Vijesti / Politika

Hrvatska - mala zemlja velike korupcije

Varaždinski SDP organizirao tribinu i poručio: 'Ključ promjene i početak prave borbe protiv korupcije je smjena ove vlasti'

Varaždinski SDP organizirao tribinu i poručio: 'Ključ promjene i početak prave borbe protiv korupcije je smjena ove vlasti'
SDP Varaždin

Raspravljalo se o korupciji na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.

U organizaciji Županijske i Gradske organizacije SDP-a Varaždinske županije i grada Varaždina u srijedu je održana javna tribina 'Hrvatska - mala zemlja velike korupcije'.

U Klubu Europa media varaždinskog kazališta na tribini su govorili prof. dr. sc. Josip Kregar, redoviti profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i koordinator izrade SDP-ovog antikorupcijskog plana, dr. sc. Vuk Vuković, politički ekonomist koji je doktorirao na Oxfordu i istraživački obradio korupciju u hrvatskoj lokalnoj samoupravi i Miroslav Marković, mag. inf., predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin, uz moderatora tribine Dragana Zelića, izvršnog tajnika SDP-a Hrvatske za edukaciju, politički sustav i civilno društvo.

Tribinu je otvorila predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora koja je naglasila da je SDP odlučno krenuo u obračun s jednim od glavnih uzroka koji sprječava rast standarda hrvatskih građana, a to je upravo korupcija. 

- Ne možete korupciju drugačije opisati, nego kao pljačku i otimačinu novca iz proračuna ili naših novčanika kojim se, umjesto ulaganja u obrazovanje, vrtiće, olakašavanje rada poduzetnicima i većih plaća i mirovina, preusmjerava onima kojima to ne pripada. Korupcija je ono o čemu svi znaju sve, nešto s čim se svatko od nas susreo bar jednom ili bio prisiljen da sudjeluje u tome i baš zato o tome treba govoriti, ali i početi rješavati problem. Korupciju je potrebno prijaviti i nakon toga adekvatno kazniti, a toga trenutno nema. SDP čini sve da bi se korupciji stalo na kraj i izlazi s cijelim nizom zakonskih prijedloga, počevši od donošenja novog Zakona o porijeklu imovine preko jačanja institucija za borbu protiv korupcije kao što je jačanje ovlasti Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa - kazala je Antolić Vupora.

Profesor Kregar je rekao da je dijagnoza teška, a svaka bolest na kraju smrtonosna ukoliko se odmah ne krene u liječenje.

- Ne smijemo dozvoliti da ova bolest, korupcija, za nas kao društvo bude smrtonosna. Kod nas korupcija nije pitanje jednog čovjeka, ili grijeha nekog čovjeka, već je razrađen sistem hobotnice koja dopire do svakoga i šteti svakom od nas. Zbog toga je lijek protiv nje sistematsko djelovanje u razvoju vladavine prava i institucija. Ne samo za progon, jer mi imao institucije za progon, ali pokazalo da su i one dosta neotporne na izazove, nego sve one institucije koje su prepreka lošoj vlasti. Korupcija kod nas je posljedica loše vlasti. Razvijati dobru vlast, odgovornost, zakonitost, poštenje i tražiti primjer od onih koji nas vode - to su sredstva izlječenja. Naravno da mi znamo kako je bolest opasna, ali kao što će nam doktor reći 'krećite se, umjereno jedite, nemojte pušiti', tako i ovdje to znači radite što bolje možete, ne misleći samo na sebe, nego na društvo kojem odgovarate, nemojte trčati samo za materijalnim pokrićem, nego shvatite da je smisao života da i pomogneš društvu u kojem živiš - slikovit je bio Kregar koji je zaključio da moramo živjeti u društvu u kojem se od poštenog rada ugodno i dobro živi.

Vuk Vuković je nakon analize postojećeg stanja do kojeg je došao u svom istraživačkom radu naveo konkretan primjer rješenja problema.

- Ja sam radio jedan projekt koji bi bio moguće rješenje problema, a radi se o potpunoj transparentnosti proračuna. Dakle, da se vidi apsolutno svaka potrošena kuna javnog novca u proračunima lokalne, ali i središnje vlasti. Na taj se način uvođenjem tehnologija ograničava političare i ostale dužnosnike u njihovoj samovolji, u smislu da se ne može baš manipulirati javnim sredstvima. Još uvijek tu postoje nekakve metode, ali kad mediji i javnost imaju uvid u svaki račun i sve što se troši, onda je jako teško i nema nitko toliko hrabrosti da pokušava manipulirati - kazao je Vuković.

Predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković govorio je o korupciji na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini.

- S obzirom na stanje u Varaždinu i Hrvatskoj u kojima je korupcija postala sveprisutna i praktično način života, jasno je da se nalazimo na prekretnici. Korupcija je uzela toliko maha da je došao krajnji trenutak da se počnu poduzimati mjere da se ta korupcija obuzda na svim razinama vlasti. Naravno da to ova gradska vlast, ali i Vlada, ne žele i ne mogu napraviti.  Ključ promjene i početak prave borbe protiv korupcije je smjena ove vlasti. Varaždin je nažalost ogledni primjer - u gradu je na vlasti gradonačelnik koji ima tri optužnice, nepravomoćnu presudu za kaznu zatvora od 2 godine, a svojim postupcima i odlukama i dalje utječe na sudske procese koji se vode protiv njega i nanosi nemjerljivu štetu gradskom proračunu. Na nacionalnoj razini pola ministara iz Vlade je otišlo zbog sumnje na korupciju, a saborski zastupnici i gradski vijećnici koji su prevarili svoje birače postaju 'žetončići' čuvajući  ovu vlast i svoje fotelje pod svaku cijenu. Tako dugo dok ona mirna, tiha, poštena građanska Hrvatska koja uredno plaća račune, koja uredno plaća poreze, ne izađe na izbore i smijeni ovu vlast u Varaždinu i Hrvatskoj, mi ćemo i dalje propadati,a naša djeca i mi ćemo  odlaziti tamo gdje se može pošteno živjeti od svog rada. SDP je u ovom trenutku jedina opcija koja, usprkos svim svojim nedostacima, ima snagu i volju obračunati se s korupcijom i zato pozivamo građane da nam se pridruže u toj borbi za spas našeg Varaždina i Hrvatske - zaključio je Marković.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video