Vijesti / Politika

KOALICIJSKI 'PARTNERI'

SDP i HNS 'zaratili' oko novog člana Gradskog vijeća. Nikola Plavec odlazi, tko će ga zamijeniti?

SDP i HNS 'zaratili' oko novog člana Gradskog vijeća. Nikola Plavec odlazi, tko će ga zamijeniti?
Varaždinski.hr, PIXSELL

HNS je predložio Andreju Blazinarić, dok SDP predlaže Miroslava Markovića. Evo što kažu šefovi svojih stranaka.

Varaždinski gradski vijećnik iz redova HNS-a Nikola Plavec zbog poslovnih obveza, kako doznajemo iz njegove stranke, više nije u mogućnosti posvetiti se radu Gradskog vijeća u dovoljnoj mjeri. Stoga će ga na toj funkciji zamijeniti neka druga osoba. 

No HNS i SDP ne mogu se dogovoriti tko će to biti. HNS je predložio Andreju Blazinarić, članicu svoje stranke koja je na izbornoj listi zauzimala 17. mjesto, dok SDP predlaže Miroslava Markovića, koji je na listi bio na 8. mjestu.

- Mislim da je minimum pristojnosti da svaka stranka predlaže zamjenu za svojeg vijećnika, mi nismo ništa pitali kad je SDP mijenjao Alena Kišića s gospođom Ljubicom Križan, stoga očekujem da će i SDP potpisati, poput HSS-a i HSU-a, našu zamjenu - rekao nam je v.d. predsjednika varaždinskog HNS-a Enriko Parlaj.

SDP nije podržao HNS-ov prijedlog

No to se nije dogodilo. Jučer navečer Gradski odbor SDP-a odlučio je da traži da kao zamjena za Plavca u Gradskom vijeću ide prvi sljedeći neizabrani s izborne liste, a to je Miroslav Marković, šef varaždinskog SDP-a. 

- S obzirom na to da su dva od tri izabrana gradska vijećnika HNS-a izašli iz stranke i podržavaju Čehoka, kao i na to da su na nacionalnoj razini prekršili sve dogovore i otišli HDZ-u, da su u Županijskoj skupštini s HDZ-om smijenili SDP-ovog potpredsjednika Skupštine, pa do toga da su u 5. mjesnom odboru svi izašli iz HNS-a i podržali HDZ da mene smjene, ne može se više govoriti o suradnji - rekao nam je Marković.

Podsjetnik na izbornu listu

Zajednička izborna lista SDP-a, HNS-a, HSU-a i HSS-a s posljednjih izbora iz 2017. godine zaista krije niz zanimljivih detalja. 

Vezana vijest:

kisicckoie978695 BEZ NATJEČAJA NOVI DAN, NOVI UHLJEB Alen Kišić danas je imenovan direktorom gradske tvrtke!

Prvi na listi je Alen Kišić (SDP), koji je bio i kandidat za gradonačelnika. Izgubio je izbore od Čehoka, jedno vrijeme sjedio u Vijeću, ali nakon toga izlazi iz Vijeća, mijenja ga Ljubica Križan, a Kišić se zapošljava u gradskom poduzeću koje nosi naziv Centar kompetencije za obnovljive izvore energije.

Druga na listi bila je Vesna Dušak (HNS), koja je vrlo brzo nakon izbora prešla u redove Reformista, da bi se nedavno pridružila Klubu vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka.

Vezana vijest:

Vesna Dušak POLITIČKI KAPUTI Vesna Dušak opet promijenila tabor, sad se priklonila Čehokovoj listi

Na trećem mjestu bio je Neven Bosilj, koji je bio i ostao gradski vijećnik SDP-a, a na četvrtom spomenuti Nikola Plavec (HNS), kojeg je neko vrijeme mijenjao Dejan Težak (HNS, 10. na listi).

Dreven odmah prešao Čehoku

Na petom mjestu je Gordana Marsenić (SDP). Josip Dreven (HNS) na šestom mjestu vrlo brzo nakon izbora prešao je u Klub vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka. 

Na sedmom mjestu je Bruno Ister, gradski vijećnik SDP-a, a nakon njega slijedi Miroslav Marković, koji bi sada, ako prođe SDP-ova odluka, trebao ući u Gradsko vijeće.

Ovo je kompletna lista, u zagradi je navedena politička opcija s koje su izašli na izbore: 1. Kišić (SDP), 2. Dušak (HNS), 3. Bosilj (SDP), 4. Plavec (HNS), 5. Marsenić (SDP), 6. Dreven (HNS), 7. Ister (SDP), 8. Marković (SDP), 9. Begićević Redžep (HSS), 10. Težak (HNS), 11. Križan (SDP), 12. Gumbas (HSU), 13. Šimenc (HNS), 14. Škvorc (SDP), 15. Bakšaj (HNS), 16. Arsenić (SDP), 17. Blazinarić (HNS), 18. Ivek (SDP), 19. Labaš (SDP), 20. Turanjanin (SDP), 21. Tomašić (SDP), 22. Sekovanić (SDP), 23. Zuber (HSU), 24. Stana Vereš (SDP), 25. Zrinski Berger (HNS)

Parlaj poziva na razum i moral

Nakon što je SDP izglasao da neće podržati HNS-ov prijedlog, Parlaj nam je rekao sljedeće:

- Ja se još uvijek nadam sa će razum i moralne vrednote prevladati te da će se predomisliti. Mi smo poštivali usmeni dogovor koji smo imali da svaka stranka mijenja svoga, pa je tako i Ljubica Križan došla umjesto Kišića. Dakle, postoji dogovor, to je neosporno. Ja se nadam da do spora neće doći.

Marković poziva na zakon

No Marković kaže da je sve jasno određeno. 

- Ako pitanje kako se mijenja vijećnika nije definirano u koalicijskom sporazumu i ako nema dogovora svih stranaka potpisnika tog sporazuma, ide se po sili zakona, članak 81. stavak 3. Zakona o lokalnim izborima. To znači da u Gradsko vijeće ulazi prvi sljedeći neizabrani s koalicijske liste - tumači Marković.

- Ako dogovor ne postoji, kako je onda prvi puta umjesto Plavca ušao Težak iz HNS-a? - zaključuje zasad pitanjem ovu priču Enriko Parlaj. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video