Vijesti / Politika

SUKOB INTERESA?

Dominko prozvao Gotića, on odgovara: 'Nikad nisam dobivao poslove preko politike'

Dominko prozvao Gotića, on odgovara: 'Nikad nisam dobivao poslove preko politike'
Varaždinski.hr

​'Legitimno je da tvrtka gradskog vijećnika radi poslove za Grad, ali nekad treba gledati šire i voditi računa o političkom rejtingu stranke', smatra šef gradskog HDZ-a Damir Habijan.

Nezavisni županijski vijećnik Marijan Dominko javno je, putem Facebook grupe građanske inicijative Varaždinsko smeće, prozvao HDZ-ovog gradskog vijećnika Roberta Gotića nakon što je njegova tvrtka GK Grupa nakon završenog postupka javne nabave dobila posao u sklopu projekta Aglomeracije.

Vezana vijest:

AGLOMERACIJA Projekt težak 860 milijuna kuna kreće u provedbu, gradit će se 250 kilometara kanalizacije i pročistač voda

Dominko je doveo u vezu činjenicu da Gotić obavlja poslove za Grad i gradske tvrtke, dok istovremeno nije bio prisutan na jednoj od najvažnijih sjednica u mandatu ove vlasti. Bilo je to 27. svibnja, kada se odlučivalo o nagodbi između Grada i T&H Investa vezano uz zamjenu zemljišta.

'Imam dokaz da Gotić nije bio na službenom putovanju'

- Jedan od izvođača bit će GK Grupa, tvrtka HDZ-ovog vijećnika Roberta Gotića, čovjeka koji u ključnim trenucima za Grad izbjegava sjednice i eskivira donošenje dobrih odluka za Varaždince - piše Dominko i dodaje kako posjeduje neoboriv dokaz da za vrijeme te sjednice Gotić nije bio ni na kakvom službenom putovanju.

Vezana vijest:

Gradska vijećnica, balirani otpad BURNO NA GRADSKOM VIJEĆU NAGODBA S T&H INVESTOM Točka ostaje na dnevnom redu, iako je za njezino skidanje glasovao i Mladenović!

Podsjetimo, HDZ-ovi vijećnici tada nisu podržali nagodbu s T&H Investom.

- Da je Gotić došao i glasao u skladu s odlukom Kluba vijećnika HDZ-a, maknuo bi se teret s Gradskog vijeća i Čehok bi morao sam odgovarati za tako štetnu odluku. Ukoliko bi je uopće donio, budući da se uvijek u uskočkim predmetima izvlačio na Gradsko poglavarstvo - napisao je Dominko.

'Sada vidimo zašto Gotić drži lojtru Čehoku'

Županijski vijećnik, prema onome što je iznio, smatra da vlasnik tvrtke koja obavlja velike poslove za Grad i gradske tvrtke ne može neovisno obavljati svoju ulogu gradskog vijećnika.

Vezana vijest:

Gradsko vijeće Čehok Bez odluke i bez kvoruma MARATONSKA RASPRAVA BEZ KRAJA Žustro o nagodbi Grada i T&H Investa, na kraju bez zaključka

- Sada vidimo i glavni razlog zašto Gotić taktizira i 'drži lojtru' Čehoku. HDZ-ov vijećnik Gotić je kao vlasnik GK Grupe sudjelovao u podjeli 855 milijuna kuna kolača, od čega je dio dobila njegova tvrtka za poslove Aglomeracije. Taj će čovjek donositi odluke u korist Grada? - pita se Dominko.

'Dominkom će se baviti odvjetnici'

Robert Gotić konsterniran je Dominkovim tvrdnjama.

- Time što je tamo napisano bavit će se odvjetnici. Politički sam se aktivirao radi promjene standarda ovoga društva, a onda se na mene ide ovakvim pamfletima. To je prestrašno - bila je prva Gotićeva reakcija.

'Javna nabava je neprobojna'

Kaže da poslove nikad nije dobivao preko politike.

Vezana vijest:

Čehok u Kozarčevoj Energetska obnova Obilježen završetak radova na Dječjem vrtiću 'Kozarčeva', uloženo preko 2 milijuna kuna

- Javna nabava je neprobojna! Osim toga, treba znati da je moja tvrtka u zadnjih desetak godina vodeća u regiji u poslovima niskogradnje odnosno izvođenja geotehničkih konstrukcija. A radili smo cijeli niz velikih projekata u zemlji i šire, željeznice, luke, i nikada ni jedan posao nismo dobili preko politike. Za Grad ili gradske tvrtke smo, i to isključivo preko instituta javne nabave, radili jedino energetsku obnovu dva gradska vrtića, u Kozarčevoj i Dravskoj, i sada Aglomeraciju - nabraja HDZ-ov gradski vijećnik.

