Vijesti / Politika

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI Prihvaćen kapitalni projekt izgradanje nove škole u Svetom Iliji

NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI Prihvaćen kapitalni projekt izgradanje nove škole u Svetom Iliji
Varaždinska županija

Prihvaćen je i prijedlog JPP projekta rekonstrukcije Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec.

Kapitalni projekt izgradnje Osnovne škole Vladimir Nazor Sveti Ilija te prijedlog JPP projekta rekonstrukcije Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec prihvatili su većinom glasova vijećnici Županijske skupštine na sjednici održanoj u srijedu, 2. listopada.

Riječ je o dvije od posljednje tri osnovne škole u Varaždinskoj županiji koje nastavu imaju u dvije smjene, a ovim će se ulaganjima osigurati uvjeti za jednosmjensku nastavu.

- Projekt izgradnje nove zgrade OŠ u Svetom Iliji planirane je vrijednosti 58 milijuna kuna, a s 80 posto će ga financirati država, s 15 posto Županija te s 5 posto Općina. Natječaj za izvođača radova koji je provelo resorno ministarstvo je završen, a od šest ponuda njih pet je okviru procijenjene vrijednosti, što potvrđuje da je projekt dobro pripremljen. Rok za izgradnju škole je 18 mjeseci od sklapanja ugovora, a Županija će svoj udio financirati tijekom tri godine, ove, sljedeće i 2021. godine. Ovo je najveća pojedinačna investicija u školstvu i bez države ne bi bila moguća - rekao je župan Radimir Čačić.

Vijećnici su prihvatili rekonstrukciju OŠ Ivanec po modelu JPP-a, pri čemu bi se najamnine  privatnom partneru u 25 godina plaćale u omjeru 55 posto država, 35 posto Županija i 10 posto Grad Ivanec, što su prihvatili Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Ivanec. 

- Građanima poručujem da ćemo školu svakako rekonstruirati. Današnjom odlukom o prihvaćanju modela javno-privatnog partnerstva u suštini si ostavljamo mogućnost da i u slučaju da za izgradnju škola u sljedećem proračunskom razdoblju EU-a ne bude moguće koristiti EU sredstva, školu ipak izgradimo s obzirom da je JPP model jedini kroz koji država može sudjelovati - rekao je župan Čačić.

Napomenuo je da je i za dogradnju OŠ Martijanec, posljednje škole u kojoj treba osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu, prihvaćen model prema kojem će investiciju sa 75 posto financirati Županija, a s 25 posto Općina Martijanec.

Vijećnici su usvojili Odluku o sufinanciranju školske prehrane, koja se temelji na stvaranju obrazovnog sustava jednakih šansi u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

- Prema UNICEF-ovom istraživanju iz 2015. godine, oko 3 posto siromašnih obitelji u Hrvatskoj nema mogućnost svojem djetetu osigurati jedan topli obrok dnevno, a za 0,3 posto djece procijenjeno je da im je školski obrok jedini obrok u danu. Mi smo 2017. godine pokrenuli projekt sufinanciranja školske prehrane osnovnoškolaca prema kriteriju primatelja dječjeg doplatka. Prošle godine je besplatni obrok osiguran za 30 posto učenika osnovnih škola, koliko ih je u riziku od siromaštva. Jedina smo Županija koja je, uz dobiveni europski, izdvojila i vlastiti novac. Ove školske godine su smanjena EU sredstva, tako da smo s prvobitnih 700.000 kuna u 2017., vlastita sredstva za djecu u riziku od siromaštva sada povećali na 2,5 milijuna kuna i time obuhvatili 3.451 dijete ili 36 posto učenika osnovnih škola. Ujedno smo jedina Županija koja provodi i projekt sufinanciranja prehrane za učenike srednjih škola - istaknuo je župan Čačić.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu župana za prvo polugodište 2019. godine, kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. te druge izmjene i dopune proračuna za ovu godinu.

- U prvoj polovici ove godine ostvarili smo višak prihoda od 8,3 milijuna kuna, pri čemu imamo povećanje od 15,5 posto prihoda od poreza na dohodak, s čime smo zadovoljni. Gospodarstvo radi pristojno, a plaće su porasle 7 posto, dva puta više nego na razini Hrvatske, pa više po tome nismo posljednji, nego na 15. mjestu. Time nismo zadovoljni, ali ipak je došlo do pomaka i povećanja plaća, a time i povećanja prihoda proračuna. Međutim, problem o kojem se javno ne govori su prijedlozi izmjena Zakona porezu na dohodak, kojima država želi uvesti olakšice za mlade do 30 godina, ali ne svojim novcem, nego novcem županija, gradova i općina. Varaždinska županija će, prema aktualnim prijedlozima, time izgubiti 8 posto prihoda. Problem je i to što mi do 15. listopada moramo izraditi prijedlog proračuna za 2020. godinu, a od države nismo dobili nikakve parametre koliki će nam biti prihodi od poreza. Hoće li novac koji će nam oteti nadoknaditi kompenzacijskim mjerama, što se već jednom dogodilo, u ovom trenutku ne znamo - rekao je župan Čačić.

Na sjednici je usvojena Odluka o kriterijima za određivanje zakupnine i davanja u zakup poslovnog prostora Doma zdravlja Varaždinske županije i Ljekarne Varaždinske županije.

Vijećnici su donijeli i zaključak o pravu uporabe dijela bivše vojarne 'Ivan Drašković' u Optujskoj ulici u Varaždinu, a radi osnivanja Konjičkog centra Varaždinske županije, čiji je cilj valorizacija povijesne i kulturne baštine.

U planu je uređenje Prezentacijskog centra Varaždinske husarske granične pukovnije i stvaranja centra za bavljenje različitim vrstama jahanja, od rehabilitacijskog preko rekreativnog, pa do škole jahanja za različite uzraste. 

Za ravnatelja Županijske uprave za ceste Varaždinske županije vijećnici su ponovno imenovali Tomislava Osonjačkog, kojem je to četvrti mandat na čelu ŽUC-a. Skupština je dala i suglasnost na izvještaj o izvršenju Financijskog plana ŽUC-a za prvih šest mjeseci te podržala rebalans Financijskog plana za ovu godinu.

Prihvaćena je informacija o stanju gospodarstva Varaždinske županije za 2018. godinu i prvo polugodište 2019. godine. Vijećnici su većinom glasova prihvatili i izvješća o radu za 2018. godinu Garancijske agencije Varaždinske županije, Zone Sjever, trgovačkih društava Piškornica, Piškornica sanacije i Piškornica sanacijsko odlagalište, dok većinom glasova nisu prihvatili izvješće o radu za 2018. Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Ujedno je prihvaćeno izvješće o radu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za 2018. godinu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video