Vijesti / Politika

SRCE VATRENO?

UJEDINJENA HRVATSKA Čehok nikad nije čuo stihove 'Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara' i 'Oj, Račane, j*** ti pas mater'

UJEDINJENA HRVATSKA Čehok nikad nije čuo stihove 'Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara' i 'Oj, Račane, j*** ti pas mater'
Varaždinski.hr

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da nikad nije čuo za spornu pjesmu. Sada može pročitati cijeli njezin tekst, a i poslušati je u izvedbi Marka Perkovića Thompsona.

Za Zlatka Dalića i ostatak varaždinske reprezentativne ekipe danas se sprema spektakularan doček na Kapucinskom trgu, s početkom u 18 sati. 

Dalić će se, najavljeno je iz Grada Varaždina, organizatora dočeka, naravno, osobno obratiti okupljenima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A cijelu će feštu, najavljuje se, uveličati niz glazbenih imena: Prljavo kazalište, Zaprešić Boys, Tony Cetinski, klapa Kampanel, Mejaši, Dobre vibracije... I ono što je trebalo biti posebno iznenađenje - Marko Perković Thompson.

Vezana vijest:

Hrvatska Francuska - Korzo navijanje FEŠTA SPEKTAKULARAN DOČEK Zlatko Dalić i varaždinska vatrena ekipa u utorak stižu u Varaždin, zagrijavanje za feštu od 18 sati na Kapucinskom trgu

Posljednjih dana, još i tijekom trajanja Svjetskog prvenstva, vrlo često se i u medijima i među građanima naglašavalo kako već dugo Hrvatska nije bila tako ujedinjena kao tijekom proteklog Svjetskog prvenstva.

Posve s pravom su davane tako ocjene, zaista su odgovarale stvarnosti. I najbolje se to vidjelo na jučerašnjem spektakularnom dočeku Vatrenih u Zagrebu. 

U Zagrebu je bio i Thompson. Štoviše, bio je gost Vatrenih već u autobusu tijekom vožnje od zračne luke do Trga bana Jelačića. Nije bio predviđen njegov nastup, ali Luka Modrić i Zlatko Dalić, pišu nacionalni mediji, imali su veliku želju da i on nastupi. 

Njihovu želju svakako valja poštivati. No isto tako treba se znati i prema njoj odrediti i postaviti si nekoliko pitanja.

Je li nastup Marka Perkovića Thompsona na dočeku reprezentacije koja je ujedinila CIJELU Hrvatsku dobra odluka?

Je li dobra odluka da na dočeku Vatrenih koji su, kako je to rekao izbornik, igrali za CIJELU Hrvatsku i čijem se uspjehu veseli CIJELA Hrvatska, nastupa glazbenik koji velikom dijelu građana jednostavno, iz ideoloških razloga, nije prihvatljiv odabir?

Pitali smo to jučer i gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je Thompsona i pozvao u Varaždin. U povezanoj vijesti pročitajte njegova razmišljanja.

Vezana vijest:

Čehok i Thompson 'UJEDINJENJE CIJELE HRVATSKE' ČEHOK O THOMPSONU 'Nisam svjestan njegove političke pozadine i ne mislim da razjedinjuje. On je Dalićev i moj prijatelj'

Treba jasno naznačiti da se kontroverze vezane uz Marka Perkovića Thompsona ne tiču njegovog standardnog glazbenog izričaja, nisu vezane uz pitanje glazbenog ukusa i nisu vezane uz 'sviđanje' ili 'nesviđanje'.

Kontroverze vezane uz Marka Perkovića Thompsona tiču se njegove političko-ideološke pozadine, povezane s promicanjem ustaštva. Koliko god se on od toga nastojao ograditi i pokušao u javnosti predstaviti se isključivo kao domoljub koji 'voli svoje' i 'ne mrzi tuđe'.

Je li to zaista tako može se pokušati izvući zaključak iz tri detalja.

Prvi detalj vezan je uz ikonografiju na njegovim koncertima u obliku ustaških simbola i ustaških pjesama. Perković se od toga s vremenom sve više ograđivao, da bi njegovi posljednji koncerti protekli u pravilu bez većih ekscesa.

Drugi detalj vezan je uz ustaški poklič 'Za dom spremni' na početku domoljubne pjesme 'Bojna Čavoglave'. Mnogi su, neuspješno, pokušali tome pokliču dati drugi kontekst, u čemu je posebno aktivan bio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. No povijesničari su jedinstveni - 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav i ne može mu se dati drugi kontekst. Na taj se način, na kraju krajeva, izrijekom odredio i Zlatko Hasanbegović, povjesničar vrlo jasnog radikalno desnog političkog usmjerenja.

Treći detalj vezan je uz pjesmu 'Jasenovac i Gradiška Stara', koja nije dio standardnog Thompsonovog repertoara, ali nije tajio da ju je pjevao u pojedinim prigodama.

Kasnije je pjevač to opovrgnuo, rekavši da je snimka (koju je prvi objavio Index još 2003. godine, Thompson je pjesmu otpjevao u duetu navodno s Joškom Tomičićem) - plagijat montiran u studiju sa ciljem da mu se 'podmetne' jer nekima 'smeta njegovo domoljublje'.

Podsjetimo se stihova pjesme 'Jasenovac i Gradiška Stara'. 

U njoj se veličaju Ante Pavelić, Max Luburić i Jure Francetić, zloglasni krvnici, vođe ili pripadnici ustaškog režima odgovornog za smrt velikog broja civila – Srba, Židova, Roma, Hrvata i drugih.

Također, stihovi te pjesme 'osuvremenjeni' su i dodacima poput 'Oj, Račane, jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te'.

Jasenovac i Gradiška Stara, 
to je kuća Maksovih mesara.
Kroz Imotski kamioni žure, 
voze crnce Francetića Jure.
U Čapljini, klaonica bila, 
puno Srba Neretva nosila.  ('ajmo ruke)
Oj Neretvo teci niza stranu, 
nosi Srbe plavome Jadranu.
Ko je moga zamisliti lani, 
da će Božić slavit partizani.
Tko je reka, jeba li ga ćaća, 
da se Crna Legija ne vraća.
Gospe sinjska ako si u stanju, 
uzmi Stipu, a vrati nam Franju.
Oj Račane jeba ti pas mater,
i onome tko je glasa za te.
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, 
pozdravi nam Antu Pavelića.

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da nikad nije čuo za pjesmu 'Jasenovac i Gradiška Stara'. Na ovome linku može je i poslušati

Ponovno se vraćamo na početna pitanja...

Je li nastup Marka Perkovića Thompsona na dočeku reprezentacije koja je ujedinila CIJELU Hrvatsku dobra odluka?

Je li Marko Perković Thompson glazbenik koji simbolizira ujedinjenje CIJELE Hrvatske?

Je li nas Ivan Čehok opet, na svoj klasičan populistički način, uspio podijeliti? Pa nakon toga perfidno prebaciti odgovornost za podjele na one koji ne mogu prihvatiti ustaški poklič na početku pjesme 'Bojna Čavoglave', a još više stihove pjesme 'Jasenovac i Gradiška Stara'. 

Jesmo li se opet podijeli na 'prave domoljube' i 'one druge'?

Čehok je svoje učinio. Odgovornost više nije na njemu, nego na građanima Varaždina.

Itekako je spojivo reći 'Bravo, Vatreni, bravo, Daliću' i istovremeno reći 'Ne' Thompsonu. Nitko nikoga zbog toga nema pravo prozivati za nedostatak domoljublja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video