Vijesti / Politika

KORAK UNATRAG

PRIPUZOVA KONCESIJA NAD BALAMA - VAŽEĆA! Dkom poništio odluku Grada Varaždina

PRIPUZOVA KONCESIJA NAD BALAMA - VAŽEĆA! Dkom poništio odluku Grada Varaždina
Duško Jaramaz/Pixsell; Varaždinski.hr

Odluku Grada Varaždina iz veljače ove godine Dkom je stavio izvan snage...

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom u nastavku teksta) 24. travnja donijela je rješenje kojim se izvan snage stavlja odluka Grada Varaždina, donijeta na Gradskom vijeću u veljači ove godine, kojom se izvan snage stavlja odluka iz 2013. godine kojom je Zajednici ponuditelja (tvrtke CE-ZA-R, Eko-Flor Plus i Komunalac Davor) dodijeljena koncesija za zbrinjavanje baliranog otpada.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Davor Patafta NAJPOVOLJNIJE RJEŠENJE RJEŠENJE ZA BALE Postojeći ugovori idu u povijest, stvoreni uvjeti da se bale jednostavno - zakopa

U žalbi su predstavnici zajednice ponuditelja istaknuli kako je stavljanje izvan snage odluke o koncesiji nad balama iz 2013. nezakonito.

- Po izvršnosti odluke o odabiru završen je postupak davanja koncesije te nakon toga davatelj koncesije ne može donijeti nikakvu daljnju odluku. Davatelj koncesije ne može se upuštati u ponovno rješavanje stvari niti može poništiti donesenu odlluku o koncesiji - piše u žalbi.

Žalitelji su istaknuli kako takav stav potvrđuje niz odluka Dkoma.

- Odluka je pravomoćna i konačna, nikakav postupak radi utvrđenja njene nezakonitosti nije pokrenut pa Grad Varaždin nije ovlašten donositi bilo kakvu daljnju odluku osim sklapanja i realizacije ugovora o koncesiji - zaključeno je u žalbi.

Grad Varaždin istaknuo je u odgovoru na žalbu kako je predmet koncesije, bale, promijenio protokom vremena svoju masu, fizikalne i kemijske karakteristike, da je 'vrijednost izmjene procijenjene vrijednosti koncesije veća od 50 posto', da zajednica ponuditelja u vrijeme donošenja odluke o koncesiji nad balama nije imala odgovarajuće dozvole niti kapacitet za izvršenje koncesije pa shodno tome ugovor nije ni bilo moguće sklopiti, a sve je to rezultiralo Odlukom o poništenju ugovora o koncesiji iz 2013.

No Dkom je odlučio kako Grad Varaždin nije imao uporište, ni u Zakonu o koncesijama, ni u Zakonu u javnoj nabavi, te je donijeto rješenje kojim se Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o odabiru u postupku davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja baliranog komnalnog otada s područja grada Varaždina i općina Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Vinica stavlja izvan snage.

Uz poništavanje Odluke, Gradu Varaždinu naloženo je zajednici ponuditelja, koja je žalbu i podnijela, isplati 27.781,25 kuna na ime troškova žalbenog postupka.

Zahtjev Grada Varaždina za nadoknadom troškova postupka je odbijen.

Na ovu odluku ne može se izjaviti žalba, no moguće je pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske u roku od 30 dana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video