Vijesti / Politika

INICIJATIVA STRANKE PAMETNO

Molitelje maknuti na 150 metara od bolnice? Habijan kaže da već postoje propisi koji to reguliraju

Molitelje maknuti na 150 metara od bolnice? Habijan kaže da već postoje propisi koji to reguliraju
Varaždinski.hr

Zakonom o javnom okupljanju izričito je propisano kako se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima, napominje Habijan.

Varaždinski ogranak stranke Pametno 5. listopada uputio je u Grad Varaždin inicijativu da se prostor ispred bolnica i zdravstvenih ustanova proglasi zaštićenom zonom na kojoj ne bi bilo moguće javno okupljanje i prosvjedovanje, do udaljenosti od 150 metara.

Povod za tu inicijativu je akcija '40 dana za život', koja se i ove godine održava ispred ulaza u Opću bolnicu Varaždin. Riječ je o akciji kojoj je cilj, kako kažu organizatori, 'zaštita života od začeća do prirodne smrti'. Započela je 26. rujna i traje do 4. studenoga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, kao i prijašnjih godina, akcija '40 dana za život' podijelila je javnost. Neki smatraju da to nije samo prosvjed, već da akcija zalazi u sferu privatnosti drugih osoba i njihovih prava za korištenjem zdravstvenih usluga.

Vezana vijest:

UGRUŽAVANJE LJUDSKIH PRAVA PAMETNO PROTIV MOLITELJA Dario Carev: 'Tražit ćemo da prosvjed ne bude ispred bolnica!'

Takav je stav, primjerice, varaždinske podružnice stranke Pametno.

- Prvenstveno, smatramo da je to ugrožavanje osnovnog ljudskog prava na konzumiranje javne usluge zdravstva i remećenje prava žena da te usluge koriste – rekao je predsjednik varaždinske podružnice stranke Pametno Dario Carev uoči slanja inicijative Gradskom vijeću da se moliteljima zabrani okupljanje na udaljenosti od najmanje 150 metara od bolnice.

Vrlo brzo stigao je i odgovor predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana. On je inicijativu ocijenio legitimnom i proslijedio ju je nadležnim radnim tijelima Grada Varaždina i gradonačelniku Ivanu Čehoku. 

No Habijan osobno smatra da nema potrebe da Gradsko vijeće donosi odluku o ovoj temi. Razlog je taj što smatra da je to već regulirano drugim propisima.

On u svome odgovoru skreće pažnju na to da prema Zakonu o javnom okupljanju mora postojati više od 20 ljudi na jednom mjestu, koji su se tu našli s ciljem izražavanja određenih uvjerenja, da bi se nešto smatralo mirnim prosvjedom i javnim okupljanjem. 

Dodaje da je Zakonom izričito propisano kako se mirno okupljanje i javni prosvjed između ostalog ne smije održavati u blizini bolnica na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima.

Vezana vijest:

PRITISAK MOLITELJA MIŠLJENJE STRUČNJAKA Lina Đulvat: 'Prosvjednici žele 'slomiti' žene koje se već nalaze u teškoj situaciji'

- Slijedom navedenog, mišljenja sam da je pozitivnim propisima jasno definirano kada, tko i na kojem mjestu može održati mirno okupljanje ili javni prosvjed te smatram da Gradsko vijeće nije nadležno donositi zaključak kojim zadužuje gradonačelnika da 'provede odluku kojom se zabranjuje okupljanje i prosvjedi na manje od 150 metara od bolnica i zdravstvenih ustanova'. Potrebno je napomenuti da se prijava mirnog okupljanja podnosi nadležnoj policijskoj upravi, a ne Gradu Varaždinu ili Gradskom vijeću - stoji u Habijanovom odgovoru.

On dodatno ističe da osobno smatra da u Republici Hrvatskoj svatko ima pravo na iznošenje mišljenja te da je sloboda govora minimum demokratskih tekovina koje je društvo prihvatilo.

Vezana vijest:

O MOLITELJIMA I PAMETNOM Ivan Čehok o moliteljima ispred bolnice: 'Ako su na na gradskoj površini, tad bi bilo moguće zabraniti prosvjed'

- S druge strane, pravo na mirno okupljanje ili prosvjed ne smije ni na koji način ugroziti ili zadirati u prava drugih osoba, ugrožavati njihov integritet ili drugačije mišljenje. S tim u vezi, mišljenja sam kako odredbe Zakona o javnom okupljanju na jasan i nedvosmislen način reguliraju materiju prava mirnog okupljanja, kao i izuzetke - iznosi predsjednik Gradskog vijeća.

Završavaju Habijan time da će neovisno o rečenome inicijativu ipak dostaviti nadležnim radnim tijelima Grada Varaždina i gradonačelniku, koji će donijeti konačnu odluku. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video