Vijesti / Politika

Ministrica obrazovanja

VIDEO Divjak odgovorila je li premijer od nje tražio ostavku i smatra li se odgovornom za štrajk

Ministrica obrazovanja u ekskluzivnom razgovoru za RTL govorila je o štrajku i o zahtjevu SDP-a za njezin opoziv

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ekskluzivnom razgovoru za RTL govorila je o nadoknadi nastave zbog štrajka i zahtjevu SDP-a za njezin opoziv.

Poslali ste danas uputu školama o nadoknadi nastave. Većina škola izjasnila se da će se školska godina morati produljiti.

Škole su se izjasnile i otprilike svaka treća kaže da ima 16 nastavnih dana koje treba nadoknaditi. Ostali imaju manje, a određen broj škola ne treba ništa nadoknaditi. U uputi smo poslali da je moguće produljiti nastavnu godinu do 26. lipnja za sve učenike, odnosno za završne razrede srednjih škola do 29. svibnja. To je ono što škole mogu iskoristiti što se tiče produžetka same nastavne godine. Ostalo moraju rasporediti unutar školske godine. Za nas je najvažnije da nema pomicanja krajnjeg roka za rezultate mature, što znači da nema utjecaja na upise na fakultete. Cilj nam je da učenici dobiju zagarantirani broj nastavnih dana i zagarantirane ishoda učenja kako ne bi bili oštećeni.

Koliko će koštati najdulji štrajk u školama?

Najvažnije je da Vlada plati sve dane u štrajku, a, naravno, učitelji i nastavnici koji su štrajkali su u obvezi sve nadoknaditi tako da tu neće biti bitnih financijskih utjecaja, odnosno, obveza što se tiče plaćanja. Najvažnije je da isporuka prema učenicima bude u skladu sa zakonom, besprijekorna. 

Nalazimo se na vašem fakultetu, jeste li se poželjeli na njega vratiti?

Ovo što sam ovdje predstavlja na neki način želju i volju jer ja sam ipak sveučilišna profesorica, tako da mi je ovo normalno i ugodno okružje. Malo mi fale kolege, a posebno studenti s obzirom na to da je to moj izborni poziv, sveučilišni profesor. 

Vjerujete li da ćete ostati do kraja mandata na funkciji ministrice?

To je manje važno. Važnije je da je reforma u školama, da smo stvarno uveli i obaveznu informatiku, promijenili kurikulume, radili na edukaciji nastavnika, ušli u CERN, učitelji i nastavnici bit će službene osobe... Puno smo radili na vraćanju povjerenja u sustav, primjerice, preko eliminiranja svih onih s lažnim diplomama i svjedodžbama. To je važno i to mora biti u fokusu.

Ipak ste u situaciji da će vas premijer Andrej Plenković morati braniti u Saboru. SDP je zatražio vaš opoziv. Hoćete li podnijeti ostavku?

SDP je konzistentan. Prvo je smanjio plaće učiteljima i nastavnicima kada su bili na vlasti, a sada žele smijeniti one koji su povećali plaće. Mislim da svoj posao radim u skladu sa svim onim najavama i razlozima zašto sam ušla u Vladu. Što se tiče cijelog ovog procesa, upravo mi je danas jedna profesorica iz Zadra poslala e-mail gdje je pisalo da uvijek prosječni napadaju one koji su bolji od njih. 

Je li premijer dok je bio štrajk zatražio vašu ostavku i jeste li vi razmišljali o ostavci?

Ne i ne. 

Dakle, ne smatrate se odgovornom? Ipak niste imali sve konce u svojim rukama za vrijeme štrajka, a i premijer je na kraju morao dovršiti pregovore? 

Kada govorimo o iznosima koji se mjere u stotinama milijuna kuna, ne postoji ministar koji to može odlučiti bez premijera. Tu se uvijek premijer mora uključiti, u takvim situacijama. Svi koji misle da ministar može to samostalno planirati, primjerice, 500 ili 600 milijuna kuna u proračunu, mislim da ne znaju ništa o funkcioniranju Vlade. 

Ne bojite li se da vam je pozicija ugrožena?

Kao što sam rekla, ja se dobro osjećam i kao sveučilišna profesorica, a sada sam zadovoljna sa svime onime što smo i pokrenuli i nastavljamo sada raditi i u sustavu odgoja i obrazovanja, a pred nama su i važne promjene u visokom obrazovanju i ne može se govoriti o strahu. Volje ima da se stvari nastave. Mi bez krucijalnih promjena i shvaćanja da odgoj, obrazovanje i znanost moraju biti u prvom planu sigurno ne možemo naprijed. I zato sam ja ovdje. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video