Vijesti / Politika

GRADSKO VIJEĆE

OTPAD Burna rasprava, Čehok umirivao građane: 'Nitko vas neće kažnjavati! Nitko se neće igrati smetlarske policije!'

OTPAD Burna rasprava, Čehok umirivao građane: 'Nitko vas neće kažnjavati! Nitko se neće igrati smetlarske policije!'
Varaždinski.hr

Čistoća je svim građanima poslala naputke, informacije i formular koji trebaju ispuniti i temeljem kojeg će se otpad odvoziti i obračunavati. No građani imaju brojna pitanja, telefon Čistoće zauzet je tijekom cijeloga dana.

Glavna tema današnjeg Aktualnog sata na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća bila je vezana uz novi sustav selekcije i odvoza otpada. 

Čistoća je svim građanima poslala naputke, informacije i formular koji trebaju ispuniti i temeljem kojeg će se otpad odvoziti i obračunavati. No građani imaju brojna pitanja, telefon Čistoće zauzet je tijekom cijeloga dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pitanja u vezi te teme imali su gradski vijećnici Vjeran Strahonja (nezavisni s liste HDZ-a) i Bruno Ister (SDP).

Zašto je u Čakovcu jeftinije?

- Živimo u vrijeme interneta i vrlo je lako ustanoviti da su cijene prikupljanja i zbrinjavanja otpada u Varaždinu bitno više od cijena istovrsnih usluga u nekim susjednim gradovima. Na primjer u Čakovcu i u Prelogu. S obzirom da Odluka o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Varaždina u članku 15. propisuje određivanje cijene javne usluge na način da cjenik donosi davatelj usluge uz prethodnu suglasnost izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave, odnosno gradonačelnika, moje pitanje gradonačelniku je - zbog čega će građani Varaždina plaćati bitno višu cijenu prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja otpada u odnosu na druge gradove? - pitao je Strahonja.

Ister je iznio podatak da se povećanja kreću od 30% do čak 101% u odnosu na ono što su građani dosad plaćali.

Pitao je zbog čega još uvijek ne postoji odluka koja bi osigurala da se izrade spremnici za kontejnere u stambenim zgradama. 

Kante za biootpad prevelike?

Naposljetku, osvrnuo se na to da je u zgradama normativ za biootpad 30 litara po kućanstvu. 

- To je dobro. A ne kanta od 120 litara, koja će biti u kućama. Kanta nema dihtung, domaćinstvo će baciti 1 do 2 litre u tih 120 litara, kad bude odvoz, pola će ostati po stijenkama. Tko će to čistiti? Da ne govorimo o smradu koji će se širiti zbog toga jer nema dihtunga - rekao je Ister.

Dodao je da je problem u tome što je obračunska jedinica stan, a ne član domaćinstva. Iznio je primjer jednog umirovljenika koji će sad umjesto 62 kuna plaćati 125 kuna.

Čehok ponavljao: 'Jedinična cijena ostaje ista'

Gradonačelnik Ivan Čehok, odgovarajući na pitanja, nekoliko je puta ponovio da jedinična cijena ostaje ista, ali da raste broj odvoza.

- Primjerice u stambenim zgradama dosad ste imali 134 odvoza godišnje, sada će biti 220 odvoza godišnje. Svih kategorija otpada - iznio je Čehok.

Dodao je i da cijena nije mijenjana dugi niz godina.

- Recite mi jednog gradonačelnika koji ima javnu uslugu gdje se cijena nije mijenjala od 1997. godine! Benzin je tada koštao 3,5 kune. Danas je 10,5 kuna. Cijelo to vrijeme Čistoća nije dizala cijenu - rekao je.

Odgovorio je i Strahonji rekavši da Čakovec još nije uveo cijenu po novoj uredbi, da za to ima vremena do 1. studenoga.

Kako je došlo do ovoga cjenika?

Strahonja je reagirao na taj odgovor.

- Namjerno nisam uspoređivao sadašnje i bivše cijene, nego cijene u dva slična grada, s dvije slične usluge, a građani žive u sličnim socioekonomskim uvjetima. Jer to jesu usporedive stvari. Troškovi su slični. Tražim pismeni odgovor na pitanje je li rađena usporedba cijena s drugim gradovima i kako je došlo do ovoga cjenika? Ako smo se odlučili poštivati zakone o zaštiti potrošača, onda moramo tome pristupati transparentno - poručio je Strahonja.

Čehok se složio s Isterom da bi bilo bolje da se račun plaća po broju članova domaćinstva, a ne po broju stanova. 

- No po uredbi se uzimaju stanovi. Ali postoji mogućnost da se stanari dogovore drugačije. Grad neće imati ništa protiv i Čistoća će preći na taj obračun - iznio je gradonačelnik moguće rješenje toga problema. 

Čistoća će dostaviti i vreću za biootpad

Istaknuo je da sigurno neće biti nikakvog smrada nakon pražnjenja kante za biotpad.

- Čistoća će vam idući tjedan dati vreću, koja će se staviti u biokantu. Ali nije valjda glavno pitanje za stanare to tko će kada oprati kantu? Evo, ako bude baš to glavno pitanje, onda ćemo naći način da to Čistoća opere! Ali ne bismo smjeli na taj način pristupati toj temi. Ali, evo, da to izbjegnemo, dobit će građani i vreću - najavio je Čehok. 

U pojedinim dijelovima Čehok je u svom stilu humoristični prezentirao neka rješenja. Pa tako i ona vezana uz odvoz pelena.

- Ako bude premalo jednom tjedno, Čistoća bude češće odvozila. To bude naš doprinos pronatalitetnoj politici - ironično je obećao Čehok, pozivajući gradske vijećnike da u u proračunu za 2019. osiguraju 100 tisuća kuna za tu potrebu.

Što se tiče postavljanja kaveza za kontejnere, Čehok je rekao da za to nisu potrebne građevinske dozvole.

Replicirao je Ister.

- Da, to nema veze s građevinskim dozvolama, ali potrebna je odluka! Ni na jedno moje pitanje nije mi odgovoreno konkretno. Molim odgovore napismeno - nezadovoljan je bio Ister.

U Nizozemskoj onaj tko razvrstava ne plaća!

Čehok se u svojim odgovorima pozivao na zapadnoeuropske sustave, pa je Ister iznio slučaj Nizozemske.

- Tamo je sustav sljedeći: ako razvrstavam, ne plaćam uslugu, plaćaju samo oni koji ne razvrstavaju - rekao je Ister. 

Dugotrajna rasprava bila je prilično burna pa je tako gradonačelnik pomalo izgubio takt, povisio je glas, a retoriku obogatio i poštapalicama poput primjerice 'za Isusa Boga'.

Čehok pokušao umiriti građane

Čehok je, između ostalog, u svojem obraćanju pokušao umiriti građane.
 
- Dragi građani, nitko vas neće kažnjavati! Nitko se neće igrati smetlarske policije! Nitko vam neće ulaziti u domove, tjerati ni na što, kontrolirati jeste li sa zadnjom kapi vode isprali jogurt-šalicu, nitko vam neće ostavljati crve u kanti, nitko vam neće pelene ostavljati po tri mjeseca... Ali uvest ćemo sustav u kojem će svatko biti odgovoran za otpad koji proizvodi - poručio je Čehok.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video