Vijesti / Politika

'PITANJE SVIH PITANJA'

ČIJI JE PODVOŽNJAK? I Reformisti i HDZ svojataju inicijativu, Čehok odgovara: 'To nije bitno, sve je to naš novac'

ČIJI JE PODVOŽNJAK? I Reformisti i HDZ svojataju inicijativu, Čehok odgovara: 'To nije bitno, sve je to naš novac'

Podvožnjak bi trebao koštati oko 3,5 milijuna kuna. 'Mislim da to nisu preveliki penezi. Planiramo to napraviti iduće godine', najavljuje Čehok.

Glavna politička tema u Varaždinu trenutno je pitanje - tko se prvi sjetio da bi bilo dobro izgraditi podvožnjak na mjestu sadašnjeg pothodnika u Ulici Mihovila Pavleka Miškine.

Nakon što je gradonačelnik Ivan Čehok sredinom srpnja najavio taj projekt, a proteklih dana objavio i prve nacrte rješenja, oglasili su se jučer ujutro Reformisti, a poslijepodne i HDZ-ov Damir Habijan.

'Projekt je već mogao biti realiziran'

Vezana vijest:

Reformisti, podvožnjak REFORMISTI REAGIRALI PODVOŽNJAK U MIŠKININOJ 'Izgubljene su dvije godine jer je gradska vlast naš prijedlog tada odbila'

- Na problem pothodnika kao jedan od ključnih problema tog područja Reformisti 2. mjesnog odbora upozoravaju već posljednjih pet godina, stoga smo zadovoljni da se odlučilo poduzeti nešto u vezi rješavanja istog. Nažalost, aktualna gradska vlast izgubila je dvije godine vremena. Bilo bi drugačije da je gradska vlast prihvatila amandman Reformista koji je podnesen na sjednici Gradskog vijeća održanoj u prosincu 2017. godine. Da je taj amandman prihvaćen, projekt je danas mogao biti realiziran - osvrnuli su se Reformisti na Čehokov istup.

Priopćenje su potpisali Ivana Golubić Horvat, predsjednica Vijeća 2. mjesnog odbora i predsjednica 2. mjesnog ogranka Reformista, Darko Detelj, gradski vijećnik i potpredsjednik Gradske organizacije Varaždin, i Robert Vugrin, potpredsjednik Gradske organizacije Varaždin.

'Tada su mislima bili negdje drugdje'

U večernjim satima na istu se temu osvrnuo i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan. Podsjetio je da je u svibnju 2017., u vrijeme kampanje za lokalne izbore, HDZ predlagao da se postojeći pothodnik u Miškininoj ulici rekonstruira odnosno da se njime omogući promet osobnim vozilima.

- Stranke koje danas predlažu ista rješenja tada su bila mislima negdje drugdje - dodao je Habijan.

No u nastavku je dodao:

- Nebitno, ajmo napokon zauzeti stav i pokrenuti rješavanje gorućeg prometnog problema u gradu.

'Drago mi je da svi imamo slične ideje'

Čini se kako ni njegov 'nebitno' ni 'zadovoljni smo' reformista nije bio dovoljan retorički amortizer koji bi spriječio reakciju Ivana Čehoka. Kad smo ga pitali za komentar te priče 'čiji je zapravo podvožnjak', prvo se samo nasmijao.

- Meni je drago da svi imamo slične ideje. Koliko se ja sjećam, ta ideja je inače stara 10 do 12 godina, jer još smo tada moj zamjenik Zlatko Horvat i ja htjeli kupiti dio zemljišta tamo. Čini mi se da je to bilo 2007. ili 2006. godine. To su, dakle, stare ideje koje nitko nije dosad ostvario. Zato sam sad i rekao da ništa nije jače od ideje kojoj je došlo vrijeme da se ostvari - osvrnuo se Čehok na pitanje 'tko se prvi sjetio'.

No dodaje da mu nije jasno to 'licitiranje' time tko se prvi sjetio.

