Vijesti / Politika

GRADSKE FINANCIJE

OBVEZNICE Čehok: 'Samo iznajmljivanjem optičke mreže prihodovat ćemo 2 milijuna kuna godišnje'

OBVEZNICE Čehok: 'Samo iznajmljivanjem optičke mreže prihodovat ćemo 2 milijuna kuna godišnje'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Čehok tvrdi da se Grad zadužuje za investicije, a ne za pokrivanje obveza. U to računa i novac za bale.

Za 5 milijuna kuna zadužit će se Grad Varaždin za daljnje postavljanje optičke mreže. Jedan je to maleni dio od ukupno oko 170 milijuna kuna, za koliko gradska vlast planira zaduženje putem izdavanja obveznica.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, vijećnica OBVEZNICE 170 MILIJUNA KUNA Gradska vlast planira svakog Varaždinca zadužiti za gotovo 500 eura!

No taj je detalj danas istaknuo gradonačelnik na svome kolegiju kao ilustraciju toga da zaduživanje o kojem riječ ne predstavlja trošak, nego investiciju.

- Ono što je bitno je da ćemo mi od najma te optičke mreže godišnje imati prihod od oko 2 milijuna kuna, čime otplaćujemo prinos i glavnicu - rekao je Čehok.

I micanje bala postalo investicija

I novac za rješavanje problema baliranog otpada, koji je već ranije procijenio na 85 milijuna kuna, Čehok je okarakterizirao investicijom:

- Mi ćemo tamo rješavanjem bala deblokirati 800.000 kvadrata zemljišta za dolazak investitora. To je vrijednost od 16 milijuna eura, dakle više nego što ćemo se zadužiti putem obveznica!

Trgovački lanci gradili bi na Ekosovom

Tu je i stavka od 26 milijuna kuna zaduženja, koje Grad mora platiti Ekosu temeljem sudske presude za zemljište u Ulici Vilka Novaka.

- Već postoje dva trgovačka lanca koja su zainteresirana da tamo grade - otkrio je. 

Tamo je inicijalno, 2011. godine kada je potpisan ugovor između Grada i Ekosa, trebalo biti građeno novo POS-naselje. Zanimalo nas je kakva je sada perspektiva tog projekta.

Čehok bi povukao tužbu protiv T&H

Gradonačelnik je odgovorio da su se Ekos i VIS (danas T&H Invest) 2009. godine zajedno javili i nudili zemljište i da to najprije treba objediniti. 

- Te tvrtke su tada prodavale kvadrat zemljišta za 129 eura, ali je sada zbog sudskih troškova cijena narasla na oko 200 eura po kvadratu pa je upitno bi li pod tim uvjetima bila isplativa gradnja samo POS-stanova - rekao je. 

Ako je, kako je rekao, potrebno objediniti zemljište, zanimalo nas je zašto se Grad i dalje spori s T&H Investom, odnosno zašto Grad ne povuče tužbu.

- Ja sam sklon tome, jer Grad nema velikih izgleda u tome sporu. Ali naš koalicijski partner HDZ je protiv toga, oni žele da se pričeka sudska presuda - objasnio je gradonačelnik situaciju oko tog spora.

Procjenjuje se da bi Grad, ako izgubi, taj spor mogao stajati dodatnih više od 50 milijuna kuna.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video