Vijesti / Politika

državni proračun

ROBERT PODOLNJAK 'Država je maćeha Sveučilištu Sjever, drugi dobivaju i nekoliko puta više'

ROBERT PODOLNJAK 'Država je maćeha Sveučilištu Sjever, drugi dobivaju i nekoliko puta više'
Varaždinski.hr

'Apsolutno je neshvatljivo da je Sveučilište Sjever tako diskriminirano, a ministrica znanosti je iz Varaždina!'

Most nezavisnih lista - Regionalni ured Varaždin pozvao je varaždinske novinare na press konferenciju u petak, 15. studenog, u prostorije Ureda kako bi ih saborski zastupnik Mosta prof. dr. Robert Podolnjak izvijestio o dva bitna amandmana koje je podnio na Prijedlog državnog Proračuna za 2020., značajna za Varaždin, županiju, ali i sjeverozapadnu Hrvatsku, a koje Vlada nije prihvatila.

Vlada je odbila amandman prema kojem bi se u financijski plan Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ponovno uvrstilo izbrisanih 20 milijuna kuna za sanaciju odlagališta Brezje.

Također, odbijen je i amandman za redovno financiranje Sveučilišta Sjever u visini 57.901.012 kuna, čime bi se sufinanciranje države po upisanom studentu izjednačilo s onim koje dobiva Sveučilište u Puli.

Kao što je poznato, saborski zastupnici su na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu podnijeli više od 330 amandmana, od kojih je Vlada na zatvorenoj sjednici u utorak 12. studenog prihvatila tek jedan i to četvero zastupnika HDZ-a koji su zatražili dodatnih deset milijuna kuna za Sveučilište Sjever.

Izvorno je u Prijedlogu Državnog proračuna bilo predviđeno svega 25,66 milijuna kuna, a s novim se dodatkom sufinanciranje Sveučilišta Sjever podiže na 35,66 milijuna kuna. 

U raspravi o prijedlogu proračuna dr. Podolnjak je rekao da, kada se analizira planirana dodjela sredstava za redovnu djelatnost osam hrvatskih javnih sveučilišta, imajući pritom u vidu i broj studenata koji pohađaju određeno sveučilište, proizlazi da je Državni proračun za sva sveučilišta majka, a za jedno maćeha. I to za ono najmlađe, koje je posljednje osnovano - Sveučilište Sjever. To naše sveučilište nema isti tretman u financiranju svoje redovne djelatnosti kao ostala sveučilišta u RH.

Tako je bilo predviđeno da od ukupno cca 2,7 milijardi kuna, Sveučilište Sjever dobiva manje od jedan posto tog iznosa, odnosno nešto više od 25 milijuna kuna. Najviše javnog novca, dobit će najveća sveučilišta u državi s najviše studenata: Zagreb, Rijeka, Osijek i Split. No kada je riječ o manjim sveučilištima, Sveučilište u Zadru, koje ima oko pet tisuća studenata, prema prijedlogu proračuna dobit će gotovo 118 milijuna kuna, odnosno 23.500 kuna po studentu.

Sveučilištu u Puli s 3700 studenata ide 52 milijuna kuna, a Sveučilištu u Dubrovniku s 1600 studenata oko 46 milijuna kuna. Sveučilište Sjever koje ima 4100 studenata trebalo je dobiti tek nešto više 25 milijuna kuna, što je samo oko 6200 kuna po studentu. Dubrovniku, dakle, ide oko 29.000 kuna po studentu, a Sjeveru samo petina tog iznosa. 

Pula dobiva više nego dvostruko sredstava od Sveučilišta Sjever, a ima 400 studenata manje. Dubrovnik dobiva također gotovo dvostruko više sredstva, a ima tri puta manje studenata, dok je Zadar, koji ima 1000 studenata više od Sveučilišta Sjever, dobio skoro četiri i po puta sredstava više od strane države i državnog proračuna od Sveučilišta Sjever.