- Meni to izgleda kao dječja igra. To nije bitno, jer u konačnici sve je to naš novac. A same ideje su artikulacija interesa građana - kaže Čehok.

Prve stručne podloge iz 2017.

Kaže da je gradska vlast već 2017. naručila prve stručne podloge.

- Ali tada smo prvo išli raditi kućansku rampu, dali smo 2018. zahtjev prema ministarstvu da uđemo u europske projekte - kaže gradonačelnik.

Međutim, Grad za taj projekt mora čekati 2021. godinu, jer će se financirati iz tzv. ITU-mehanizma koji će tada biti na snazi.

Cijena 3,5 milijuna kuna, financira Grad

- Do tada, da ne gubimo vrijeme, napravit ćemo podvožnjak. Jer većina građana je nezadovoljna i smatra da u ovakom obliku on više nije čak ni pothodnik. Malo se koristi, njime ne mogu ni mame s djecom, ni biciklisti, teže pokretni, oni u kolicima...

Ideja je, kaže, pothodnik pretvoriti u podvožnjak s dobrom biciklističkom i pješačkom stazom.

Nagib bi bio 10%, početak nagiba pomaknuo bi se za 20 metara na obje strane.

Promet će biti jednosmjeran, odnosno naizmjence će se puštati pomoću semafora. Podvožnjakom će, osim pješaka, biciklista i automobila, moći proći i gradski 'busek'.

Gruba procjena cijene radova ja oko 3 do 3,5 milijuna kuna, kaže gradonačelnik. Sve će financirati Grad iz proračuna.

- Mislim da to nisu preveliki penezi, a taj će dio grada početi živjeti. Što se tiče rokova, mi planiramo to napraviti iduće godine - najavljuje Čehok.

'Nismo Reformistima rekli da nema potrebe za tim'

Reformisti su u javnoj reakciji iznijeli da im je odbijen amandman na proračun za 2018. godinu vezan uz podvožnjak, uz obrazloženje gradske vlasti da nema potrebe za projektom podvožnjaka u Miškininoj jer će se čitav problem riješiti projektom kućanske rampe. Čehok to negira.

- Ne, nismo rekli da nema potrebe za tim. Oni su tražili novac za projektiranje, a mi smo rekli da novac za projektiranje imamo kao skupnu stavku 'projekti u cestogradnji'. Pa zato nismo trebali posebno planirati novac - odgovara.

'Neka Strahonja lobira kod HŽ-a preko HDZ-a'

Pitali smo ga i za inicijativu vijećnika Vjerana Strahonje, koji predlaže da se 'pritisne' , odnosno da Grad Varaždin 'snima promet kućanskom rampom, dokumentira sve primjere tehnološke nediscipline, eskalira problem i traži u tome potporu građana'.

Vezana vijest:

Kućanska rampa, Vjeran Strahonja TEHNOLOŠKA NEDISCIPLINA HŽ-A KUĆANSKA RAMPA 'Ne mogu pravila za HŽ biti kao u vrijeme kad su zaprežna kola čekala prolaz vlaka'

- Mi smo radili simulacije prometa, dokumentirali, radili analize zajedno s Prometnim fakultetom jer nismo mogli ni aplicirati projekt bez studija. Sve je to rađeno. Nažalost, 10-ak godina traje ta prepiska s HŽ-om. Međutim, oni tvrde da je to njihov uobičajeni režim, da je to ranžirni kolodvor, da ima puno teretnog i putničkog prometa i da oni imaju svoj način na koji to rade. Ja u to ne mogu ulaziti - kaže gradonačelnik.

No zato je pozvao Strahonju da to riješi ako može.

- Strahonja je vijećnik HDZ-a pa neka kod HŽ-a lobiraju! On je vijećnik stranke koja vlada u Hrvatskoj, oni drže HŽ. Ja ne mogu HŽ-u narediti tako nešto.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video