Vijesti / Politika

GRAD VARAŽDIN

HNS-u je neprihvatljiv nacrt Proračuna za 2019. godinu: 'Gradska vlast zaboravila je na svoja obećanja'

HNS-u je neprihvatljiv nacrt Proračuna za 2019. godinu: 'Gradska vlast zaboravila je na svoja obećanja'
HNS

'HNS je već nekoliko puta pokušao amandmanima i prijedlozima poboljšati proračun, no uvijek smo naišli na odbijenice, pa ovaj put nećemo ni pokušati predlagati amandmane.'

Uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je na rasporedu u ponedjeljak, 17. prosinca, zastupnici HNS-a poslali su priopćenje u kojem ističu kako im je prijedlog Proračuna za narednu godinu neprihvatljiv.

- Proračun je prvenstveno politički dokument i pokazuje u kojem se smjeru i kako vodi politika u našem gradu, te na koji će se način ispuniti sve ono što je obećano u kampanji, ali i u ovoj godini koja je iza nas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mnogo tih obećanja očito se zaboravilo, budući da se već dvije godine isti projekti ne ostvaruju, te prebacuju iz jedne u drugu godinu, uz ista objašnjenja.

Osim toga, u ovom proračunu se nalaze veći prihodi od upravnih administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada, kao neposredan rezultat 25 posto povećanja komunalne naknade, a koju nismo podržali i za koju smo smatrali kako nije bilo vrijeme da se donese.

HNS je već nekoliko puta pokušao amandmanima i prijedlozima poboljšati proračun, no uvijek smo naišli na odbijenice, pa ovaj put nećemo ni pokušati predlagati amandmane, jer je i Einstein rekao da je 'Definicija ludosti činiti stalno jednu te istu stvar i očekivati različite rezultate'.

Smatramo kako treba puno više uložiti u obrazovanje, posebno u rad s darovitim učenicima, ali u dodatne aktivnosti učenika. Treba i uložiti sredstva i osnovati Fond za potporu znanstveno istraživačkim projektima, te projektima suradnje znanosti i privrede kojima je cilj povećati suradnju između visoko obrazovnih institucija, mladih istraživača i privrede na području Grada Varaždina i šire, kako bi nam mladi znanstvenici ostajali u Varaždinu.

Treba raditi na preventivnim programima u školama, na osvještavanju učenika osnovnih škola o važnosti dobre komunikacije kroz ciklus radionica te prepoznavanju rizičnih ponašanja u srednjoškolskoj populaciji.

Isto tako mišljenja smo da se moglo u proračunu naći i novca i za uskrsnice umirovljenicima ili barem veće božićnice za umirovljenike, za koje smo se ponadali da će biti već ove godine, kako je gradonačelnik to i obećao, ali očito su i to bila obećanja za zaborav.

Slijedom svega navedenoga, HNS sigurno ne može podržati takav nacrt Proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu, a sigurni smo da će najkasnije početkom drugog kvartala 2019. godine biti i rebalans, pa ćemo ubrzo ponovo imati mogućnosti raspravljati o proračunu. Možda će onda biti uključeni i naši prijedlozi, a mi ostajemo otvoreni za suradnju s gradskom upravom oko tih prijedloga - stoji u priopćenju koje potpisuje v.d. predsjednika Podružnice HNS Varaždin Enriko Parlaj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video