Vijesti / Politika

NA RUBU BANKROTA?

KAKO DALJE Iznos potreban za zbrinuti bale i zadovoljiti apetite Patafte i Pripuza seže sve do 350 milijuna kuna?!

KAKO DALJE Iznos potreban za zbrinuti bale i zadovoljiti apetite Patafte i Pripuza seže sve do 350 milijuna kuna?!
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Slobodne' bale, jedan manji dio, zakopane su tijekom druge polovice 2017. godine za 350 kuna po toni. Više od 95% bala i dalje čeka, a Patafta i Pripuz tvrde da polažu pravo na njih. Cijena iz ugovora s Pataftom iz 2008. godine je oko 1.020 kuna po toni, a iz Pripuzove koncesije iz 2013. godine je 802 kune po toni.

Prošlo je više od godinu dana otkako je iz varaždinskog Brezja odvezena posljednja 'slobodna' bala, ona koja nije bila vezana koncesijom iz 2013. godine te koja se mogla odvesti na odlagalište neopasnog otpada.

Tako je, podsjetimo, od 28. srpnja 2017. godine do 17. siječnja 2018. godine Varkom na odlagalištu u općini Davor deponirao, sasvim precizno, 3.375.750 kilograma baliranog otpada. Odnosno točno 3.268 bala.

Vezana vijest:

avarcehokbale000524873 FAZA 1 OD 3 U srijedu iz Brezja odvezena posljednja 'slobodna' gradska bala!

Malen je to dio od ukupne količine bala koje se nalaze u Brezju, u što se svatko svakodnevno može uvjeriti vozeći se istočnom gradskom obilaznicom. No, s obzirom na razna neslužbena tumačenja i nagađanja oko mogućeg konačnog rješenja baliranog otpada, koje gradska vlast nikako da prezentira javnosti, nije zgoreg prisjetiti se koliko je koštalo spomenuto rješenje za 'slobodne' bale.

Ukupno je potrošeno nešto manje od 1,2 milijuna kuna i taj je trošak snosio Varkom. Naime, valja podsjetiti da je Varkom još uvijek posjednik bala, dakle niti je to Čistoća niti je to Grad Varaždin.

Provedena je bila javna nabava, odabrana je tvrtka Komunalac Davor, koji je ponudio cijenu od 425 kuna po toni. No s obzirom da je otpad 'kalirao', postignuta je ukupna prosječna cijena od 350 kuna po toni.

One bale koje su ostale u Brezju opterećene su sa čak dva pravna spora.

Jedan od njih vezan je uz odluku Gradskog vijeća iz 2013. godine, iz vremena kad je na čelu Grada bio Goran Habuš.

Tada je Zajednici ponuditelja (tvrtke CE-ZA-R, Eko-Flor Plus i Komunalac Davor) - odnosno, pojednostavljeno rečeno, hrvatskom 'kralju otpada' Petru Pripuzu - dodijeljena koncesija za zbrinjavanje baliranog otpada iz Brezja.

Cijena je bila 802 kune po toni, no ugovor nikad nije potpisan.

Temeljem toga Pripuz smatra da ima pravo na odštetu. Tužba koju je podnio još 2016. godine tada je bila teška 97 milijuna kuna, a iznos kamata raste iz dana u dan.

U međuvremenu je, u travnju 2018. godine, na Vrhovnom sudu srušena i pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda kojom su ništetnim proglašeni ugovori iz 2008. i 2009. godine između T7 VIS-a s jedne strane te Varkoma i Grada Varaždina s druge strane.

Time su 'u igru' vratio i Davor Patafta, čelnik VIS-a, odnosno danas tvrtke pod nazivom T&H Invest. Podsjetimo, temeljem ugovora iz 2008. VIS je trebao zbrinuti bale za cijenu od 137 eura odnosno oko 1.020 kuna po toni. I Patafta u ovakvoj pravnoj situaciji smatra da ima pravo na odštetu.

Koliki su apetiti Pripuza i Patafte, ne zna se točno. Tijek pregovora između ugovornih strana nije poznat javnosti. Neslužbene informacije tek govore da bi ukupan teret za Grad Varaždin, kada bi se namirile obje strane i riješio problem bala, mogao sezati sve do 350 milijuna kuna!

Loše političke odluke iz prošlosti, u slučaju udovoljavanja takvim zahtjevima, dovele bi tako, sasvim je jasno, Grad na rub bankrota.

Pitanje je može li se to izbjeći. No odgovor će javnost saznati tek kada gradska vlast napokon izađe pred Gradsko vijeće s prijedlogom rješenja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video