Vijesti / Politika

Milijunska krađa

NEVJERICA U PRIBISLAVCU Kako nitko godinama nije primijetio curenje novca

NEVJERICA U PRIBISLAVCU Kako nitko godinama nije primijetio curenje novca
Miroslava Novak

Načelnica Višnja Ivačić (HNS) ustraje u opravdanju da nije znala ništa o prebacivanju novca na privatne račune referentice za računovodstvo. No, oporba traži njezinu neopozivu ostavku jer je, ističu, kao načelnica odgovorna za proračun

Kako je moguće da iz općinskog proračuna 'ispari' više od milijun kuna, a da to nitko godinama ne uoči i prijavi, to i dalje golica maštu mještana međimurskog Pribislavca, ali i šire javnosti.

Vezana vijest:

Pribislavec međimurski misteriji VIDEO Pronevjera u maloj međimurskoj općini, načelnica se brani: 'Nisam vidjela ni kune'

Načelnica Višnja Ivačić (HNS) ustraje u opravdanju da nije znala ništa o prebacivanju novca na privatne račune referentice za računovodstvo u koju je kao u stručnu djelatnicu općinskog Jedinstvenog upravnog odjela imala povjerenja.

No, oporba traži njezinu neopozivu ostavku kao i ostavke njezinih zamjenika jer je, ističu, kao načelnica odgovorna za proračun. Još nije poznato koliko je točno novca računovotkinja, koja je u srpnju u 59. godini iznenada preminula nakon kratke i teške bolesti, uplatila na tri svoja privatna računa i gdje je taj novac završio.

Načelnica sumnja da je riječ o milijunskom iznosu, a u selu se govori da je riječ možda i o nekoliko milijuna kuna. Točan iznos trebao bi biti poznat nakon istrage koja bi trebala pokazati je li još netko sudjelovao u krađi javnog novca.

– Poznavao sam privatno pokojnu računovotkinju i još mi ne ide u glavu da bi nešto takvo mogla učiniti. To je skromna obitelj koja se ni po čemu nije izdvajala. U šoku smo svi – kaže mještanin Pribislavca, sela koje je prije nekoliko mjeseci postalo nacionalno poznato po prosvjedu 'Želim normalan život', sazvanom zbog problema mještana s krađama po kućama i dvorištima i narušavanjem javnog reda i mira od mještana romskog naselja.

Općinu, osim financijske, trese i politička kriza jer Općinsko vijeće nema predsjednika otkako je Matija Ladić, bivši SDP-ovac koji je prešao u Demokrate Miranda Mrsića, početkom veljače podnio ostavku.

– U više navrata upozoravali smo na sjednicama Općinskog vijeća na 'sumnjive iznose' prilikom donošenja samog proračuna, ali načelnica nas je uvjerila da sa zaposlenicima JUO-a sve drži pod kontrolom i da će nam biti omogućen uvid u kartice konta. No, do detalja kartica konta nikad nismo imali prilike doći – kaže Ladić.

On i njegov zamjenik tada su podnijeli ostavke, a neposredan povod bilo je neizglasavanje uskrsnica za umirovljenike jer im je rečeno da za to – nema novca. Jednu je sjednicu u travnju OV-a sazvala sama načelnica, no ta je sjednica poništena jer načelnici nemaju pravo sazivati sjednice predstavničkog tijela.

Pravo na sazivanje sjednica ima preostali potpredsjednik OV-a Zoran Tomašić (HDZ), no dosad nije izabran novi predsjednik. Tomašić sad traži da istraga obuhvati i isplate na račune svih dosadašnjih načelnika, zamjenika i vijećnika od 2002. godine, kad je Općina osnovana. Predlaže se da se istraže i uplate na račune zaposlenika Općine, dosadašnjih pročelnika.

– Osobno, a vjerujem da tako misli i većina mještana, ne vjerujem da je jedan čovjek kroz tako mnogo godina mogao to raditi. Vjerujem da je više ljudi upleteno u to – kaže nam Tomašić. Nije isključeno, kaže, da je na bivšu računovotkinju vršen pritisak. Jedan općinski načelnik ističe da nitko ne bi smio isplatiti ni lipu bez znanja načelnika. Stručne službe pripremaju naloge za plaćanje, a kad ih načelnik potpiše, provjerava se podudaraju li se nalozi za plaćanje i izvršeni nalozi.

Podsjetimo, referentica za računovodstvo zaposlena u međimurskoj Općini Pribislavec godinama si je na svoje privatne račune isplaćivala razne iznose novca iz proračuna. Pazila je da to ne budu velike brojke, da ne pobudi sumnju. Uplaćivala si je po 1000, 1500 kuna... Prošle godine apetiti su porasli, pa si je jednom isplatila 12.000 kuna u komadu. No, ni to nitko nije primijetio.

Pitanje je bi li uopće itko uočio manjak da ovog ljeta nije iznenada preminula i da nova računovotkinja zaposlena na ugovor o djelu nije pročešljala papire koje je ostavila prethodnica. Kad je otkrila sumnjive, neobjašnjive i nedovoljno obrazložene transakcije obavljene elektronskim putem, otišla je načelnici Višnji Ivačić (HNS) i klupko se počelo odmotavati. Otkrivena je pronevjera skrivena u računovodstvenoj dokumentaciji.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video