Vijesti / Politika

KOLIKO ODVOZA?

ČISTOĆA Skroza iznio brojke, Avar zaključio: 'SDP širi laži, to je njihova agenda od samog početka'

ČISTOĆA Skroza iznio brojke, Avar zaključio: 'SDP širi laži, to je njihova agenda od samog početka'
Varaždinski.hr

Nakon dugo vremena Čistoća je održala presicu, povod je bilo pitanje SDP-ovih vijećnika izrečeno na sjednici Gradskog vijeća...

Više od 40 minuta trajalo je izlaganje sudionika konferencije za novinare predstavnika tvrtke Čistoća i varaždinske gradske vlasti.

Vezana vijest:

Smeće, Marković, Čehok RAT SMEĆEM OPET O ČISTOĆI 'Zašto Varaždinci plaćaju više?', 'Mikac vam je podmetnuo krive podatke'

Povod je bilo pitanje SDP-ovih vijećnika s jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, koji su gradonačelniku tom prigodom predali tablicu s podacima iz kojih ispada da građani Varaždina javnu uslugu prikupljanja otpada plaćaju više nego stanovnici nekih drugih općina i gradova.

Podaci kojima je raspolagao SDP su netočni, rečeno je danas na presici. Na njoj su govorili Davor Skroza, direktor Čistoće, zatim Franjo Rajner, voditelj službe operativnih poslova Čistoće, i Miljenko Ernoić, predsjednik nadzornog odbora tvrtke, a bio je prisutan i Dino Petak, stručni suradnik za informatiku i odnose s javnošću.

8d85a75837d85ef27b475bb30db3ac9c.jpg?v=2

Za politički pečat konferenciji bio je zadužen zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Upravo on je napomenuo, nakon više od pola sata izlaganja brojki vezanih uz poslovanje Čistoće, da je zapravo riječ o - političkoj presici. A tema su 'laži koje širi SDP'. 

- To je sukus ove presice. SDP širi laži, obmanjuje javnost i napada trgovačko društvo koje dobro radi svoj posao. A djelatnici Čistoće su tu da objasne da podaci koji su jučer iznijeti nisu točni. Tu su jer su oni prozvani - rekao je Avar.

Istini za volju, na sporne brojke potrošeno je oko pet minuta. Nakon toga gotovo da i nije bilo teme vezano uz poslovanje Čistoće koju govornici nisu dotaknuli u svome opširnom izlaganju. S druge strane, nismo dobili priliku da o svim tim temama kao novinari postavimo pitanja. Zlatan Avar je nakon svega nekoliko pitanja naglo prekinuo konferenciju za novinare.

Šteta, jer bila je to prva presica Čistoće otkako je 1. srpnja 2018. godine krenuo novi sustav prikupljanja otpada i njegove naplate (izuzev one presice kada je gradonačelnik dijelio kante za biootpad po gradskim ulicama) te je samim time ovo bila odlična prilika da Čistoća predstavi detaljnije svoje poslovanje te planove za dalje te da odgovori na neka otvorena pitanja.

Davor Skroza uvodno je prezentirao tablicu za svih 15 općina i gradova gdje Čistoća prikuplja otpad, u kojoj je bio određen ukupan godišnji broj odvoza za kućanstva. Tako se u Varaždin za tu kategoriju korisnika otpad odvozi 90 puta, a u većini ostalih općina oko 60 puta. 

0960e2287827b22a70438859fa7e536a.jpg?v=2

- U nekoj ruralnoj općini možda je dovoljan jedan odvoz plastike i papira u toku mjeseca, ali u gradu Varaždinu nije. Podaci koji su objavljeni na našoj stranici i u službenim glasilima jedinica lokalne samouprave su jedini relevantni. Bilo je izmjena i dopuna u međuvremenu koje su stavljene ili na početak ili na kraj tih dokumenata. Trebao je samo onaj tko je uzimao podatke pogledati te izmjene i dopune odluka - osvrnuo se Skroza na podatke koje je prezentirao SDP.

Ponovio je da je jedinična cijena odvoza fiksna i iznosi 7,33 kune po odvozu. I ta je cijena ista, prema načelu solidarnosti, za sve općine i gradove.

Franjo Rajner je iznio da Čistoća odvozi otpad i češće nego što je propisano odlukom Gradskog vijeća. Tako u centru grada crnu kantu odvoze 52 puta umjesto 26, biotpad odvoze 52 umjesto 39, a u stambenim zgradama papir i plastiku 52 puta umjesto 39... Sveukupno, izračunao je, to iznosi 1.680 sati dodatnog rada godišnje, vrijednog oko milijun kuna, koji se građanima ne naplaćuje. 

Zlatan Avar kaže da je iznošenje laži politička agenda SDP-a od samoga početka.

- Od početka šire lažne informacije, donose nekakave zaključke na temelju podataka koji nisu točni. Jučer smo vidjeli jedan takav primjer. Hrpa neistina, brojki koje nisu potkrijepljene nikakvim službenim dokumentima... To ukazuje na njihovu lijenost i šlamperaj. Ono što su jučer iznijeli bio je samo potencijalni obračun u političkoj areni. Oni povećanje cijena jedne komunalne usluge koriste za eskaliranje situacije i tada pokušavaju nametnuti neke svoje maliciozne teze - komentirao je Avar.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video