Vijesti / Politika

VARAŽDIN NA KOMEMORACIJI

UHIĆEN U BLEIBURGU 'Podigao je ruku u fašistički pozdrav, i to više iz zezancije, a austrijska policija spremno je reagirala'

UHIĆEN U BLEIBURGU 'Podigao je ruku u fašistički pozdrav, i to više iz zezancije, a austrijska policija spremno je reagirala'
Željko Hladika / PIXSELL

Nacionalni mediji izvijestili su kako je u Bleiburgu uhićena samo jedna osoba. Kako se čini, riječ o muškarcu upravo iz varaždinskog kraja.

Jučer je u Austriji obilježena 74. godišnjica bleiburške tragedije, a nacionalni mediji javljaju kako je tom prilikom uhićena samo jedna osoba. Kako se čini, riječ je o muškarcu upravo iz varaždinskog kraja, točnije - 48-godišnjaku iz Vinice.

Jedan od brojnih autobusa koji su iz Hrvatske krenuli put Bleiburga bio je i onaj u organizaciji Općine Visoko.

ce0d99ff584176551a8046b4dd5fe474.jpg?v=2

U njemu su se, osim mještana Visokom, našli i stanovnici Varaždina, Hrašćice, Sračinca te Vinice, doznali smo od Damira Laljeka, varaždinskog gradskog vijećnika iz redova HDZ-a. 

10c9e66be3c0735a27187a75ce30bc6c.jpg?v=2

- Ove godine na komemoraciji sudjelovalo je oko 10 do 15 tisuća osoba. Program je počeo u 11 sati molitvom na mjesnom groblju u Unterloibachu. Nakon molitve krenula je procesija prema Bleiburškom polju, gdje je počela sveta misa u 12 sati. Misu je predvodio krčki biskup Ivica Petanjek. Komemoracija je završila nešto prije 14 sati. Mora se naglasiti da je kompletan događaj održan časno i dostojanstveno bez ikakvih vidljivih nacističkih obilježja ili većih izgreda - naglasio je Laljek.

Kaže da je on, kao vođa puta, posebno upozorio sve putnike da se ne ističu nikakvi nacistički simboli te da se pazi na ponašanje, no izgred se ipak dogodio.

- Jedan putnik koji je bio s nama je, više iz same zezancije, u Bleiburgu podigao desnu ruku kao znak fašističkog pozdrava i to je bilo dovoljno za austrijsku policiju da ga uhite i privedu. Prije polaska kući, interveniralo se je kod austrijske policije te se molilo da se naš sumještanin pusti kako bi se s nama vratio svojoj obitelji, ali bilo je to uzalud. Od austrijskih policajaca smo dobili obavijest da mi krenemo, a da će naš sudionik koji je uhićen u zatvoru - ispričao je Laljek.

b7d8a6747477d8af2a8001d9485fe768.jpg?v=2

Upozorenje je to, dodaje, svima koji misle ubuduće pohoditi komemoracije u Bleiburgu.

- S austrijskom policijom nema šale, a kazne za ovakve prekršaje su i do nekoliko tisuća eura - kaže Damir Laljek.

Uhićenom 48-godišnjaku izrečena je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, priopćila je policija u Koruškoj.  

958c9a1ba7a5ae5a094ab74119f99635.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video