Vijesti / Politika

AKTUALNI SAT

BALE U BREZJU Čehok: 'Modeli micanja bala postoje, ali se ne želimo dovesti u situaciju da plaćamo odštete'

BALE U BREZJU Čehok: 'Modeli micanja bala  postoje, ali se ne želimo dovesti u situaciju da plaćamo odštete'
Varazdinski.hr

Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina nije prošao bez pitanja o smeću - onog u Brezju, ali i odvozu otpada...

Iako se očekivala žestoka rasprava vezana uz račune za odvoz otpada, na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina o tome gotovo pa i nije bilo riječi. 

Primijetio je to i SDP-ov vijećnik Neven Bosilj, koji je istaknuo da je bio uvjeren da će ta tema dominirati današnjim Aktualnim satom sjednice Gradskog vijeća, a na kraju je samo on uputio gradonačelniku Ivanu Čehoku pitanja vezano uz tu tematiku. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U Odluci o načinu prikupljanja otpada koji smo donijeli na ovom Gradskom vijeću stoji da cjenik donosi davatelj usluge, uz suglasnost Grada Varaždina, te da taj cjenik mora biti objavljen u Službenom glasniku Grada Varaždina. Prolistao sam Službene glasnike i tu suglasnost nisam uspio pronaći. Znači li to da su računi koje građani plaćaju nelegalni? - istaknuo je.

Drugo pitanje ticalo se obračuna PDV-a.

- U Hrvatskoj samo Čistoća i Ivkom naplaćuju smanjeni PDV u iznosu od 13 posto samo na fiksni dio usluge, dok na ostali dio naplaćuju PDV u punom iznosu od 25 posto. Svi ostali naplaćuju smanjeni PDV u iznosu od 13 posto na cijeli iznos. Znači li to da svi drugi naplaćuju krivo i hoće li i građani, na primjer Splita morati plaćati tu razliku? - pitao je Bosilj gradonačelnika Čehoka. 

Čehok mu je odgovorio da suglasnost na cjenik jest objavljena u službenom glasilu Grada Varaždina i to još u ožujku ove godine te da je, po pitanje naplate PDV-a, Čistoća tražila mišljenje Porezne uprave koja im je dala uputu kako da naplaćuju PDV. 

- Bosilju bih preporučio da malo bolje čita jer suglasnost je objavljena u službenom glasilu. Sve je objavljeno. Što se tiče PDV-a, posali smo upit Poreznoj upravi i oni su rekli da se na fiksni dio usluge naplaćuje PDV u iznosu od 13 posto, a na ovaj drugi dio PDV u iznosu od 25 posto. Ako drugi gradovi to tako ne rade i ne naplaćuju, to je do Porezne uprave - poručio je Čehok. 

Bosilj se ispričao jer nije uspio pronaći objavu suglasnosti na cjenik usluga odvoza otpada dodavši da mu ipak nije jasno kako u toj suglasnosti može pisati da je taj cjenik stimulativan za građane.

- Ispričavam se jer mi je promaknulo da je u ožujku objavljena ta suglasnost, dakle mjesecima prije nego li se taj cjenik počeo koristiti što znači da smo imali više vremena da se s tom tematikom pozabavimo. Nije mi jasno kako u toj suglasnosti može pistati da je taj cjenik stimulativan za građane. To mi doista nije jasno - poručio je Bosilj.

Što s balama u Brezju?

SDP-ov vijećnik Bruno Ister i vijećnik Lige za Varaždin, Davor Patafta, gradonačelnika Čehoka pitali su i u kojoj je fazi projekt uklanjanja bala iz Brezja. 

- Plan sanacije je vani. To nije radio grad nego specijalizirana tvrtka po nalogu ministarstva. Pregovaramo s CIOS-om. Ali mi smo taoci i nad nama visi Damoklov mač. Nisam avanturist koji sklapa ugovor dok je drugi ugovor još važeći. Sad imamo tu pravnu papazjaniju i trebamo izaći van iz te zavrzlame. Svi koji su sklapali takve ugovore, Grad će od tih ljudi tražiti odštetu. Sve će biti poznato. Ne samo bivši gradonačelnik. Spremni smo i imamo modele micanja bala, ali ne želimo dovesti se u situaciju da plaćamo odštete - poručio je Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video