Vijesti / Politika

UGOVORI IZ NAFTALINA

VRAĆANJE STARIH DUGOVA Habijan bi volio da Ekos i T&H Invest pokažu da im je stalo do grada i građana

VRAĆANJE STARIH DUGOVA Habijan bi volio da Ekos i T&H Invest pokažu da im je stalo do grada i građana
Marko Jurinec / PIXSELL

​'Ako ta zemlja zaista toliko vrijedi, ne vidim zašto se možda ne bi našla i neka treća strana koja bi to kupila. A ako se govori o nagodbi, onda bi bilo u redu smanjiti potraživanje za kamate barem na pola', poruka je Damira Habijana vezana uz pravne odnose s ove dvije tvrtke.

Je li zaduženje Grada Varaždina za 150 milijuna kuna, koje najavljuje gradonačelnik Ivan Čehok, zapravo vraćanje nekih starih dugova i zatvaranje nekih starih priča koje su možda mogle biti i drugačije završene?

Vezana vijest:

Čehok, Habijan, bale MUNICIPALNE OBVEZNICE Čehok želi zadužiti Grad za 150 milijuna kuna! U paketu bi riješio bale i obveze prema Ekosu i T&H Investu za zemljišta kupljena još 2011.

Spomenuti bi iznos, naime, bio dovoljan, ako je vjerovati gradonačelniku, da se zadovolje 'apetiti' svih onih koji na svoj dio 'kolača' strpljivo čekaju već godinama. A to su prije svega tvrtke T&H Invest i Ekos Holding, a onda i C.I.O.S. kao igrač koji kasnije ulazi u sagu o baliranom otpadu, dok nas vjerojatno uskoro očekuje i priča o Winairu.

Činilo se nakon 2011. godine, kada je Ivan Čehok Gradsku vijećnicu napustio u pratnji Uskoka, pa sve do 2017., kada se pobjedom na lokalnim izborima vratio u prvu fotelju Grada, da će svi ti ugovori i sporazumi biti stavljeni van snage, a pritisak na gradski proračun - dakle, na novac svih građana - popustiti.

No ništa od toga nije se dogodilo. Tijekom mandata Gorana Habuša gradska vlast ne samo da nije uspjela riješiti problem bala, nego jednako tako nije joj uspjelo dovršiti sudske procese koje je započela. S povratkom Ivana Čehoka na mjesto gradonačelnika Varaždin kao da se ponovno vratio u razdoblje od 2008. do 2011. godine. Varaždinska politika danas se mora baviti onime što se događalo prije desetak godina.

Od početka mandata novog-starog gradonačelnika svjedočimo tome kako se on polako, ali sigurno, sve više približava tome da situaciju 'resetira' i vrati je na početne pozicije. Rezultati svih tih aktivnosti mjere se u desecima i desecima milijuna kuna.

Javnost se dosad većinom bavila problemom baliranog otpada, koji je sam po sebi više nego kompleksan, a istovremeno je bitan za grad ne samo zbog financijskih razloga. U toj situaciji kao da se zaboravilo na sve one druge dubiozne stvari koje su obilježile posljednje razdoblje Čehokova upravljanja Gradom prije uhićenja.

No nedavna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu od 18. lipnja u sporu između Grada Varaždina i Ekos Holdinga podsjetila nas je da nad gradskom blagajnom vise i drugi financijski utezi osim onog za rješavanje problema baliranog otpada.

Tom je presudom utvrđeno da sporazum između Grada i Ekos Holdinga iz veljače 2011., a kojim Grad od Ekosa kupuje zemljište u Ulici Vilka Novaka za potrebe POS-stanogradnje - nije ništetan.

Nepravomoćna presuda brzo je postala pravomoćna jer se Grad nije žalio. To je Gradu natovarilo na vrat oko 30 milijuna kuna koje mora isplatiti Ekosu, odnosno navodnih 26 milijuna, na koliko je Ekos spustio potraživanje.

Sličan spor vodi se s T&H Investom. I ta je tvrtka imala zemljište na kojem je Grad te 2011. želio razvijati POS-stanogradnju. I to, kažu gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, dvostruko više zemljišta od Ekosa. Prema nekim procjenama, ako Grad izgubi i taj spor, nad glavom mu je novih 50-ak milijuna kuna!

- Je li tu riječ o zatvaranju starih priča ili vraćanju starih dugova, u to ne bih ulazio, jer u to vrijeme nisam bio aktivan u politici - kaže Damir Habijan.

No isto tako kaže da je pitanje je li do svega toga trebalo doći.

- Prva stvar je pitanje što se dogodilo 2011. godine, a druga stvar je nepromišljenost onoga što je napravio bivši gradonačelnik Goran Habuš, pokrenuvši sporove koji su se pokazali potpuno promašenima. Krivnja je stoga i na jednoj i na drugoj strani. Mi sad to moramo platiti - realan je Habijan.

Kad se na Gradskom vijeću nedavno raspravljalo o prijedlogu nagodbe između Grada Varaždina i tvrtke T&H Invest vezanoj uz ugovor o zamjeni zemljišta iz 2009. godine, Habijan je tada izjavio da nije na njemu da 'pegla' te stvari. Čehoku ta riječ nije baš najbolje sjela.

- Da, nekima se to nije svidjelo. No to se odnosilo na taj konkretan prijedlog nagodbe. U ovome slučaju, vezano uz Ekosovo zemljište za POS, ne znam je li tako - napominje predsjednik Gradskog vijeća.

On podsjeća da je navedeni iznos od 30 milijuna kuna, prema presudi, zbroj glavnice duga, kamata i sudskih troškova. Glavnica je, kaže, oko 12 milijuna kuna. Pritom Habijan iznosi jedan zanimljiv prijedlog.

- Ako ta zemlja zaista toliko vrijedi, ne vidim zašto se ne bi našla možda i neka treća strana koja bi to kupila. Ako je nekome doista stalo do ovoga grada i njegovih građana, neka malo razmisli i o tome - poručuje Habijan.

Lako je zamisliti poduzetnike i gospodarstvenike kako se na ovu ideju hvataju za glavu. Jer nije baš poslovno da gospodarstvenici razmišljaju o ikakvom 'oprostu' potraživanja od bilo koga, pa i grada u kojem žive, čak ni kada je riječ o bivšim gradonačelnicima ili sadašnjim gradskim vijećnicima.

No Habijan, kako se čini, na to gleda drugačije.

- I ja sam suvlasnik tvrtke u kojoj radim, znam što znači biti poduzetnik. Ali nekad treba znati procijeniti situaciju. Ja razumijem te ljude koji su ušli u određeni pravni posao, preuzeli određeni rizik, nakon toga imali određenih problema, možda i određenih gubitaka u svojim firmama, ali ponekad treba pokazati razumijevanje i prema gradu u kojem živiš i prema građanima. Zašto ne pokazati da im je stalo do ovoga grada? - pita se HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća.

Po njemu, nagodba u ovakvim slučajevima značila bi da Grad plati glavnicu, ali da se iznos kamate smanji na barem pola.

- To bi pokazalo neku dobru volju druge strane. Nažalost, u situaciji smo kakvoj jesmo - zaključuje pomalo defetistički Damir Habijan.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!