Vijesti / Politika

FACEBOOK DEMOKRACIJA

'POVODLJIVE BUDALE' Ova gospođa željela je (još jednom) biti gradska vijećnica: 'Čehok ima konjske živce. Bandić bi vas iscipelario'

'POVODLJIVE BUDALE' Ova gospođa željela je (još jednom) biti gradska vijećnica: 'Čehok ima konjske živce. Bandić bi vas iscipelario'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Iris Lambreščak bila je kandidatkinja na Čehokovoj listi na izborima 2017., a prije toga već je jednom odradila mandat u Gradskom vijeću. Nakon izbora odjavljuje svoj obrt, zapošljava se u Čistoći te nadzire rad tvrtke Parkovi.

Facebook-demokracija ima svoja ograničenja, često u posljednje vrijeme napominje varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Zaista, otkako je u listopadu prošle godine osnovana Facebook-grupa 'Varaždinsko smeće' - iz koje su, između ostalog, iznikle inicijative za organiziranje prosvjeda koji su 5. siječnja i 2. veljače održani na središnjem varaždinskom trgu – retorika u tom virtualnom prostoru kao da se dodatno užarila čak i u odnosu na uobičajeno 'pomaknutu' komunikaciju na društvenim mrežama.

Uvrede i prijetnje

Uvreda, pa čak i svojevrsnih prijetnji, ima, sasvim je izvjesno, i s jedne i s druge strane – i iz redova pojedinih 'običnih' građana, kao i iz redova pobornika ili pobočnika gradonačelnika Ivana Čehoka.

Ovi drugi najčešće se skrivaju iza anonimnih profila kao što su primjerice 'Varaždinci za Čehoka' i 'Varaždinska građanska akcija' te iza nekoliko lažnih osobnih profila. No ima i onih hrabrijih koji istupaju svojim imenom i prezimenom. Jedna od njih je Iris Lambreščak.

- Gradonačelnik ima konjske živce i strpljenja za vas. Da sam na njegovom mjestu, ne bi se tako proveli. Ovo odavno nema veze sa smećem i visokim računima nego sa samopromocijom. I već ste se popeli svima na... Sramotite Varaždin. Probajte to raditi Bandiću jer i on ide s računima gore. Iscipelario bi vas da se ne bi ni snašli. Čehok i Skroza su preblagi – napisala je Lambreščak 31. siječnja u grupi 'Varaždinsko smeće'. No ne u onoj 'glavnoj', nego onoj drugoj, osnovanoj naknadno pod istim nazivom i koja ima svega 200-tinjak članova.

be2c3a2e2e4b1f91225713a6b8731004.jpg?v=5

Bio je to komentar Iris Lambreščak na najavu novog prosvjeda, pod nazivom 'Buđenje', a koju je u toj grupi podijelio Matija Mikac, jedan od suorganizatora.

Istog dana Iris Lambreščak komentirala je i članak objavljen na našem portalu pod naslovom 'ZAŠTO PROSVJEDUJU? Nezadovoljstvo je daleko šire od problema sa cijenama odvoza otpada. Tako bar kažu neki od organizatora prosvjeda koje smo pitali za njihove razloge'.

- Nisam znala da u Varaždinu ima toliko povodljivih budala – bio je njezin komentar ispod toga članka objavljenog na Facebook-stranici našeg portala.

2e32ef2bfe11a887ca2a4d8219824805.jpg?v=1

Iris Lambreščak bila je jedna od kandidatkinja na lokalnim izborima 2017. godine, dakle među onima koji imaju aspiraciju za postati gradskim vijećnicima. Istina, Lambreščak se našla tek na posljednjem, 25. mjestu Kandidacijske liste grupe birača dr. sc. Ivana Čehoka, tako da realno nije imala šanse ući u Vijeće, osim u slučaju odustajanja većeg broja onih pozicioniranih ispred nje na listi.

Posao u Čistoći i članstvo u Nadzornom odboru Parkova

No, iako nije ušla u Gradsko vijeće, nedugo nakon izbora Iris Lambreščak biva zaposlena u komunalnoj tvrtki Čistoća, koja je u većinskom vlasništvu Grada Varaždina. Posao je dobila bez natječaja, no valja naglasiti da trgovačka društva, iako su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, nisu dužna raspisivati natječaje. 

Također, Iris Lambreščak imenovana je 2018. godine članicom Nadzornog odbora gradske tvrtke Parkovi.

Prije toga, od 2013. godine Lambreščak kao vlasnica vodi obrt za proizvodnju tjestenine 'Lambi', koji je odjavljen 2017. godine.

Od SDP-a preko HSLS-a do VAGA-e

Politički put Iris Lambreščak, ako se vratimo dalje u prošlost, vrlo je raznolik. Naime, ona je već jednom bila članica Gradskog vijeća, i to ispred nekoliko različitih političkih opcija.

U Gradsko vijeće ulazi 2009. godine, i to kao članica SDP-a. Bili su to izbori na kojima SDP i HNS izlaze zajedno sa Savezom hrvatskih umirovljenika i seniora, a listu predvodi Goran Habuš.

U to je vrijeme na čelu gradskog SDP-a odvjetnik Nino Lučić. On i cijeli Glavni odbor sredinom 2010. godine su smijenjeni te nakon toga Lučić zajedno s Lambreščak te još dvojicom SDP-ovaca izlazi iz stranke i prelazi u HSLS.

No ni tamo se nisu dugo zadržali, već u veljači 2011. izbačeni su iz HSLS-a.

Lambreščak mandat nastavlja kao nezavisna vijećnica, da bi sredinom 2012. postala članica udruge Varaždinska građanska akcija (VAGA). U VAGA-u je ušla zajedno s još četvero vijećnika (Nino Lučić, Marko Pižeta, Dražen Kolak i Marija Habijan) ta VAGA u Gradskom vijeću formira i svoj Klub vijećnika.

Tužba protiv novinara Luke Špaca

O političkim putešestvijama Iris Lambreščak pisao je 7. veljače 2011. godine i kolega Luka Špac. Zbog teksta pod naslovom 'Kojoj stranci pripadaju Lučić, Lambreščak, Vovk i Kolak?', objavljen na portalu eVaraždin, protiv Špaca je spomenuta četvorka podigla privatnu tužbu. No nakon prvog ročišta ipak su odustali od daljnjeg traženja pravde putem suda.

Za taj slučaj zainteresirali su se i nacionalni mediji. Više detalja o političkim okolnostima u to doba pročitajte primjerice u članku objavljenom na Indexu. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video