Vijesti / Politika

VERTIKALA VLASTI

Varaždinski HDZ-ovci osvrnuli se suradnju države i Varaždinske županije

Varaždinski HDZ-ovci osvrnuli se suradnju države i Varaždinske županije
Zvonko Lončar

Saborski zastupnik Josip Križanić naglasio je da funkcionira vertikala država-teren...

Na konferenciji za novinare varaždinskog HDZ-a u petak, 21. prosinca, bilo je riječi o ulaganjima u Varaždinsku županiju i grad Varaždin s državne razine.

Član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik dr. sc. Josip Križnić naglasio je da je prošle godine govorio o podzastupljenosti sjevera u povlačenju sredstava iz Europske unije te se potom o tom problemu razgovaralo s premijerom Plenkovićem i ministrom poljoprivrede Tolušićem. Rezultat je bio 7-8 projekata ruralnog razvoja koji su prošle godine prošli na natječajima. Križanić je istaknuo da je nelogično da na mjeri 7.4.1. sredstva ne mogu dobiti JLS-ovi od 6. do 8. skupine razvijenosti jer Varaždin tu ne bi nikada prošao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ogroman je interes sektorskog natječaja, 600 milijuna kuna, a realocirano na 800 milijuna da svi prođu. Tako se to radi jer nema ništa važnije za seosku sredinu od vrtića - rekao je Križanić i dodao da su ugovori za vrtiće u Vinici, Jalžabetu, Svetom Iliji, Varaždinu i Klenovniku ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, a svi vrtići u Republici Hrvatskoj koji su imali formalne uvijete prošli su na natječaju.

Saborski je zastupnik naglasio da funkcionira vertikala država-teren, što se vidi na primjeru Ministarstva kulture koje osigurava sredstva za sakralne objekte, spomenike i muzeje. Dodao je i da od ministarstva prometa stiže 2,5 milijuna kuna Županijsku upravu za ceste te da se rješavaju i sredstva za poduzetničke zone od ministarstva gospodarstva, gotovo 5 milijuna u Ljubešćicu te dvostruko više u Varaždin. Spomenuo je i sedam vozila za ustanove socijalne skrbi u Varaždinskoj županiji iz resornog ministarstva.

- Sve ovo plod je kontinuiranog rada i kao što smo najavili nećemo stati dok sve institucije koje su otišle iz Varaždina ne vratimo natrag - najavio je Križanić.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan osvrnuo se na sredstva koja s državne razine stižu u Varaždin.

- Posebno su važna ona za vrtić u Donjem Kućanu. Prije mjesec dana postavljena su nova igrala na dječjem igralištu, koje su roditelji spomenuli kao problem, a također i neprikladne uvjeti vrtića koji se nalazi u sklopu osnovne škole. 5,2 milijuna kuna za vrtić lijep je božićni poklon - kazao je Habijan te dodao da je značajan iznos i od 10 milijuna kuna za Poslovnu zonu Brezje i razvoj gospodarstva u Varaždinu.

- U Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji vertikala vlasti nije bila dovoljna iskorištena kad je postojala. Ovo je dokaz da se sada koristi i da ti ljudi znaju svoj posao. Želim pohvaliti i čestitati saborskim zastupnicima HDZ-a Josipu Križaniću i Anđelku Stričaku. Za lokalne sredine bilo bi bolje kad bi i drugi saborski zastupnici bili toliko aktivni - zaključio je Habijan.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Nadica Dreven Budinski istaknula je da su vrtići neophodni za male općine.

- I sama sam iz Općine Sveti Ilija. Težimo da mladi ostanu u malim općinama jer jedino tako će općine opstati. Zahvaljujem Vladi i saborskim zastupnicima jer preko 7 milijuna kuna velik je iznos za našu općinu - kazala je Dreven Budinski.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac istaknuo je da su brojke egzaktne.

- Većinu toga što smo najavljivali u kampanji se ostvaruje. Ponosan sam da sam dio ovog tima koji će nastaviti ovim tempom na zadovoljstvo i nas i građana Varaždinske županije - rekao je Runac.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak istaknuo je da se investicije u Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu za aktualne Vlade premijer Andreja Plenkovića mjere u milijardama. Naveo je ostvareno u ovoj godini u sedam područja. Najprije je naglasio da se u Varaždin vraćaju institucije – Hrvatska vojska jučer, HTV iduće godine, a sjedište Sveučilišta Sjever 2020. godine.

- U zdravstvu najbolje govore brojke. Nikad nije bilo toliko investicija u zdravstvu kao sada za vrijeme ministra Kujundžića. Investicije se mjere oko 435 milijuna kuna. Jedan dio je novoizgrađeni prostor, jedan dio energetska obnova starijih objekata, a tu su sredstva i za specijalizaciju liječnika te nabavu medicinskih aparat i opreme - rekao je Stričak.

Nastavio je o zaštiti okoliša odnosno sedam aglomeracija koje će zaštititi vodu kao najbitniji resurs, zatim o komunalnoj infrastrukturi s obnovom autoceste za 108 milijuna kuna, projektiranjem brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava i brojnih obilaznica poput novomarofske, a spomenuo je i višemilijunska ulaganja u elektroopskrbu. Posebno je istaknuo obrazovno-znanstvenu infrastrukturu s dva centra kompetencije, izgradnjom kampusa FOI-ja, dogradnjom i izgradnjom škola i dvorana. Na području sigurnosti podsjetio je na izgradnju retencija i nasipa na Bednji, vrijednosti 120 milijuna kuna, te Plitvici, 65 milijuna kuna.

- MUP je krenuo u nabavu vatrogasnih vozila i sa sigurnošću mogu reći da će četiri vozila doći na područje Varaždinske županije - kazao je Stričak i završio spomenuvši ruralni razvoj.

- Rijetko prođe mjesec dana da naši gradonačelnici i načelnici općina ne potpisuju ugovore koji su bitni za napredak naših sredina - zaključio je Stričak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video