Vijesti / Politika

Ususret sjednici

SDP prije sjednice Gradskog vijeća: 'Varaždin je taoc određenih interesnih skupina koje koče razvoj grada'

SDP prije sjednice Gradskog vijeća: 'Varaždin je taoc određenih interesnih skupina koje koče razvoj grada'
Varaždinski.hr

Na konferenciji su govorili predsjednik kluba vijećnika Neven Bosilj, potpredsjednik Bruno Ister i predsjednik GO Miroslav Marković.

Danas je Gradska organizacija SDP-a Varaždin održala konferenciju za novinare prije sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak. Na konferenciji su govorili predsjednik kluba vijećnika Neven Bosilj, potpredsjednik Bruno Ister i predsjednik GO Miroslav Marković.

Marković se osvrnuo na aktualnu političku situaciju koju je nazvao 'Kuščevićevim modelom'.

- U Varaždinu je gradonačelnik Čehok u prošlim mandatima uspješno provodio 'Kuščevićev' model prenamjene zemljišta kojim je pogodovao pojedincima i tvrtkama u njihovom vlasništvu ili povezanim društvima koji su pokupovali zemljišta u Gradu i okolici i čekali da dođe do prenamjene kako bi na tome zaradili velike novce – rekao je i nastavio:

- Zakonska forma je zadovoljena, ali teško se ne zapitati tko bi, osim Grada, kupovao tako skupe parcele za npr. Poticajnu stanogradnju (POS) kod kojeg bi baš trebalo doći do izražaja da cijena takvog stana bude što jeftinija. A ne da već cijena zemljišta za takve stanove bude kupovana po 150 eura po kvadratu, a onaj koji ju je prodao je to isto zemljište kupio po 3-4 puta nižoj cijeni – kazao je Marković.

Smatra kako je u ovom mandatu izašlo na vidjelo da su se iz gradskog proračuna plaćale ekstra zarade pojedinih aktera u tim poslovima.

- Naravno, podloga za to su bile odluke nekadašnjeg Poglavarstva ili Gradskog vijeća koji su na taj način dali pečat zakonitosti tim kupovinama ili zamjenama zemljišta. A koliko je to sve 'zakonito' i moralno vidimo na primjeru bivšeg ministra Kuščevića, ali i sudskim sporovima koji se vode protiv Čehoka i tih pojedinaca – istaknuo je.

Kaže kako Čehok alibi traži u bivšem gradonačelniku Habušu.

- Po tome se Čehok ne libi optužiti bivšeg gradonačelnika Habuša da nije imao pripremljen novac u proračunu za na primjer koncesiju za odvoz bala, a istovremeno namjerno zaboravlja činjenicu da ni on nije imao novac u proračunu za kupnju spornih zemljišta. I jedan i drugi su radili pogrešno i sada nam dolaze na naplatu te njihove greške koje se mjere u stotinama milijuna kuna – napomenuo je Marković.

Predsjednik GO SDP-a smatra da je Čehok u sukobu interesa u tim sporovima.

- Za neke je optužen i osuđen, zasad nepravomoćno, ali on i dalje direktno i indirektno kao gradonačelnik utječe  na postupke u tim procesima, bilo svojim utjecajem ili svojim odlukama. To je apsurd kakav se samo u ovakvoj Hrvatskoj može dogoditi. Mislim da je dovoljno reći da se od ovakvog načina upravljanja gradom ograđuje i suprotstavlja i HDZ  koji sa svojim FIMI medijama, Kuščevićima i ostalim aferama govori dosta sam o sebi, onda je valjda jasno koji su razmjeri svega ovog što se dešava u Varaždinu od kad je vlast 2017. ponovo preuzeo Ivan Čehok – rekao je.

- Varaždin i Varaždinci se već skoro dva desetljeća  taoci određenih interesnih skupina koje zbog isključivo svojih osobnih interesa koče daljnji razvoj našeg grada. Mi ćemo tome stati na kraj i na sljedećim lokalnim izborima će SDP našim sugrađanima ponuditi viziju modernog europskog grada s transparentnom i odgovornom gradskom upravom na čijem će čelu biti neukaljan i sposoban tim ljudi  koji će od ovog grada napraviti ono što njegovi građani od njih i očekuju – zaključio je Marković.

Na Markovićev govor nadovezao se Bruno Ister koji smatra da se pokazuje iz dana u dan da Čehok ne radi u interesu svih građana.

- Ako je točna informacija da je gradonačelnik donio Odluku da se Grad ne žali na prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu u sporu Grada i Ekos-a  on je samim time doveo u situaciju Grad da Ekos može odmah ovršiti grad za 30 milijuna kuna. Skandalozno je da se na takvu odluku gradonačelnik odlučio samostalno, bez da je o tome konzultirao Gradsko vijeće, a tamo gdje mu to ne odgovora traži od vijećnika Gradskog vijeća da ga 'pokriju' u donošenju spornih odluka – rekao je Ister i nastavio:

- Izgovarati se na kamate i govoriti o sigurnosti da će taj spor biti izgubljen bez da se žalite višoj instanci je van svake pameti, to će vam reći svaki ozbiljniji odvjetnik  i ukazuje na namjeru da se očito radi o nečem puno dubljem. Time se Grad stavlja u lošu pregovaračku poziciju što je možda i najvažnije u cijeloj ovoj priči – zaključio je Ister.

Neven Bosilj govorio je o nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak.

- Imamo dnevni red od deset točaka, a prve četiri su proračunske točke s time da će točka broj 4 biti skinuta s dnevnog reda. Imamo prijedlog godišnjeg izvještaja izvršenja proračuna za prošlu godinu. SDP neće biti za taj prijedlog i glasat će protiv tog prijedloga. Živimo iznad svojih mogućnosti, zadužili smo se 30 milijuna kuna prošle godine, a vide se samo korektivni pomaci u ovome gradu.

Dao je i primjer.

- Grad je prošle godine predvidio 400 tisuća kuna za rekonstrukciju i izgradnju biciklističkih staza. Ostvarenje: nula kuna. Znači u gradu bicikla je za izgradnju infrastrukture ostvareno nula kuna. S druge strane kad se zbroje svi troškovi za medije i propagandu, potrošeno je 1.6 milijuna kuna. Novci se troše na stvari na koje se ne bi trebali trošiti – rekao je Bosilj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video