanjem plaća 26 milijuna kuna Ekosu samo iz razloga što se Grad nije žalio na presudu.

- Bilo je u interesu Grada žaliti se na tu presudu - smatra Martinčević.

Bila je vrlo kritična prema svim najavama projekata koje su u protekle dvije i pol godine stizali iz gradske uprave.

- A sada na kraju ispada da ćemo kupiti nešto vatrogascima i financirati ono što smo izgubili jer smo zakasnili na nacionalni natječaj za financiranje domicilne komponente.

Također je upozorila na to da gradska vlast generacije unaprijed zadužuje za 160 milijuna kuna.

Najbolje zaduživanje u povijesti

Vlado Sevšek ispred Lige za Varaždin podržao je i proračun i zaduživanje.

- Sa stanovišta cijene i potrošnje novca, to će biti najbolja stvar koju je Grad napravio u svojoj povijesti. To su vrlo dobre investicije. A osobito kad imamo zaduživanje ozbiljno ispod 1%, svakako bismo trebali prihvatiti. Mi 26 milijuna kuna moramo platiti Ekosu, to je zadana stvar, inače ide ovrha. Za izmještanje bala bolje da zadužimo našu djecu za 80 milijuna kuna i riješimo se bala. Mislim da će nam djeca više zamjeriti da ostavimo bale - iznio je svoj stav Sevšek.

HDZ podržao proračun

Ispred HDZ-a o proračunu je govorio Robert Gotić, iznijevši da će ova stranka podržati prijedlog. Nestranački vijećnik s liste HDZ-a Vjeran Strahonja također je podržao proračun, ali je rekao da to još uvijek ne znači da će podržati zaduživanje pod svaku cijenu. On, naime, zahtijeva daleko bolje razrađenu dokumentaciju od one koja je sada dostupna vijećnicima. 

Lista projekata se promijenila u par dana

Nezavisni vijećnik Denis Mladenović bio je protiv proračuna, a tijekom rasprave upozorio je na to da je popis projekata na što će biti potrošen novac od zaduživanja drugačiji od onog što je predstavljeno na Gradskome vijeću.

Zašto je tome tako, nije dobio odgovor.

3b122c29f19a14d01a26de6f41e3b3d9.jpg?v=2

Na kraju rasprave za prijedlog proračuna glasovalo je 16 vijećnika, 8 ih je bilo protiv.

Proračun su podržali svi Čehokovi i HDZ-ovi vijećnici te Vlado Sevšek iz Lige za Varaždin (na sjednici nije bio prisutan vijećnik Davor Patafta), dok su protiv bili vijećnici SDP-a, Reformista i nezavisnog Denisa Mladenovića.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video