Vijesti / Politika

PRAVNE POSLJEDICE PRESUDE

ŠTO SAD O tome što će se dogoditi u slučaju presude protiv Čehoka pisali smo još prije izbora. Evo što su rekli pravni stručnjaci

ŠTO SAD O tome što će se dogoditi u slučaju presude protiv Čehoka pisali smo još prije izbora. Evo što su rekli pravni stručnjaci
Žarko Bašić / PIXSELL

Ako pravomoćna presuda bude donijeta unutar prve dvije godine od početka mandata, dakle do 4. lipnja 2019., raspisat će se prijevremeni izbori.

Što bi se moglo dogoditi ako Ivan Čehok kao varaždinski gradonačelnik u nekom od triju sudskih sporova koji se vode protiv njega završe (pravomoćnom) osuđujućom presudom?

Pisali smo o tome još uoči izbora, kao jedini medij u Varaždinskoj županiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, Ivan Čehok u predizbornoj kampanji nije želio govoriti o tome, stalno je izbjegavao odgovor na to pitanje. Ponavljao je tek svoje uvjerenje da je nedužan i da će svoju nedužnost dokazati na sudu i da nikakve opasnosti po Grad ne postoje.

- A građani su u prvome krugu rekli što misle o mojoj političkoj odgovornosti. O kaznenoj odgovornosti može suditi samo sud i sudit će sud - izjavio je tada Čehok.

O nekim scenarijima koji bi se mogli dogoditi u slučaju da Čehoka zadesi osuđujuća presuda govorio je tom prilikom i njegov protukandidat Alen Kišić, no mi smo nastojali odgovore dobiti izravno od određenih pravnih stručnjaka, ne samo iz Varaždina, nego i iz drugih hrvatskih gradova.

Njihova mišljenja bila su prilično usklađena.

Ona tako kažu da, sukladno zakonu, mandat gradonačelniku prestaje po sili zakona danom pravomoćnosti presude kojom je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju dužem od jednog mjeseca.

Ako se to dogodi unutar prve dvije godine od početka mandata, dakle do 4. lipnja 2019., raspisat će se prijevremeni izbori.

Ako se dogodi nakon toga, do redovnih izbora mijenja ga zamjenik gradonačelnika.

Danas smo dobili prvu presudu. Njom je gradonačelniku izrečena kazna od dvije godine zatvora, no ona je još uvijek nepravomoćna.

U ovome trenutku, dakle, svi gore navedeni uvjeti nisu zadovoljeni, budući da presuda nije pravomoćna. Tako da sve ostaje kako je i dosad bilo, osim što Čehok od sada svoju funkciju obnaša pod teretom nepravomoćne presude, a ne više samo pod teretom (triju) procesa koji su u tijeku.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci