Vijesti / Politika

UKLJUČENOST

Varaždinskoj županiji milijun kuna iz EU za organiziranje produženog boravka za učenike romske nacionalne manjine

Varaždinskoj županiji milijun kuna iz EU za organiziranje produženog boravka za učenike romske nacionalne manjine
Varaždinska županija

Ovim sredstvima će se u novoj školskoj godini organizirati produženi boravak za 60 učenika romske nacionalne manjine koji pohađaju Osnovnu školu Ludbreg, Osnovnu školu Petrijanec i Osnovnu školu Cestica.

Na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu danas je, 30. kolovoza, potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt Varaždinske županije pod nazivom 'Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav'.

Ugovor su županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću uručili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupno je dodijeljeno osam ugovora za projekte jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji su odabrani po pozivu 'Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine' iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014. - 2020.

Projekt Varaždinske županije vrijedan je 999.270,53 kune.

- Ovim sredstvima će se u novoj školskoj godini organizirati produženi boravak za 60 učenika romske nacionalne manjine koji pohađaju Osnovnu školu Ludbreg, Osnovnu školu Petrijanec i Osnovnu školu Cestica, koje su ujedno partneri u projektu – rekao je župan Čačić.

Osnovne škole, čiji osnivač je Varaždinska županija, pohađa ukupno 196 učenika romske nacionalne manjine, a srednje škole 36 učenika.

Županija s 400.000 kuna sufinancira prehranu i dnevni boravak za učenike romske nacionalne manjine, a uz to je s 29.032 kune sufinancirala osiguravanje romskog pomagača u OŠ Cestica. Učenici su ujedno uključeni u projekte besplatne prehrane u školama za djecu slabijeg imovinskog statusa te u projekt pomoćnika u nastavi koji se provode u Varaždinskoj županiji.

Županija stipendira i financijski podupire studente romske nacionalnosti, u 2018. godini s iznosom od 5.932 kuna.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video