Vijesti / Politika

BALE U BREZJU

PROGRAM SANACIJE Vjeran Strahonja: 'Izgleda da autori studije uklanjanje bala ne smatraju troškom'

PROGRAM SANACIJE Vjeran Strahonja: 'Izgleda da autori studije uklanjanje bala ne smatraju troškom'
Varaždinski.hr

S obzirom da rokovi pritišću, a bale su bez ikakve sumnje opasnost za ljude i okoliš, sigurno će još biti rasprava o ovom Programu, a i pitanja, smatra gradski vijećnik Strahonja.

- U aktualnim raspravama o računima za otpad, nezapaženo je prošla činjenica da je Grad Varaždin naručio izradu Programa sanacije lokacije Brezje, odnosno varaždinskih bala - istaknuo je gradski vijećnik Vjeran Strahonja na društvenoj mreži Facebook.

Ovaj je Program, ističe, objavljen na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike, što ukazuje da je gotov i predan na ocjenu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prvih 66 stranica tog Programa su analize, podaci, ilustracije i ocjene stanja. Kao laik mogu pretpostaviti da je sve točno. Crveno označena stanja podzemnih voda u tablicama i ocjene 'ne odgovara' sve govore čak i nestručnjaku.

Problemi s Programom, ističe nadalje Strahonja, počinju na 67. stranici, gdje piše: 'Prijedlozi rješenja uklanjanja otpada i sanacije s lokacije 'Brezje' je: Uklanjanje otpada sa lokacije i zbrinjavanje istog mehaničko-biološkom obradom postupkom R3.'

- Spominju se 'prijedlozi' i 'predložene varijante', a zapravo Program predlaže samo jednu varijantu, obradu u susjednom MBO postrojenju. Druge opcije uopće nisu razmatrane.

Poglavlje '15. Analiza isplativosti i rizika pojedinih metoda sanacije (cost-benefit analiza)' sadrži sveukupno osam rečenica.

- Očigledno dovoljno o tako nevažnoj temi. U tom poglavlju autori nisu spomenuli niti jedan rizik, a cost-benefit analize nema. Niti jedan trošak u tom poglavlju, a niti u cijelom Programu nije izražen novčano, isto tako ni koristi - ukazuje Strahonja.

Doduše, stoji dalje u objavi, troškovima sanacije je posvećen cjelokupni sadržaj od jedne rečenice u poglavlju '17. Troškovi provedbe sanacijskog programa'.

- Rečenica glasi: 'Troškovi provedbe sanacijskog programa odnose se na troškove manipulacije balama i njihovom odvoza na mehaničko-biološku obradu, kao i na troškove sanacije tla te zbrinjavanja procjednih voda i otpada nastalog sanacijom.'

Autori su takvom lakonskom tvrdnjom reducirali moguće vrste i izvore troškova. Očigledno autori smatraju da obrada postupkom R3 neće generirati trošak, to će sve one ekipe povezane s balama od 2005. do danas pokloniti voljenom gradu - kaže ovaj gradski vijećnik.

Zaključno, napisao je, o tehničko-tehnološkom dijelu studije će struka reći svoje, a ponešto i javnost.

- Svakom je jasno da ekonomska analiza bez i jedne brojke ne bi prošla u srednjoškolskoj zadaći. S obzirom da rokovi pritišću, a bale su bez ikakve sumnje opasnost za ljude i okoliš, sigurno će još biti rasprava o ovom Programu, a i pitanja. Što prije počnemo, to bolje - kazao je.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!