Vijesti / Politika

HNS Varaždinske županije

PLAĆE I REFORMA OBRAZOVANJA Lukačić: 'HNS svojim prijedlogom za povećanje plaća učiteljima ispravlja dugogodišnju nepravdu'

PLAĆE I REFORMA OBRAZOVANJA Lukačić: 'HNS svojim prijedlogom za povećanje plaća učiteljima ispravlja dugogodišnju nepravdu'
HNS Varaždinske županij

Posebno se to odnosi na Varaždinsku županiju u kojoj je upravo HNS u proteklom mandatima stavio obrazovanje u prvi plan, rekao je glasnogovornik HNS-a.

S početkom nove školske godine reforma obrazovanja, koju je Hrvatska čekala više od 20 godina, ušla je u sve hrvatske škole što je preduvjet za daljnji razvoj našeg društva i Hrvatske.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uz političku podršku HNS-a, prva je ministrica koja je reformu dovela do učionica, čime je sinergija politike i struke zapravo donijela povijesni iskorak u Hrvatskoj i na to smo u HNS-u posebno ponosni.

– Posebno se to odnosi na Varaždinsku županiju u kojoj je upravo HNS u proteklom mandatima stavio obrazovanje u prvi plan. Kroz izgradnju i dogradnju škola i sportskih dvorana kao preduvjet za odvijanje nastave u jednoj smjeni, formiranja centara izvrsnosti i kompetencija do sufinanciranja prijevoza učenika, sve su to mjere kroz koje smo Varaždinsku županiju etablirali kao županiju znanja – kazao je glasnogovornik županijske organizacije HNS-a Krunoslav Lukačić ističući da je ostao još jedan veliki preduvjet, a to je povećanje plaća učiteljima.

– HNS ima još jedan jasan politički cilj za koji će se boriti i na kojem će inzistirati, a to su veće plaće za sve hrvatske prosvjetare! Prvi razlog za to je ispravljanje dugogodišnje nepravde i preniske plaće u usporedbi s drugima, a drugi činjenica da ih zbog reforme čeka veći opseg posla. Ako sada nije vrijeme da ih se motivira i ispravi nepravda, kada će biti? – ponovio je Lukačić riječi ministrice te podsjetio na prijedlog HNS-a prema kojem bi plaće u prosvjeti trebale rasti već u ovoj godini, s dodatnim povećanjem plaća i u idućoj godini.

– Naš prijedlog je da rebalansom proračuna koeficijenti zaposlenika rastu već u ovoj godini, a da se potom dodatno povećaju s 1. siječnja 2020. Prema procjeni, našim planom bi se u prosjeku zaposlenicima u obrazovanju plaća povećala za više stotina kuna na mjesec, što bi se osjetno odrazilo na kućne budžete svih hrvatskih prosvjetara – zaključio je Lukačić.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video