Vijesti / Politika

DIGITUS IMPUDICUS

Ovako izgleda politička komunikacija u Varaždinu: Čehok i njegova ekipa odgovorili SDP-u 'srednjim prstom'

Ovako izgleda politička komunikacija u Varaždinu: Čehok i njegova ekipa odgovorili SDP-u 'srednjim prstom'
Facebook / Denis Mladenović

Ekipa kao da želi poručiti da u privatno vrijeme svaki građanin, pa i onaj na javnoj funkciji, ima pravo na ponašanje koje mu odgovara. Habijan u svoje privatno vrijeme, Čehok u svoje privatno vrijeme.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok slavio je jučer, 13. rujna, svoj 53. rođendan. Okupljeno društvo na imanju OPG-a Drožđek jednu je fotografiju javno objavilo na Facebooku, na profilu Denisa Mladenovića, a potpis uz fotografiju daje joj vrlo jasan kontekst.

U opuštenoj atmosferi Ivan Čehok u društvu prijatelja pokazuje 'srednji prst', a uz sliku stoji potpis 'Svi smo mi Damir Habijan'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prilično je izvjesno da je riječ o 'političkom odgovoru' Miroslavu Markoviću, šefu varaždinskog SDP-a, koji je toga prijepodneva na konferenciji za novinare kritizirao Habijana zbog ponašanja u privatnom društvu, a nakon što je Habijanova privatna zabava postala javna tema.

Vezana vijest:

Habijan srednji prst PRIVATNO ILI JAVNO? SDP o Habijanovoj falusnoj 'instalaciji': 'Neka ispuni svoja predizborna obećanja umjesto što nas sramoti pred cijelom Hrvatskom'

Naime, mediji su prije nekoliko dana prenijeli video snimku i fotografije predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana s jedne momačke zabave. Na toj snimci on se s prijateljima kupa u kaci odnosno bednju, a dronom snimljen video kasnije kadrira okupljeno društvo koje je na tlu formiralo oblik falusa te svi pokazuju 'srednji prst' prema kameri.

Marković je tako zbog privatne zabave u koju je uvid dobila i javnost prozvao Habijana, poručivši mu, između ostalog, neka 'radije ispuni svoja predizborna obećanja umjesto što nas sramoti pred cijelom Hrvatskom'.

U zaštitu koalicijskog partnera iste su večeri, kao što vidimo na fotografiji koju je objavio Denis Mladenović, stali mahom članovi Čehokove liste GLAS uz pokojeg pridruženog člana.

Na fotografiji tako 'srednji prst' pokazuju Zdravko Rogina, Denis Mladenović, Marko Kesteli, Josip Dreven, Marijan Balajić, Danijel Kuserbanj i još nekolicina ljudi kojima se vidi samo prst, bez lica.

b1bf82951027be66e2ec3cdbac4b1e50.jpg?v=2

I ovo je fotografija s privatne zabave, Čehok čak drži i 'kupicu' u ruci, no riječ je, stječe se dojam, o političkoj poruci - da u privatno vrijeme svaki građanin, pa i onaj na javnoj funkciji, ima pravo na ponašanje koje mu odgovara, ako time, naravno, ne ugrožava nikoga. Habijan u svoje privatno vrijeme, Čehok u svoje privatno vrijeme.

Problem bi možda mogao biti tek u tome što je ovom posljednjom fotografijom granica između privatnog i javnog postala gotovo nevidljiva.

Ako se nekome čini da je ovakav način političke komunikacije neprimjeren, bez obzira na kontekst u kojem je fotografija nastala, možda u ublažavanju osude može pomoći činjenica da su se 'srednjim prstom' služili i stari Grci, kao i rimski senatori.

Stoga ova fotografija zasigurno poprima bitno uljuđeniji i varaždinskoj kulturi prihvatljiviji kontekst ako se ta nezgodna gesta nazove onako kako je se nazivalo na jeziku kojim se u svojim retoričkim istupima voli služiti varaždinski gradonačelnik - digitus impudicus.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!