Vijesti / Politika

POTVRDILO GRADSKO VIJEĆE

ODLUČENO Grad Varaždin kupit će dionice Parkova, cijena veća od 1,25 milijuna kuna

ODLUČENO Grad Varaždin kupit će dionice Parkova, cijena veća od 1,25 milijuna kuna
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell; Marko Jurinec/Pixselll

Cijena pojedinačne dionice je 400 kuna, a u ovom će slučaju ukupna svota koju će za 3135 dionica isplatiti Grad Varaždin biti 1.254.000 kuna.

Grad Varaždin će od Denisa Fudurića, Suzane Ptiček i Ljubomira-Josipa Brdara kupiti dionice Parkova te će na taj naćin svoj udio u toj gradskoj tvrtki povećati sa 78,03 posto na 99,15 posto.

Odlučeno je to danas na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina. Prijedlog kupnje dionica podržalo je 17 vijećnika, dok su 4, svi iz redova SDP-a, bili suzdržani.

Cijena pojedinačne dionice je 400 kuna, a u ovom će slučaju ukupna svota koju će za 3135 dionica isplatiti Grad Varaždin biti 1.254.000 kuna.

U uvodnom obrazloženju varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok objasnio je zašto Grad Varaždin želi kupiti dionice Parkova.

- Na ovaj način ćemo doći u potpuno vlasništvo tvrtke Parkovi što je uvjet da možemo po novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu uopće raditi i da možemo koristiti sredstva europskih fondova. Vrijednost po kojoj Grad Varaždin kupuje dionice je niža od tržišne vrijednosti – rekao je Čehok.

Dodao je da ovo nije nova praksa, već su dionice Parkova kupovane i u prethodnom sazivu Gradskog vijeća.

U slučaju da jedinice lokalne samouprave žele direktno davati određene poslove, bez provođenja javne nabave, iz domene komunalnog gospodarstva tvrtkama u svojem vlasništvu, nužno je da to vlasništvo bude potpuno, 100 posto. Iako to Grad Varaždin ovom kupnjom neće biti, već će mu nedostajati 0,85 posto dionica koje su u vlasništvu Josipa Horvatića i Dragutina Vinceka, postoji zakonska mogućnost istiskivanja manjinskih dioničara.

U raspravi o kupnji dionica Parkova sudjelovala su dva vijećnika, SDP-ov Neven Bosilj i Davor Patafta (Liga za Varaždin).

Bosilj je istaknuo kako pravu vrijednost ovih dionica zapravno nije moguće odrediti jer Parkovi nisu na burzi pa je iznesena vrijednost samo procjena sudskog vještaka.

- U ovom slučaju postavlja se nekoliko pitanja. Zašto smo prije te dionice prodavali i davali radnicima da bismo ih sad ponovo otkupljivali? Tko je stvarni vlasnik i od koga mi zapravo otkupljujemo te dionice? Da li je nama interes da nam se komunalne aktivnosti obavljaju po najjefitnijoj cijeni ili po onoj koju nam Parkovi vele? Možda bi netko održavao zelene površine po jeftinijoj cijeni – rekao je Bosilj te dodao kako će Klub vijećnika SDP-a biti suzdržan kod glasovanja.

Patafta se složio s Bosiljevom idejom jačeg tržišnog natjecanja, no ipak smatra da je za Grad Varaždin dobro ako otkupi dionice Parkova.

- Ovu točku proanalizirao sam s ekonomskog aspekta i smatram da je kupanj dionica dobra odluka. Mi imamo tvrtku Parkove, mi njome moramo upravljati. Ovo je dobra odluka za grad – zaključio je Patafta.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!