Vijesti / Politika

JAVNI POZIV OKONČAN

UMIROVLJENIČKO NASELJE Javila se dva zainteresirana investitora koja bi gradila u Biškupcu

UMIROVLJENIČKO NASELJE Javila se dva zainteresirana investitora koja bi gradila u Biškupcu
Varaždinski.hr, Katastar.hr

Projekt je to koji je i na društvenim mrežama i u medijima iznjedrio razne teorije o pogodovanjima.

Prije dva dana završio je javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za izgradnju umirovljeničkog naselja u Varaždinu. Kako doznajemo, stigle su dvije ponude.

Tu nam je informaciju potvrdio gradonačelnik Ivan Čehok, ali zasad nije želio konkretizirati o kojim je tvrtkama riječ. Doznali smo tek da je jedna od njih iz Varaždina.

Grad Varaždin javni poziv raspisao je 25. listopada, a od tada do danas mnogo se u javnosti napisalo o toj projektnoj inicijativi.

Lokaciju koju je Grad ponudio je prostor Sajmišta u Biškupcu, kojim upravlja Gradska tržnica. Tamo se četvrtkom održava poljoprivredni sajam, a na dijelu površine nalaze se javni vrtovi koje vodi Udruga Gredica. Cjelokupna parcela ima oko 3,7 hektara.

Vezana vijest:

Sajmište Biškupec - Ivan Čehok TRAŽI SE INVESTITOR UMIROVLJENIČKO NASELJE Gradilo bi se u Biškupcu, ali Čehok razmatra i lokaciju iza bivšeg Mercatora

Najprije je na društvenim mrežama županijski vijećnik Marijan Dominko iznio teoriju da iza toga projekta stoji namjera pogodovanja vlasnicima zemljišta u tome dijelu grada. Kasnije su sličnu priču prenijeli i drugi lokalni i nacionalni mediji. Pritom se spominjalo da bi gradska vlast ovim projektom podigla vrijednost zemljišta u tome dijelu grada. To se čini nedvojbenim, budući da se dovođenjem komunalne infrastrukture u taj dio grada konačno stječu uvjeti za gradnju u onome dijelu kako je to GUP-om predviđeno.

Mediji su u pravilu pisali o sumnjama da gradonačelnik Ivan Čehok (ponovno) pogoduje obitelji Patafta, koji su vlasnici određenih površina u tome dijelu grada. 

No, dok se zemljišta u vlasništu obitelji Patafta nalaze oko kilometar udaljenosti od predviđene lokacije, i to većina od toga južno od rijeke Plitvice, ostatak tog neizgrađenog dijela grada u mješovitom je vlasništvu drugih većih tvrtki ili pak građana.

Sjeverno i zapadno od Sajmišta nalaze se velike poljoprivredne površine u vlasništvu Veterinarske stanice, a s južne strane neposredno uz tu gradsku parcelu većina zemljišta u vlasništvu je tvrtke Zagorje-Tehnobeton.

Relativni većinski vlasnik Veterinarske stanice je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Križanić, koji ima oko 35% dionica. Drugi najveći suvlasnik je Snježana Križanić, s 11,5% dionica.

Zagorje-Tehnobeton, nekadašnji građevinski gigant, tvrtka je kći Zagorja, poduzeća koje je u stečaju. 

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Zlatko Horvat, Miroslav Bunić, Stanko Vitez PRAVOSUDNE VRATOLOMIJE SLUČAJ TEHNOBETON Suđenje Čehoku i ostalima vraća se na početak. Osim ako se do kraja godine ne izglasa novi zakon

Predsjednik uprave te tvrtke do 2018. godine bio je Miroslav Bunić. On je jedan od optuženika u trećem procecu koji se trenutno vodi protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka. Optužba tereti Bunića da je tražio od Čehoka pogodovanje tvrtki kojoj je bio na čelu i za to mu uzvratio mitom, jednako kao i Čehokovu tadašnjem zamjeniku Zlatku Horvatu.

Trenutna struktura vlasništva Zagorja je takva da najviše dionica ima odvjetnik Marijan Petrić, oko 30%. Max Bögl International vlasnik je 28,5% Zagorja, Andro Bunić ima 18,73%, a tvrtka Miroslava Bunića pod nazivom Varaždinski holding 9,76% dionica.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video