Vijesti / Politika

PROBLEMI S PRELOGOM

RAT SMEĆEM Direktor Pre-koma: 'Molim vas ime administratora stranice Varaždinci za Čehoka da ga tužim za klevetu'

RAT SMEĆEM Direktor Pre-koma: 'Molim vas ime administratora stranice Varaždinci za Čehoka da ga tužim za klevetu'
Varaždinski.hr, Foto agencija Sjever

- Ispričavamo se g. Radikoviću ako smo pogrešno prenijeli informaciju o količinama biootpada u Prelogu. Nije namjerna greška nego nama dostupni podaci. Još jednom, isprika - odgovoreno je na stranici.

Direktor Pre-Koma Siniša Radiković najavio je tužbu za klevetu protiv osobe koja stoji iza Facebook-stranice 'Varaždinci za Čehoka', ukoliko se administrator ne ispriča za objavu navedenu na toj stranici.

Naime, na toj stranici danas je objavljen komentar članka iz Večernjeg lista. Članak je naslovljen: 'Gradu koji odvaja najviše otpada prijeti 25.000 kuna kazne jer ne odvaja dovoljno'. U nadnaslovu stoji: 'Apsurdi: Zbog loše definiranih propisa ne mogu ispuniti kvotu'.

Riječ je o problemu o kojem je Radiković već govorio u velikom razgovoru za Varaždinski.hr.

Vezana vijest:

Siniša Radiković, Pre-Kom VELIKA PRIČA OTPAD U Prelogu su cijene rasle samo 7%, a jednočlana domaćinstva plaćaju tek 35 kuna! Bili smo tamo da saznamo kako je to moguće

Naime, problematično je to što je Vlada definirala pomake koje je svaka općina i grad dužna napraviti po pitanju razdvajanja otpada na relativan način, u odnosu na 2015. godinu. Tako su se oni koji su već dotad imali dobro postavljen sustav našli u problemima, jer kako toliko unaprijediti nešto što je već prilično napredno.

- Mi bismo 2017. godinu trebali završiti s poboljšanjem od 20 posto ili 2018. s poboljšanjem od 26 posto u odnosu na referentnu 2015. godinu. To je nemoguće ostvariti, jer smo 2015. bili na 50%, sada smo na 58%, a ne na potrebnih 76%. A bolji smo od prosjeka EU, koji je 45% - objasnio je Radiković i za Večernji list.

Dodao je da im je cilj odvojeno prikupiti 70% otpada do kraja 2020. godine. Drugi cilj je do toga roka odlagati 50 kilograma miješanog komunalnog otpada po stanovniku. Sada je ta brojka na 79 kilograma.

Navedena nelogičnost u određivanju 'poticajne naknade' izazvala je i reakciju Europske komisije, podsjeća Radiković, koja je na to skrenula pažnju Hrvatskoj. Ministar Tomislav Čorić, dodaje, obećao je taj dio Vladine uredbe izmijeniti, no to se dosad nije dogodilo. 

Cijeli taj članak komentiran je na Facebook-stranici 'Varaždinci za Čehoka', što je izazvalo reakciju Radikovića. Ono što je napisano na stranici dijelom je već izjavio i direktor varaždinske Čistoće Davor Skroza na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

- Već se tri mjeseca kao glavni argument da je moguće drukčije sa otpadom provlači primjer Preloga. Prelog ne samo da ne smanjuje količine miješanoga komunalnog otpada, nego su mu porasle. Prelog u biootpad uvrštava ne samo ono što prikupi od građana, nego i ono što prikupe javne tvrtke, pa je ukupna masa odvojenoga zato bila velika do sada. Naime, kada bi to napravio Varaždin, sve ono što prikupe Parkovi (trava, granje, lišće, sav biootpad) ušlo bi u ukupno masu odvojeno prikupljenoga otpada pa bi Varaždin automatski smanjio masu preko 60%! Bili bi hrvatski rekorderi. Na kraju, već je istaknuto da se Varaždin i Prelog mogu mjeriti samo kad su u pitanju individualna kućanstva s komposterima ili vlastitim zbrinjavanjem, u čemu nema nikakve razlike u cijeni, štoviše samci umirovljenici će u Varaždinu plaćati manje nego u Prelogu! - stoji u objavi stranice 'Varaždinci za Čehoka'.

4f233f0cca75d47f490346799fc4dd1d.jpg?v=1

Radiković je vrlo brzo odgovorio:

- Poštovani 'Varaždinci za Čehoka', Ovo što vi navodite su laži i klevete. Sav sakupljeni otpad koji se sakupi treba prijaviti. Mi s javnih površina sakupimo oko 30 tona i to je oko 1,2% otpada. Znači da Parkovi nelegalno posluju jer ne prijavljuju sav sakupljeni otpad. Ako mislite da rade dobro, prijavite ih inspekciji zaštite okoliša neka oni to utvrde. Samo u jednom sakupljanju biorazgradivog otpada u Prelogu sakupi se od domaćinstva od 14 do 28 tona na oko 2.500 domaćinstava, ovisno o mjesecima, je li zima ili ljeto. Također, kod nas se sakuplja samo 79 kilograma miješanog komunalnog otpada po stanovniku godišnje. A kod vas? Mi sve možemo dokazati pratećim listovima, a građevine nam prati 18 kamera. A vi?Molio bih vas ispriku od vašeg administratora, odnosno njegovo ime kako bih ga mogao tužiti za klevetu ukoliko se ne ispriča. Zar vas stvarno nije sram što pišete laži i klevete? - napisao je Radiković i dodao tablicu s podacima.

Dodatno je pojasnio da je pakupljanja biootpada došlo i do velikog pada količina miješanog komunalnog otpada, a to je u Prelogu bilo još 2014. godine. 

- Tako 2018 odlažemo manje miješanog komunalnog otpada nego 2014., a imamo oko 40% više korisnika. Gledajte sebe i prestanite lagati i klevetati druge, to vam je stvarno jadno - poručio je Radiković.

Stranica 'Varaždinci za Čehoka' odlučila je ne dati ime administratora nego se ispričati.

- Ispričavamo se g. Radikoviću ako smo pogrešno prenijeli informaciju o količinama biootpada u Prelogu. Nije namjerna greška nego nama dostupni podaci. Još jednom, isprika - odgovoreno je na stranici.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!