Vijesti / Politika

TANKI ŽIVCI (2)

ODGOVORIO Habijan o sukobu s Martinčević: 'Neću dozvoliti da Gradsko vijeće bude poligon za skupljanje jeftinih političkih poena'

ODGOVORIO Habijan o sukobu s Martinčević: 'Neću dozvoliti da Gradsko vijeće bude poligon za skupljanje jeftinih političkih poena'
Varaždinski.hr, Domagoj Sever, PIXSELL

- Martinčević je treći puta zaredom demonstrativno napustila sjednicu. To nije razina Gradskog vijeća, nego dječjeg vrtića - komentirao je Habijan

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, ujedno i predsjednik varaždinskog HDZ-a, održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na svojevrsni sukob koji se na jučerašnjoj sjednici Vijeća dogodio između njega i Natalije Martinčević.

Predsjednica varaždinskih Reformista i gradska vijećnica prijepodne je zatražila od Habijana da podnese ostavku na svoju funkciju predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina. Za to je Martinčević nabrojala šest razloga.

Vezana vijest:

Natalija Martinčević, Damir Habijan GRADSKO VIJEĆE EPILOG SUKOBA Reformisti traže ostavku Damira Habijana na funkciju predsjednika Gradskog vijeća! Naveli su čak šest razloga

- Sazivanje sjednica bez materijala. Donošenje odluka bez održavanja odbora Gradskog vijeća. Sazivanje sjednica po hitnom postupku u kojima se donose ključne oduke za Grad i u kojima se odlučuje o milijunima kuna naših građana bez opravdanog razloga hitnosti. Dostava materijala pred samu sjednicu, kao što smo naveli, bez stava odbora. Onemogućavanje vijećnika da raspravljaju. Krajnje neprimjereno ponašanje prema vijećnicima. Zbog svega toga tražimo hitnu ostavku predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana - izjavila je Martinčević prijepodne. 

Habijan je na maločas završenoj konferenciji rekao kako je već na početku sjednice apelirao i na vijećnike i na gradonačelnika i njegove zamjenike na primjereno ponašanje.

- Tražio sam da se drže Poslovnika, da ne upadaju u riječ, da ne koriste riječi kojima bi povrijedili jedni druge, da uvažavaju jedni druge. No postoje vijećnici koji opetavano krše Poslovnik o radu Gradskog vijeća. Neću dopusiti da Gradsko vijeće postane poligon za skupljanje jeftinih političkih poena - rekao je Habijan.

Ponovio je potom ono što je i jučer na sjednici rekao vijećnici Martinčević.

- Tema je imala naziv 'Izvješće o radu gradonačelnika za proteklih šest mjeseci'. Kolegica se nije držala teme i u nekoliko navrata sam je upozorio. No ona je opetovano izlazila iz točke dnevnog reda, nakon čega sam joj izrekao opomenu - prepričao je predsjednik Gradskog vijeća.

Dodao je da je Poslovnik o radu Gradskog vijeća donijet u vrijeme kad je Martinčević bila zamjenica gradonačelnika.

- Pomalo sam stoga iznenađen da ne poznaje sve odredbe Poslovnika. Materijali za sjednice ne dostavljaju se 8 dana, nego 'u pravilu 10 dana' prije sjednice. Što se tiče hitnih sjednica, na samome početku njihova održavanja glasuje se o opravdanosti njihove hitnosti. Nadalje, u vezi neodržavanja sjednica odbora Gradskog vijeća... Molim vijećnike da dolaze na njih, to je njihova obveza. Ali ja nemam mehanizam da ih prisilim ili ukorim - odgovorio je Habijan na ono što mu spočitava Natalija Martinčević.

Naglasio je i da je ovo već treći puta zaredom da Martinčević demonstrativno napušta sjednicu.

- To nije razina Gradskog vijeća, nego dječjeg vrtića - komentirao je Habijan te još jednom pozvao sve vijećnike na konstruktivnu raspravu, kritički, ali argumentirano, kako je rekao.

Vezana vijest:

Habijan se dere POLITIKA I TANKI ŽIVCI POVIŠENI TONOVI Pogledajte kako Habijan viče na Martinčević: 'Oduzimam Vam riječ, izvolite sjesti! Dosta je bilo!'

U sukobu s Martinčević jučer je Habijan podigao glas, ona je to nazvala 'deranjem'. No on je to ovako vidio:

- Pokušavao sam doći do riječi. Ponekad je nužno biti malo biti glasniji, ali ne mislim da je ton bio neprimjeren. Pet puta zamolio sam je da govori o temi, ali ona to nije učinila. Predsjednik Vijeca mora držati red, ne možete njemu replicirati. 

Martinčević je također ustvrdila da je dozvolio gradonačelniku Ivanu Čehoku da je kleveće, vrijeđa, blati...

- Nisam sud da bih ustvrdio što je kleveta. Ali ako pogledate što je ona rekla gradonačelniku, isto bi se moglo reći da je kleveta - odgovorio je.

Predbacila mu je i da je Čehoku dozvolio da govori i više od 20 minuta, nekoliko puta. Na to Habijan odgovara da Poslovnikom nije propisano koliko dugo predlagatelj može iznositi izvješće. 

- Ipak, ja sam uvodno zamolio gradonačelnika da to bude kratko. No nemam poslovničke mogućnosti prekinuti ga. Isto tako bi bilo i kada bi predlagatelj bio netko drugi. Predlagatelj ima prednost pred drugim govornicama, nema limita koliko se puta može javiti za riječ i koliko dugo govoriti - objasnio je Habijan koje su mu ovlasti odnosno ograničenja kao predsjednika Gradskog vijeća. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video