Vijesti / Politika

PRORAČUN

VARAŽDINSKE TOPLICE Donesen proračun za 2019. godine vrijedan 27,3 milijuna kuna

VARAŽDINSKE TOPLICE Donesen proračun za 2019. godine vrijedan 27,3 milijuna kuna
Varaždinske Toplice

Proračun je predstavila gradonačelnica Dragica Ratković, istaknuvši pritom kako se vodilo računa o ravnomjernom ulaganju u sve segmente života u Varaždinskim Toplicama...

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica izglasan je proračun za 2019. godinu u iznosu od 27,3 milijuna kuna. Proračun je predstavila gradonačelnica Dragica Ratković, istaknuvši pritom kako se vodilo računa o ravnomjernom ulaganju u sve segmente života u Varaždinskim Toplicama.

- Proračun ne predstavlja samo građenje i velike kapitalne projekte već sve segmente društvenog života. Ova gradska vlast je u više navrata svojim potezima potvrdila da su joj djeca i mladi visoko na listi prioriteta. Stoga smo proračunom za 2019. godinu predvidjeli brojna izdvajanja upravo za naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje. Povećali smo iznos za novorođenu djecu koji je do sada iznosio maksimalnih 2000 kuna. Sada će roditelji za prvo dijete u obitelji dobiti 2000 kuna, za drugo 3000, za treće 5000, a za četvrto i svako sljedeće 7500 kuna. Nastavljamo sa sufinanciranjem boravka djece u dječjim vrtića bez obzira da li je riječ o gradskom ili privatnom dječjem vrtiću. Roditeljima ostaje doplata od 500 kuna do pune ekonomske cijene, dok su ranije morali izdvajati po 650 kuna. Također, nastavljamo s uređenjem senzorne dvorane u Dječjem vrtiću 'Tratinčica', projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna - istaknula je gradonačelnica Ratković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad nastavlja i s financiranjem produženog boravka za djecu u osnovnim školama, a učitelji i mentori koji prate učenike na natjecanjima nastavit će dobivati pune iznose dnevnica i ostale troškove.

Osigurano je i oko 400.000 kuna za stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno za sve redovne studente s područja Grada.

- Bitno je istaknuti da smo za kulturu, programe i udruge u kulturi osigurali 500.000 kuna. Jednaki iznos namijenjen je za sport i vatrogasno zajednicu, dok će sve ostale udruge na raspolaganju imati 200.000 kuna. Za rad Crvenog križa i Gorske službe spašavanja u proračunu je osiguran iznos od 65.000 kuna - dodala je Ratković.

Za održavanje komunalne infrastrukture u koju spadaju svi javni prostori, ceste, dječja i sportska igrališta, u Gradu su osigurali iznos od 3 milijuna kuna. Preostali iznos od 12,75 milijuna kuna bit će utrošen na građenje i druge komunalne investicije.

- Puno je velikih projekata koje smo započeli, a koji će se nastaviti i u sljedećoj godini. Želim istaknuti nastavak radova na grobnoj kući u Rukljevini i projekt Aglomeracije za koji smo ovog trenutka osigurali 650.000 kuna, odnosno 5,77 posto ukupnih troškova. Od kapitalnih investicija planirana je izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija i proširenje javne rasvjete ukupne vrijednosti 910.000 kuna. Projekt Reciklažnog dvorišta vrijedan je 3 milijuna kuna, uređenje Trga Republike Hrvatske 1,3 milijuna, revitalizacija Perivoja Marije Ružičke Strozzi 1,2 milijuna, dok smo za sanaciju klizišta na širem gradskom području osigurali 750.000 kuna - rekla je gradonačelnica Ratković.

Grad nastavlja i sa subvencioniranjem poljoprivredne proizvodnje. Dok su ove godine subvencije mogla dobiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva za plasteničku proizvodnju, u 2019. godini pomoći će se pčelarima u širenju proizvodnje i promocijama na pčelarskim sajmovima.

- Mnogo je aktivnosti koje se ne vide u proračunu, a za koje je potrebno puno energije i angažmana kako bismo ih uspješno realizirali. Tako radimo na izmještanju dalekovoda kako bi zemljište postalo zanimljivo potencijalnim investitorima i pripremamo projektnu dokumentaciju za obilaznicu s priključkom na naš budući autobusni kolodvor - zaključila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video