Vijesti / Politika

Pitka voda

Predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije Antolić Vupora: 'Za zdravu i pitku vodu u svim dijelovima županije'

Predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije Antolić Vupora: 'Za zdravu i pitku vodu u svim dijelovima županije'
SDP Varaždinske županije

Do 2023. godine trebaju biti izgrađeni svi veći sustavi za prikupljane i pročiščavanje sanitarnih otpadnih voda, što uključuje izgradnju kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Bez obzira u kojem dijelu Varaždinske županije ili Hrvatske žive, svi građani RH imaju pravo na jednaku kvalitetu i što povoljniju cijenu pitke vode na što se u 21. stoljeću ne bi trebalo gledati kao na civilizacijski doseg već nešto samo po sebi razumljivo, posebice jer je Hrvatska već dulji niz godina članica Europske unije.

Stav je to SDP-a Varaždinske županije čiji su vijećnici aktualizirali tu temu na današnjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije.

- Prema direktivi Europske unije Republika Hrvatska je do 31.12.2018. bila dužna osigurati, u svim sustavima koji opskrbljuju više od 50 stanovnika ili se u prosjeku isporučuje količina više od 10 m3 na dan, kvalitetnu vodu u pogledu mikrobioloških pokazatelja, a u sljedeće tri godine i kemijskog sastava vode - pojasnila je predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora ističući da je to jedna od direktiva Europske unije koja se odnosi na vodno komunalni sustav.

Nadalje, do 2023. godine trebaju biti izgrađeni svi veći sustavi za prikupljane i pročiščavanje sanitarnih otpadnih voda, što uključuje izgradnju kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

U našoj županiji to su sustavi (aglomeracije) Varaždin (uključivo Cestica i Greda), Varaždinske Toplice, Ludbreg, Novi Marof, Ivanec, Lepoglava i Veliki Bukovec.

- Govori se o diktiranom razvoju koji smo kao država preuzeli kako bi građanima osigurali dostupnost kvalitetne i zdrave vode. U nekim državama to je i ustavna kategorija, a SDP se pri tome zalaže i traži da se građanima osigura voda koja će biti dostupna i zdrava. Bez obzira u kojem dijelu županije žive naši sumještani, svi imaju pravo na zdravstveno kvalitetnu pitku vodu - poručuje predsjednica županijskog SDP-a.

Dodala je kako Republika Hrvatska ima obvezu izvještavati Europsku komisiju o ispunjenju vodno-komunalnih uvjeta odnosno direktiva i ovisno o rezultatima ispunjenja ili neispunjenja podložna je financijskim kaznama koje mogu doći u vidu umanjenih novih raspoloživih sredstava iz EU fondova.

Antolić Vupora ujedno je podsjetila na najavljene izmjene koje se odnose na vodno-komunalni sustav odnosno na najavljeno pripajanje manjih vodovoda onim većim. Naime, trenutno je u javnom savjetovanju paket zakona iz područja vodnoga gospodarstva. Veće promjene očekuju se kod lokalnih vodovoda i sustava odvodnje gdje bi se broj lokalnih tvrtki koje se time bave trebao smanjiti sa otprilike 180 na 40-ak tvrtki.

- Bez obzira na koji način će se postići dogovor između malih i centralnih sustava, to mora biti dogovorno, a ne pogodovanje bilo kojoj skupni. Voda mora biti zaštićena od dnevne politike - poručila je na kraju Antolić Vupora. Nada se da će takav primjer biti i u Varaždinskoj županiji i da će najavljene promjene biti lišene dnevne politike i prije svega u interesu građana.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!