Vijesti / Politika

KRIMINALITET S NACIONALNIM POTPISOM?

Zlatan Avar: 'Protiv Roma potrebno je provesti pojačane represivne mjere, ne smije se događati ono što se dogodilo Stričaku'

Zlatan Avar: 'Protiv Roma potrebno je provesti pojačane represivne mjere, ne smije se događati ono što se dogodilo Stričaku'
Varaždinski.hr

- U suradnji s Policijskom upravom odredili smo niz aktivnosti koje ćemo poduzimati. Tu treba, osim edukacije i socijalizacije, provesti i represivne mjere - najavio je Avar.

U vezi porasta kriminaliteta i remećenja javnog reda i mira koje u Varaždinu čine pripadnici romske naconalne manjine bit će potrebno pojačati represivne mjere. 

Najavio je to zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bio je to dio odgovora na pitanja Vjerana Strahonje, nestranačkog vijećnika s liste HDZ-a, koji je ponovno potenuo pitanje reda i mira u središtu grada, i HDZ-ovog vijećnika Roberta Puje, koji se osvrnuo ne probleme na koje se žale građani, a tiču se romske manjine.

- Mene zanimaju policijski izvještaji koje Grad dobiva. Zanimaju me konkretne brojke o broju kršenja reda i mira, po mjesecima. Jer je to zapravo podloga za odlučivanje o radnim vremenima ugostiteljskih objekata – rekao je Strahonja. 

Vezana vijest:

Čehok o Romima u Varaždinu KRAĐE, NAPADI I PROSJAČENJA STANJE SIGURNOSTI Čehok: 'Najviše problema stvaraju Romi koji dolaze iz Međimurja'

Upozorio je Strahonja, kako je rekao, na učestale krađe bicikala koje je pripisao Romima, za koje je primijetio i da rade nered po gradu, 

- Neki problemi bi se mogli riješiti kamerama i ophodnjama. Predlaže li se to kao neka mjera? - pitao je Strahonja.

- Svjedoci smo zadnjih godina da se povećava broj prekšraja i kaznenih djela pripadnika romske nacionalne manjine. Pojedini Romi, najviše oni koji dolaze iz Međimurske županije, kontinuirao otuđuju bicikle, prosjače, nametljivo se ponašaju, narušavaju javni red i mir, alkoholiziraju se, a to sve stvara osjećaj nelagode i nesigurnosti kod građana. Može li se Grad u suradnji s policijom uključiti u rješavanje tog problema? - upitao je Robert Puja.

Gradonačelnik Ivan Čehok je odgovorio da se Grad oslanja na izvješća policije, jer nema ovlasti da drugačije postupa, kao ni kadrovskih i tehničkih mogućnosti.

Ali je, odgovorajući Strahonji, dodao da je prošle godine jednom ugostiteljskom objektu skraćeno radno vrijeme nakon što su o problemima izvijestili građani.

- A na Vijeću za prevenciju kriminaliteta nije se govorilo samo o biciklima, već općenito o redu i miru u gradu. Imamo nekoliko ideja za rješavanje tih problema – bio je neodređen Čehok u svome odgovoru.

Vezana vijest:

Ulica Ante Kovačića, Varaždin KOMUNALNI PROBLEMI OBNOVA ULICA Sevšek pitao kako se određuje redoslijed, Strahonja traži plan obnove barem za godinu dana unaprijed

Nešto konkretniji bio je zamjenik Zlatan Avar, odgovarajući Puji.

- U suradnji s Policijskom upravom odredili smo niz aktivnosti koje ćemo poduzimati. Tu treba, osim edukacije i socijalizacije, provesti i represivne mjere, koliko god to bilo nepopularno. Nedopustivo je da se dogodi incident kao našem sugrađaninu Anđelku Stričaku, da ga se napadne dok džogira. To se ne smije događati. Jasno smo s policijom odredili što Grad i građani očekuju – rekao je Avar, osvrčući se na neugodno iskustvo HDZ-ovog saborskog zastupnika.

No važno je pritom naglasiti da policija ne vodi, niti ima zakonske ovlasti voditi, statistiku prekršaja i kaznenih djela prema pripadnosti određenom narodu ili nacionalnosti. Policija se bavi rješavanjem slučajeva vezanih uz prekršaje ili kaznena djela svih hrvatskih građana te sukladno tome i postupa ili bi trebala postupati.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!