Vijesti / Politika

GRADSKO VIJEĆE

EPILOG SUKOBA Reformisti traže ostavku Damira Habijana na funkciju predsjednika Gradskog vijeća! Naveli su čak šest razloga

EPILOG SUKOBA Reformisti traže ostavku Damira Habijana na funkciju predsjednika Gradskog vijeća! Naveli su čak šest razloga
Varaždinski.hr

- Jučer ste svi koji ste bili na sjednici mogli svjedočiti iživljavanju gradonačelnika Ivana Čehoka i predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana nadamnom kao vijećnicom - rekla je Natalija Martinčević.

 

Varaždinski Reformisti zatražili su danas hitnu ostavku predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana. Informaciju o tome medijima je na konferenciji za novinare iznijela gradska vijećnica Natalija Martinčević.

Reakcija je to na jučerašnji 'okršaj' između Martinčević i Habijana na sjednici Gradskog vijeća, no to je možda bio povod za ovaj zahtjev Reformista, ali nije i jedini razlog.

Naveli su sveukupno šest razloga zbog kojih traže Habijanovu ostavku:

- Sazivanje sjednica bez materijala. Donošenje odluka bez održavanja odbora Gradskog vijeća. Sazivanje sjednica po hitnom postupku u kojima se donose ključne oduke za Grad i u kojima se odlučuje o milijunima kuna naših građana bez opravdanog razloga hitnosti. Dostava materijala pred samu sjednicu, kao što smo naveli, bez stava odbora. Onemogućavanje vijećnika da raspravljaju. Krajnje neprimjereno ponašanje prema vijećnicima. Zbog svega toga tražimo hitnu ostavku predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana.

- Jučer ste svi koji ste bili na sjednici mogli svjedočiti iživljavanju gradonačelnika Ivana Čehoka i predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana nadamnom kao vijećnicom. Ovo mi je četvrti mandat u Gradskom vijeću, bila sam zamjenica gradonačelnika, saborska zastupnica, sada sam prisutna na svim sjednicama Županijske skupštine... U ovih 10 godina bavljenja politikom naslušala sam se i nagledala svega. Često nije bilo lako ni ugodno. No svih ovih godina nikad, ali baš nikad, nisam se osjećala kao jučer - rekla je Martinčević.

Vezana vijest:

Habijan se dere POLITIKA I TANKI ŽIVCI POVIŠENI TONOVI Pogledajte kako Habijan viče na Martinčević: 'Oduzimam Vam riječ, izvolite sjesti! Dosta je bilo!'

Podsjetila je da je na sjednici željela govoriti o izvješću o radu gradonačelnika, ali joj Habijan to nije dopustio.

- Željela sam vezano uz tu temu govoriti i o radu gradonačelnika vezanom uz Gradsko vijeće. Jer gradonačelnik ključne odluke temelji na odlukama Gradskog vijeća. Osim toga, u samome izvješću postoji poglavlje koji nosi naziv 'Odnos gradonačelnika i Gradskog vijeća'. Neka mi stoga netko objasni temeljem čega mi predsjednik Vijeća nije dao da raspravljam o tome - opisala je jedan od spornih dijelova sjednice Martinčević.

Dodala je Martinčević da je problematičan i sam način sazivanja sjednica.

- Dosad nismo imali sazvanu ni jednu sjednicu uoči koje bi dobili sve materijale na vrijeme, a to je 8 dana ranije, prema Statutu i Poslovniku. Posebno nedostaju materijali za ključne odluke. Jučer se odlučivalo o 1,3 milijuna kuna za kupnju dionica Parkova, a mi to dobijemo neposredno prije sjednice! - nezadovoljna je Martinčević.

Dodale je i to da Gradsko vijeće donosi odluke bez stavova nadležnih odbora:

- To je neviđena praksa i vrlo su upitne posljedice toga. Lani smo donijeli proračun bez stavova nekih odbora. Jučer je bio rebalans proračuna bez stava Odbora za financije i proračun.

Sporna je, kaže, i hitnost sazivanja pretposljednje sjednice.

- Sazvana je od danas do sutra, a jučer se vidjelo da nije postojala hitnost. Odluke teške stotine milijuna kuna donose se na taj način!

Zbog svega toga vrlo je upitna legitimnost odluka koje se donose na taj način, upozorava Martinčević. 

- Ja to nisam uspjela reći jer mi nije dozvoljeno. Ali je zato predsjednik Gradskog vijeća dao gradonačelniku dao da priča i po 20 minuta. Da kleveće, vrijeđa, omalovažava, blati, bez da je ijednog trenutka predsjednik Vijeća reagirao, stao u obranu, prekinuo. Dapače, pridružio se u tom iživljavanju, čak se i derao na mene, što je neviđeno u našem političkom životu - prepričala je Martinčević što se jučer događalo.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video