Vijesti / Politika

VIŠESATNI SASTANAK

PREMIJER U GRADU Vlada s predstavnicima lokalnih vlasti: 'Županijski budžeti ne mogu izdržati realizaciju europskih projekata'

PREMIJER U GRADU Vlada s predstavnicima lokalnih vlasti: 'Županijski budžeti ne mogu izdržati realizaciju europskih projekata'
Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Osim u Zagrebu, dosad su sastanci u ovome formatu održani u Požegi i u Šibeniku, a danas je centar događanja bio Varaždin...

U Varaždinu su se danas, 4. srpnja, okupili brojni političare, a razlog tomu bio je četvrti sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu u Hrvatskome saboru.

Vezana vijest:

Andrej Plenković u Varaždinu VARAŽDIN DOMAĆIN FOTO Premijer Plenković od prijepodne je u Varaždinu. Vlada ima sastanak s predstavnicima županija i gradova

Prvi sastanak u ovome formatu održan je u Zagrebu u prosinu 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim u Zagrebu, dosad su sastanci u ovome formatu održani u Požegi i u Šibeniku, a danas je centar događanja bio Varaždin.

- Želim zahvaliti svima na suradnji i gostoprimstvu. Ovaj format susreta, sada već etabliran, održava se svakih šest mjeseci, a pokazuje da dijelimo dobru volju i smjer kad je riječ o višerazinskom upravljanju Hrvatskom te decentralizaciji - istaknuo je medijima, nakon višesatnog sastanka, premijer Andrej Plenković, dodavši da su današnje teme susreta bile aktivnosti županijskih uprava za ceste i kvalitetna apsorpcija sredstava Europske unije.

Na sastanku su, rekao je Plenković, partneri obaviješteni da Vlada namjerava stvoriti zakonski okvir za pripajanje ureda Državne uprave sa Županijama.

- Time ćemo Županijama dati više ovlasti i zadaća, uz odgovarajuća financijska sredstva, što smatramo dobrim i korisnim.

Osvrnuo se Plenković i na dug koji država ima prema Županiji, a tiče se javno-privatnog partnerstva.

- Postoje dva aspekta problema. Jedan se odnosi na nagodbu, a drugo je da se u Zakon o odgoju i obrazovanju model javno privatnog partnerstva predvidi kao jedna od mogućnosti izgradnje škola. Uskoro će zakon biti na drugom čitanju u Saboru, a zajedničkim naporima tražimo model rješenja dugovanja koja su nastala prije aktualne Vlade - kazao je premijer.

Na sastanku su, kazao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, razgovarali o reformi koja ide ka decentralizaciji ovlasti državne uprave.

- O njoj se govori posljednjih petnaestak godina, no bez većih pomaka, tako da se nadamo da će se napokon pokrenuti. Nadalje, razgovarali smo o pitanju ŽUC-a, budući da 10 posto svih županijskih cesta pokriva naša županija, a Vlada rad financira sa svega pet posto. 

Kao daleko najveći problem koji je bio na dnevnom redu sastanka, Čačić je istaknuo sljedeće:

- Varaždinska županija je najuspješnija u povlačenju sredstava iz europskih fondova, na našu sreću ili nesreću. Naime, Županija kao domicilnu komponentu treba dati 81 milijun, a cijeli naš budžet je 74 milijuna kuna pa se postavlja pitanje: Kako? Ili ćemo prestati financirati europske projekte ili će Vlada dati model kako to riješiti. Premijer je dao nalog da se u tom smjeru treba ići, iako još modela nema - rekao je župan.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok sastanak je ocijenio 'pametnim i konstruktivnim'.

- Već sam 18 godina u lokalnoj politici, ali moram priznati da ni jedan premijer do sad nije imao interes slušati i razgovarati sa županima i gradonačelnicima. Iznijeli smo jako puno dobrih prijedloga, neki su već potvrđeni, na neke još čekamo. Osobito je važno ovo s EU projektima.

Naime, u Varaždin će u pet godina, od 2017. do 2022. godine, biti uloženo preko milijardu kuna europskog novca, dodao je Čehok.

- Dobro je da se s državne razine prati domicilna komponenta. Nije dobro ni to da onima koji su po indeksu razvijenosti u vrhu u startu oduzima 20 poena, tako da se nadamo da će pronaći model kako indeks (pre)razvijenosti ne bude opterećujući faktor prilikom odobravanja europskih projekata - zaključio je Čehok.

Idući sastanak bit će u prosincu u Rijeci, a domaćin će biti primosrko-goranski župan Zlatko Komadina.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video