Vijesti / Politika

OBILAZAK

VARAŽDINSKE TOPLICE Premijer Plenković prisustvovao potpisivanju Sporazuma za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

VARAŽDINSKE TOPLICE Premijer Plenković prisustvovao potpisivanju Sporazuma za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Zadovoljan povlačenjem sredstava iz fondova Europske unije je i sam premijer Plenković koji je za projekt u Varaždinskim Toplicama rekao da je i više nego važan.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u pratnji ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, te saborske zastupnice Sunčane Glavak i saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, prisustvovao je potpisivanju Sporazuma za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždinske Toplice.

Riječ je o zaista velikom danu za Varaždinske Toplice, kako je prije potpisivanja istaknula gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković, budući da se radi o velikom projektu o kojem se govorilo godinama.

- Doista smo zahvalni Vladi premijera Plenkovića što je krenula realizacija Aglomeracije Varaždinske Toplice, odnosno izgradnja sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti 101.179.254 kune. Projekt je sufinancirala EU iz Kohezijskog fonda - kazala je Ratković te pojasnila kako Aglomeracija ne obuhvaća cijelo područje grada koji je rasprostranjen na 80 kvadratnih kilometara, već zasad Varaždinske Toplice, Tuhovec, Lukačevec Toplički, Svibovec i Jalševec Svibovečki.

Gradska naselja, koja nisu obuhvaćena ovom velikom aglomeracijom, idu u drugoj fazi u kojoj će se graditi manji sustavi.

- Osim ove iznimno velike investicije, s državne razine u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice provodi se projekt energetske obnove te se započinje s izgradnjom tzv. spinalnog centra. Svaka od tih investicija mjeri se u stotinama milijuna kuna. Tu je i niz manjih investicija, ali iznimno bitnih za naš grad. Na svemu tome zahvaljujem premijeru Plenkoviću i resornim ministrima, ali isto tako saborskim zastupnicima Josipu Križaniću i Anđelku Stričaku. Zahvaljujući njima zaista mogu reći da je dugo očekivana vertikala grad, županija, država zaživjela i da daje rezultate – zaključila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Zadovoljan povlačenjem sredstava iz fondova Europske unije je i sam premijer Plenković koji je za projekt u Varaždinskim Toplicama rekao da je i više nego važan.

- Sjajno je da na ovaj način koristimo europska sredstva. Siguran sam da će ovaj projekt dignuti kvalitetu života građana na jednu višu razinu - izjavio je premijer.

Izrazio je zadovoljstvo da se u sinergiji lokalne samouprave i središnje vlasti  ostvaruju ovakvi projekti. Dodao je i da ne sumnja da će slovenski izvođač radova na vrijeme i prema preuzetim obvezama obaviti svoj dio poslova. Izvođač radova je tvrtka ESOTECH iz Velenja.

U ime Varkoma, svoj je potpis stavio direktor Željko Bunić ističući da Aglomeracija na topličkom području obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje u dužini od 12 kilometara, ima pet crpnih stanica, 262 priključna okna i jedan retencijski bazen.

- Vrijednost projekta sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, prema studiji izvedivosti, je 74.276.000 kuna s PDV-om, a sama izgradnja uređaja za pročišćavanje 26.902.963 kuna s PDV-om - dodao je Bunić.

Vijećnik u Županijskoj skupštini Varaždinske županije i predsjednik Mjesnog odbora Hrastovec Toplički, Željko Dvekar, za današnji je posjet premijera Plenkovića Varaždinskim Toplicama naglasio da je znakovit primjer brige hrvatske Vlade za razvoj topličkog kraja.

- Ovo je drugi premijerov posjet Varaždinskim Toplicama u dvije godine, a u međuvremenu naš je grad ciljano posjetilo 12 ministara. Oni su upoznati s potencijalom razvoja topličkog kraja i mogućnostima razvoja lječilišnog turizma, ali i kontinentalnog turizma općenito. Rezultat njihovih posjeta vidljiv je kroz realizaciju nekoliko projekata razvojnog karaktera, financiranih upravo posredstvom vlade, a njihova je vrijednost veća od 400 milijuna kuna - zaključio je Dvekar.

Pobrojao je kako se pored projekta Aglomeracije, koji sada kreće, radi o projektima izgradnje vodovodne mreže i prometnica, kao i o energetskoj obnovi Specijalne bolnice Varaždinske Toplice i hotela Minerva.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video