Vijesti / Politika

OPTUŽBE

HNS optužio Čačića za ucjenu: 'Tko neće sufinancirati NK Varaždin ostat će bez sredstava Županijske uprave za ceste'

HNS optužio Čačića za ucjenu: 'Tko neće sufinancirati NK Varaždin ostat će bez sredstava Županijske uprave za ceste'
Varazdinski.hr

Iz HNS ističu kako im ideja sufinanciranja NK Varaždina ne smeta, no smeta im što, kako ističu, Čačić koristi ucjenu kako bi se to ostvarilo.

HNS Varaždinske županije optužio je župana Varaždinske županije Radimira Čačića da, kako su napisali u priopćenju, 'svoje ovlasti koristi za ucjene, zastrašivanja i ultimatum'.

Referira HNS tu na sastanak Čačića te predstavnika gradova i općina kako bi dogovorili model kojim bi se sufinanciralo rad Nogometnog kluba Varaždin.

Iz HNS ističu kako im ta ideja ne smeta, no smeta im što, kako ističu, Čačić koristi ucjenu kako bi se to ostvarilo.

Priopćenje HNS-a prenosimo u potpunosti.

'Župan Varaždinske županije Radimir Čačić svoje ovlasti koristi za ucjene, zastrašivanja i ultimatum. To nije novost, ali ovaj put prešao je sve granice jer direktno ugrožava sigurnost svih građana Varaždinske županije.

Na prošlom sastanku s načelnicima i gradonačelnicima Čačić se poslužio najnižom vrstom političkog utjecaja. Uvjetovao je da oni Gradovi i Općine koji financijski ne podupru NK Varaždin ostaju bez sredstava ŽUC-a. Izostanak ŽUC-ovog sufinanciranja uređenja županijskih i lokalnih cesta, te sanacija klizišta, direktno ugrožava sigurnost ljudskih života.

HNS osuđuje takvu zlouporabu političkih ovlasti i pozivamo župana Čačića da preuzme odgovornost i okani se politikanstva, a u ovom slučaju i nemorala. Jer, ugrožavanje ljudskih života nema cijenu.

Treba naglasiti i kako HNS smatra da NK Varaždin zaslužuje financijsku pomoć, te ćemo poduprijeti svaku inicijativu koja ide u tom smjeru, ali pod uvjetom da je transparentna. Varaždinski nogomet, koji iza sebe ima bogatu povijest, zaslužuje biti dio najviše rangirane nogometne lige i vratiti staru slavu na travnjak Varteksovog stadiona.

Zastrašivanje načelnika i gradonačelnika, pritom se pozivajući na mrkvu i batinu, previše je čak i za Čačića kojem je u ovom mandatu najveći uspjeh kupnja dvorca, balona i šatora.

HNS smatra da svaki Grad ili Općina mogu sukladno Zakonu o sportu (čl.74) samostalno i na transparentan način donijeti odluku o donaciji NK Varaždinu, neovisno o županu. Također smatramo da je župan, ako je već imao namjeru pomoći, mogao do sad obaviti razgovore s gospodarstvenicima, ili pak predložiti inicijativu da se sredstva osiguraju u županijskom proračunu.

Ovom prilikom podsjećamo župana da je zahvaljujući HNS-ovoj inicijativi izmijenjen Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zahvaljujući kojem je u prvih devet mjeseci ove godine županijski proračun podebljan za čak 11 milijuna kuna.

Pozivamo župana da ubuduće sredstva iz proračuna umjesto za dvorce i balone koristi za razvoj obrazovanja, uređenje i opremanje škola i vrtića, za podizadnje kvalitete života građana, te da se okani ucjena i zlouporabe političkog utjecaja', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HNS-a Varaždinske županije Alen Leverić.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!