'To ne utječe na mene kao gradskog vijećnika'

Odbacuje bilo kakvu mogućnost da bi ti poslovi utjecali na njega kao gradskog vijećnika.

- Kada bi netko iz Grada mogao na bilo koji način utjecati na javnu nabavu odnosno dobivanje posla putem nje, ja se onda sigurno ne bih ni natjecao. Iz toga razloga ni na koji način to ne utječe niti može utjecati na moj rad u Gradskome vijeću - objašnjava svoju poziciju.

Upitali smo ga je li za Grad ili gradske tvrtke sudjelovao u bagatelnim nabavama. Kaže: - Nikada.

Dodao je da je 2011. godine njegova tvrtka radila obnovu Kapucinskog trga, kao partner odnosno podizvođač.

Za svoje službeno putovanje ima i svjedoka

Opovrgava tvrdnju da u vrijeme sporne sjednice zapravo nije bio na službenom putovanju.

- Srećom, taj dan sam u Zagrebu sreo jednu poznatu osobu, zvat ću je da svjedoči ako će biti potrebno - kaže.

Gotić je bio odsutan ne samo u vrijeme održavanja te sjednice, već i tjedan uoči nje.

- Ali, vjerujte, mi u stranci komuniciramo i stojim iza stava stranke o tom prijedlogu nagodbe - napominje Gotić.

S Habijanom se čuo telefonski

Da je tome tako, potvrđuje i predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan.

- Taj tjedan do petka njega nije bilo, a mi smo u četvrtak uoči sjednice imali Klub vijećnika. U petak smo se čuli telefonski i bio je suglasan sa stavom Kluba. Imali smo još jedan sastanak u nedjelju, na kojem je bio, i još jednom smo svi potvrdili isti stav - prisjeća se Habijan.

Već ranije najavio izostanak

Napominje da mu je Gotić već ranije rekao da najvjerojatnije neće moći prisustvovati sjednici zbog poslovnih obveza:

- Mislim da je u tjednu prije sjednice bio u Pločama, a gdje je bio u ponedjeljak, u vrijeme sjednice, ne znam.

'Trebali bismo visoko postaviti ljestvicu'

Šef gradskog HDZ-a smatra da ova situacija o kojoj se sada priča otvara neka pitanja.

- Nema zapreke da tvrtka gradskog vijećnika radi poslove za Grad ili gradske tvrtke, to je sve legitimno. Ali nekad treba gledati šire i voditi računa o političkom rejtingu stranke - upozorava Habijan.

Kaže da sve ovisi o tome koliko neka stranka visoko postavi ljestvicu.

- A ja mislim da bismo je mi, kao HDZ, trebali podizati - kaže.

Grad opterećen konfliktima interesa

Napominje da je problem složen. Podsjeća i na druge slučajeve, nevezane uz Gotića, pa spominje da u Gradskom vijeću sjede osobe koje također itekako mogu biti u konfliktu između osobnog i javnog interesa.

Vezana vijest:

Vlado Sevšek POLITIKA I ODVJETNIŠTVO VLADO SEVŠEK Gradski vijećnik istovremeno zastupa tvrtku s kojom je Grad u sporu: 'Ne dođe li do nagodbe, smatram da je T&H Invest u pravu'

Pritom očigledno aludira na Davora Pataftu, koji je povezan s tvrtkom T&H Invest, moguće i na Vladu Sevšeka, koji je je odvjednik te iste tvrtke u sporovima s Gradom.

- Ali to nije tako samo u Vijeću, nego i u izvršnoj vlasti - podsjeća Habijan, sasvim je jasno, na konflikt interesa gradonačelnika Ivana Čehoka.

'To je pitanje morala i vjerodostojnosti'

Predsjednik Gradskog vijeća i šef varaždinskog HDZ-a smatra da su takvi odnosi veliki uteg Gradu.

- To mislim zato jer su te osobe u situaciji da trebaju odlučiti što je važnije, osobno ili javno. Oni su dužni štititi interese Grada, ali zasigurno i svoje osobne. Pritom im nitko ne može priječiti da glasaju, jer politički okvir je takav. Dakle, zakonski je sve u redu. Ali to je sada pitanje morala, vjerodostojnosti, političke čistoće, da li se netko dobro osjeća u svemu tome. Ja se ne bih - zaključuje Habijan.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!