- Gdje je tu proračunska logika? Gdje je tu pravičnost u raspodjeli sredstava - upozorio je dr. Podolnjak na sjednici Hrvatskog saboru u svom govoru o Prijedlogu Državnog proračuna, pitajući temeljem kakvih se kriterija u Ministarstvu predlagala upravo takva raspodjela sredstava za redovno financiranje pojedinih sveučilišta. Apsolutno je neshvatljivo da je Sveučilište Sjever tako diskriminirano, a ministrica znanosti je iz Varaždina! Država je maćeha Sveučilištu Sjever, drugi dobivaju i nekoliko puta više - rekao je.

Zbog toga je prof. Podolnjak podnio amandman za redovno financiranje Sveučilišta Sjever i zatražio da ono iznosi 57.901.012 kn, umjesto dosad predviđenih 25 milijuna, što je isti iznos po upisanom studentu koji dobiva Sveučilište u Puli, s time da sljedećih godina ta sredstva treba povećavati prema prosjeku koji dobivaju ostala sveučilišta prema broju studenata - istaknuto je na konferenciji.

a958d8ca8431c764c5b61e09fca5257a.jpg?v=2

Vlada je odbila taj amandman, ali je prihvatila jedini amandman zastupnika HDZ-a koji su zatražili dodatnih 10 milijuna kn za Sveučilište Sjever. Takvu odluku valja pozdraviti, ali do nje ne bi došlo da prethodno nije na sjednici Sabora prof. Podolnjak govorio o diskriminaciji prema Sveučilištu Sjever i podnio amandman.

Treba naglasiti da dodatnih 10 milijuna kn ne ispravlja nepravdu prema Sveučlištu Sjever, već je samo ublažava. Tih 10 milijuna kn zapravo je milostinja koju je Vlada udijelila Sveučilištu Sjever, koje zaslužuje znatno veća sredstva za financiranje redovne djelatnosti.

Zastupnik Mosta podnio je još jedan amandman od ogromne važnosti za Grad Varaždin i širu okolicu, u financijski plan Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ponovno bi se uvrstilo izbrisanih 20 milijuna kuna za sanaciju odlagališta Brezje.

Naime, Robert Podolnjak je nakon višestruke provjere proračunskog dokumenta od nekoliko stotina stranica ustanovio da je nestala pozicija na kojoj je za 2019. bilo osigurano 20 milijuna kuna za sanaciju odlagališta bala u Brezju. U toj stavci za 2020. osigurano je 0 (nula) kuna! Jednako kao i u projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

- Znamo da ove godine nije sanirano odlagalište iz određenih razloga (pravni sporovi, sanacijski program), ali je moguće i potrebno očekivati da će Grad Varaždin i njegova tijela učiniti sve da do realizacije sanacije dođe u 2020. godini. Nije mi poznato iz kojeg je razloga novac za sanaciju odlagališta Brezje maknut iz financijskog plana, jer na saborskoj sjednici nije bilo nadležnog ministra koji bi odgovorio na moju raspravu. Gledajući prijedlog financijskog plana nisam uočio da bi ta sredstva bila prebačena na neku drugu poziciju. Zbog toga sam podnio amandman da se zadrži 20 milijuna kuna za sanaciju Brezja i u financijskom planu za 2020. - napominje saborski zastupnik Robert Podolnjak.

U obrazloženju Vlade istaknuto je da zbog neriješenih pravnih sporova Grada Varaždina, zbog kojih se ne može predvidjeti kada će se moći iskoristiti sredstva za sanaciju deponija bala u Brezju, novac u Financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša više neće biti osiguran.

U raspravi o amandmanima prof. Podolnjak je rekao da pravni sporovi postoje već godinama a sredstva su svejedno bila osigurana u Fondu i da se ne može tvrditi kako se u 2020. ti sporovi neće riješiti. Ne može se polagati očekivanja niti u moguću rebalans Proračuna i Financijskog plana, jer se on radi na razini države u pravilu jednom godišnje i to na kraju godine.

Tako je rebalans Državnog proračuna za 2019. izglasan tek neki dan, 14. studenoga. Bez obzira na to, amandman prof. Podolnjaka nije podržala Vlada, a niti zastupnici vladajuće većine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video