Vijesti / Politika

LOBIRANJA

EUROIZBORI Među HDZ-ovcima već kruže neka imena. Stričak kaže: 'Bilo bi dobro da i sjever Hrvatske ima svog čovjeka na listi'

EUROIZBORI Među HDZ-ovcima već kruže neka imena. Stričak kaže: 'Bilo bi dobro da i sjever Hrvatske ima svog čovjeka na listi'
HDZ Varaždin

Listu nove liberalne koalicije HNS-a i HSLS-a mogao bi navodno nositi aktualni međimurski župan, HNS-ov Matija Posavec.

Na europske izbore koji se održavanju u svibnju ove godine HDZ izlazi samostalno, dakle svih 12 mjesta na listi za Europarlament dobit će članovi te stranke, za razliku od prošlih izbora kada je HDZ na listi imao i partnerice, pravašicu Ružu Tomašić te bivšu HSS-ovku Marijanu Petir, piše Večernji list.

U međuvremenu je, pod novim vodstvom, HDZ promijenio koalicijske partnere, a neki partneri poput HSS-a promijenili su predsjednika pa se odmetnuli od HDZ-a, no HDZ-ov strateški partner HNS na euroizbore će morati u svojem aranžmanu. Kao i manji partneri poput HSLS-a i drugih strančica.

Iako HDZ službenu odluku o tome tko će biti nositelj ili nositeljica liste na tim izborima još nije donio, u stranačkim se kuloarima čuje da je to mjesto rezervirano za Gabrijelu Žalac, ministricu regionalnog razvoja i fondova EU. To ne znači da bi Žalac zaista i otišla u Europarlament, jer kandidatura na to ne obvezuje, ali logika na koju se u HDZ-u oslanjaju jest ta da je ona ministrica fondova EU pa je to poveznica da ona možda iznese te izbore. Osim toga, Žalac je Vinkovčanka, a intencija je promovirati opustošenu Slavoniju.

Večernji list spominje i neka od imena koja lobiraju za poziciju na listi, pozivajući se na svoje izvore iz stranke. Među tim imenima je Danijel Marušić, brodsko-posavski župan. 

Kako se čini, HDZ neće ponoviti isti sastav kandidata na izborima u svibnju, što znači da neće svi sadašnji HDZ-ovi eurozastupnici ponovno dobiti priliku otići u Bruxelles. Iako za sada nema nikakvih informacija tko bi mogao ispasti iz igre, sasvim je izvjesno da će mandat zadržati Dubravka Šuica, a vrlo vjerojatno i Ivana Maletić. Željana Zovko i Ivica Tolić, koji su eurozastupnici postali kao zamjene Davoru Ivi Stieru i Andreju Plenkoviću, kada su se oni nakon Karamarkova pada vratili preuzeti HDZ i Vladu, mogli bi biti zamijenjeni novim kandidatima.

Predsjednik varaždinske Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak nije bio previše rječit kad smo ga upitali lobira li i HDZ varaždinskog kraja za mjesto na listi. 

- Ono što mogu reći, a to sam već i ranije rekao vodstvu stranke, je da bi bilo dobro da i sjever Hrvatske ima svog čovjeka na listi za Europarlament - kaže Stričak.

Ako se to i dogodi, tada bi četiri županije - Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska - iznjedrile jednog kandidata.

Večernji list piše da će HDZ-ovi koalicijski partneri, HNS i HSLS, na izbore najvjerojatnije zajedno u koaliciji. Odlučit će do početka veljače, do kada bi se trebali održati i Središnji odbor HNS-a i Središnje vijeće HSLS-a. 

Večernjakovi izvori iz te dvije stranke kažu da bi listu nove liberalne koalicije mogao navodno nositi aktualni međimurski župan, HNS-ov Matija Posavec.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!