Vijesti / Politika

SJEĆANJE

Zamjenik župana Paljak odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Zamjenik župana Paljak odao počast  žrtvama genocida u Srebrenici
Varaždinska županija

Obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici prisustvovali su predstavnici Varaždinske županije i Grada Varaždina, kao i predstavnici ostalih nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije.

Članovi Bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije u sklopu svojih redovnih aktivnosti danas su ispred Gradske vijećnice u Varaždinu obilježili dan stradanja u Srebrenici pod nazivom 'Da se ne zaboravi'.

Obilježavanju su i ove godine prisustvovali predstavnici Varaždinske županije i Grada Varaždina, kao i predstavnici ostalih nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstavnik Bošnjačke naconalne manjine Salko Ikanović je naznačio kako se iz duše treba pokloniti pred žrtvama stravičnog genocida u Srebrenici.

Odajući počast nedužnim žrtvama stravičnog genocida, zamjenik župana Tomislav Paljak je naglasio kako se pedeset godina nakon završetka Drugog svjetskog rata dogodio strašan zločin u srcu Europe u kojem su ubijani ljudi samo zato što su bili pripadnici bošnjačke nacionalnosti.

- Danas u tišini i s posebnim pijetetom  odajemo počast svim žrtvama masakra u Srebrenici koji je ostavio strašne traume i na onima preživjelima. Suosjećamo s bošnjačkim žrtvama, tih dana 1995. godine pobijeno je više od osam tisuća ljudi, a mi u Hrvatskoj dobro znamo što je rat i što su žrtve. Takvi zločini se nikada  ne smiju ponoviti, ali niti zaboraviti, naprotiv oni moraju biti svojevrsna opomena – rekao je zamjenik župana Paljak.

Podsjetimo, genocid u Srebrenici dogodio se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u BiH, a ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca s područja enklave Srebrenice.

Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. srpnja 1995. godine.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH, okarakterizirali su pokolj u Srebrenici kao genocid.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!