Vijesti / Politika

UOČI GRADSKOG VIJEĆA

Čistoća građanima obračunava previsoki PDV? SDP pita: 'Osjeća li se gradska vlast odgovornom za ovo?'

Čistoća građanima obračunava previsoki PDV? SDP pita: 'Osjeća li se gradska vlast odgovornom za ovo?'
Varaždinski.hr

Uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća varaždinski SDP osvrnuo se na najbitnije točke.

Varaždinski SDP ponovno je nezadovoljan načinom na koji se sazivaju sjednice Gradskog vijeća. Upozorio je na to predsjednik stranke Miroslav Marković na današnjoj konferenciji za novinare.

Nova sjednica trebala bi se održati sutra, u srijedu, 13. ožujka, a u mnoštvu točaka dnevnog reda nalazi se i rebalans proračuna te oduka o tome da se Grad zaduži.

- Mi odlučujemo o proračunu kojim primitke povećavamo za 50 milijuna i rashode za 60 milijuna kuna i zadužujemo Grad za 29 milijuna kuna, a ova gradska vlast nije uopće sazvala Odbor za financije i proračun. Očigledno smatraju da najvažniji odbor Gradskog vijeća uopće ne treba raspraviti o tome - upozorio je gradski vijećnik SDP-a Neven Bosilj.

Dio krivnje za takav odnos izvršne gradske vlasti prema Gradskom vijeću Bosilj svaljuje i na samog predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana.

- Predsjednik snosi odgovornost, jer je dozvolio ovoj gradskoj vlasti da se na takav način odnosi prema Gradskom vijeću.

Netransparentnost Čistoće

Osvrnuo se potom Bosilj i na netransparentnost rada pojedinih gradskih tvrtki, ovoga puta riječ je bila o Čistoći.

- Tražio sam specifikaciju troškova reprezentacije od 209.000 kuna iz 2017. godine. Dobio sam zakonsku definiciju, bez ijednog konkretnog mjesta troška – osvrnuo se Bosilj na temu o kojoj smo već pisali.

Vezana vijest:

Neven Bosilj, Davor Skroza VŽ SMEĆE NEVJEROJATNO Gradski vijećnik pitao Čistoću za specifikaciju troškova. Odgovorili su mu ovako...

Saga o PDV-u na odvoz crne kante

Nastavak te priče je saga o obračunu PDV-a. Varaždinska Čistoća, naime, jedina u Hrvatskoj, uz ivanečki Ivkom, obračunava varijabilni dio cijene (koji se odnosi na odvoz crne kante) uz PDV od 25%.

- U Facebook grupi Varaždinsko smeće građanin Zoran Matković objavio je dopis koji je dobio od Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Tamo decidirano piše da je prema Zakonu o PDV-u na javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada porezna stopa 13%. Dakle, građani plaćaju veći PDV, koji nije sukladan zakonu. Osjeća li se gradska vlast odgovorna? Bitno je reći da to i nije prihod Čistoće, nego je toliko više uplaćeno u državni proračun – govori Bosilj.

Vezana vijest:

Davor Skroza, direktor Čistoće VŽ SMEĆE MUKE PO PDV-U Zašto Čistoća tumači mišljenje Porezne uprave drugačije od cijele Hrvatske?

Na pitanje postoji li neki izračun o kojem bi se ukupnom iznosu moglo raditi, kaže da bi to moglo biti oko 100.000 kuna mjesečno. Pa puta broj mjeseci otkako se naplaćuje na taj način.

Subvencije Čistoći

Treća tema bila je vezana uz subvencije u korist Čistoće iz gradskog proračuna. SDP je upozorio na praksu da su računi za odvoz otpada građanima nešto sniženi, ali da se to kompenziralo izdvajanjem iz proračuna, što je također novac tih istih građana.

- Radi se o ukupno više od 1,5 milijuna kuna iz proračuna. Subvencija za ljubičaste kante 300.000 kuna, za biootpad 600.000 kuna, 400.000 kuna za samačka, pa oko 200.000 povećanje za reciklažno dvorište... To se radi tako, umjesto da su se uštede postigle racionalizacijom u poslovanju Čistoće – komentira Neven Bosilj.

Za uskrsnice 400.000 kuna

SDP je najavio amandman na proračun. Traže da se Vartopu uzme 400.000 kuna od 2 milijuna koliko godišnje dobiva iz proračuna i da se to namijeni za uskrsnice.

Zaduženje 29 milijuna kuna

Grad bi se trebao zadužiti, ako Vijeće podrži odluku, za 29 milijuna kuna. SDP-ovci navode da se u odlučuje o tri zaduženja.

Jedan je za energetsku obnovu V. osnovne škole, drugi za energetsku obnovu II. osnovne škole, a treći za obnovu Knjižnice te dječjih vrtića u Koprivničkoj i Kućanu Donjem.

Kako navode, 4 milijuna je za Kućan, 8 milijuna za Koprivničku, a 5,1 milijuna za Knjižnicu (2 milijuna je Grad dobio od Ministarstva kulture).

- Nema razloga da to ne podržimo, škole nisu sporne. Isto tako podržat ćemo i treću odluku, zbog vrtića, iako imamo problem s obnovom Knjižnice. Ovo je i dalje premalo za iznos potreban prema troškovniku za obnovu Varteksove robne kuće, gdje bi Knjižnica trebala biti preseljena. Taj trošak se penje sve do 20 milijuna kuna, možda i više – navodi Bosilj, a Marković dodaje:

- Ipak, zbog vrtića, koji su u paketu, nemamo izbora, moram podržati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video