Vijesti / Politika

TRZAVICE NA POLITIČKOJ SCENI

KANDIDATURE ZA SAVJET MLADIH Lovro Lukavečki: 'Kandidati SDP-a i Reformista eliminirani su nezakonito'

KANDIDATURE ZA SAVJET MLADIH Lovro Lukavečki: 'Kandidati SDP-a i Reformista eliminirani su nezakonito'
Zvonko Lončar

- Ovakvo izigravanje sustava i pokazivanje kako 'politika funkcionira' kad ista bira 'svoje', a druge odbacuje apsolutno odbija mlade - stoji u priopćenju.

Grad Varaždin je 5. veljače objavio Javni poziv za isticanje kandidatura za dodatni izbor četiri člana i zamjenika Savjeta mladih Grada Varaždina. Forum mladih SDP-a Varaždin tada je predložio troje kandidata i kandidatkinja.

Međutim, Odbor za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Varaždina odbio je kandidature predložene od strane SDP-a, ali i kandidate predložene od strane Narodne stranke - Reformisti.

Forum mladih SDP-a o svemu se oglasio priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti.

'S obzirom na to kako je naš pristup cijelom procesu kao i prijašnjih godina bio otvoren, iskren i proaktivan, ostali smo vrlo razočarani odlukom Odbora za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Varaždina kojom su odbijene kandidature upravo naših troje, i kandidata Narodne stranke - Reformisti.

Ovim putem javno odbacujemo argument o nedostatku okvirnog Programa rada kojeg kandidati nisu dostavili prvenstveno zbog činjenice kako Odlukom o osnivanju Savjeta mladih Grada Varaždina u odredbi članka 4. u kojoj su navedeni, pored ostalog, svi uvjeti za predlaganje kandidata te što sve mora sadržavati prijedlog kandidata nema tog famoznog 'okvirnog Programa rada'.

Podsjetimo, sukladno Zakonu o Savjetima mladih, Program rada Savjeta mladih predlažu članovi i članice Savjeta mladih, a ne kandidati za članove, odnosno članice! Pitanje je odakle motiv za ovakav uvjet kojeg nema nigdje u spomenutoj Odluci, a kojim je bitno narušen sam proces izbora novih članova i članica gradskog Savjeta mladih. 

Dodatno, uzevši u obzir kako je člankom 9. Zakona o savjetima mladih utvrđeno da se izbor članova Savjeta mladih i njihovih zamjenika provodi sukladno Odluci o osnivanju Savjeta mladih, neosporno je kako ovakva odluka Odbora nije u skladu s navedenim zakonom.

Dodajmo još jednu činjenicu. U javnom pozivu Odbor ograničava ovlaštenog predlagatelja, organizaciju mladih na samo jednu moguću kandidaturu što je također prekoračenje ovlasti s obzirom da to pitanje nije određeno Odlukom te kako je praksa u savjetima mladih diljem Hrvatske bitno drukčija, odnosno inkluzivnija prema kandidaturama organizacija mladih.

Iz svega navedenog, sasvim je jasno i nedvojbeno kako se radi o nezakonitom eliminiranju naših troje kandidata i kandidatkinja kao i onog iz Narodne stranke – Reformisti iz procesa izbora.

U situaciji u kojoj se Grad natječe za Europsku prijestolnicu mladih i kada usred tog vrlo važnog procesa čak četvero članova Savjeta mladih podnosi ostavke (!) što je samo po sebi zabrinjavajuće, dodatno zabrinjava ovakav postupak Odbora koji, što je najtragičnije, od četiri upražnjena mjesta u Savjetu mladih, bira svega troje čime jedno ostaje i dalje upražnjeno, a odbija četiri druge kandidature čime riskira kasnije poništavanje ili provođenje još jednog natječaja. Zašto?! 

Ne ulazeći u možebitnu političku pozadinu ovakve odluke, naša organizacija mladih će i dalje nastojati u dobroj vjeri i nastojanju za poboljšanjem položaja mladih u Gradu ukazivati na ovu i slične pogreške u odnosu prema mladima te podnijeti prigovor Odboru za statutarno pravna pitanja. 

Pozivamo ovim putem institucije da korigiraju Izvješće o provjeri formalnih uvjeta prijavljenih kandidata kako bi se spriječio nezakonit izbor novih članova Savjeta mladih, a poseban apel upućujemo svima koji stoje iza ovakvog odnosa prema mladima da, kad se već vole smatrati 'prijateljima mladih' i kad su im usta puna strukturiranog dijaloga, da ne zaborave da se dijalog vodi između dvije strane, a ne kao u ovom slučaju samo s jedne.

Dijalog mora biti transparentan, otvoren, inkluzivan i nadasve iskren te se mora voditi načelima supsidijarnosti, a sve je to u ovom slučaju izostalo. 

Mladi među sobom ne prave političke i ideološke razlike jer imaju iste probleme, potrebe, aspiracije i potencijale i samo žele raditi za svoj kvart, svoju ulicu, svoje društvo, svoj grad.

Ovakvo izigravanje sustava i pokazivanje kako 'politika funkcionira' kad ista bira 'svoje', a druge odbacuje apsolutno odbija mlade i zbog takvog odnosa dio odgovornosti za apatiju, pasivnost i isključenost mladih snose upravo ti političari koji na ovakav način gledaju na mlade. Krivu politiku im pokazujete. Možete i morate bolje!', stoji u priopćenju.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video