Vijesti / Politika

UPRAVNO VIJEĆE Reformisti reagirali na Habijanovu ostavku, evo što je odgovorio

UPRAVNO VIJEĆE Reformisti reagirali na Habijanovu ostavku, evo što je odgovorio

Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednik varaždinskog ogranka HDZ-apodnio je ostavku na mjestu člana Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin. Na to ga je potaknulo zapošljavanje telefonista u Općoj bolnici Varaždin, nakon što su se pojavile indicije, potaknute istupom Udruge slijepih Varaždinske županije, da sam proces zapošljavanja nije bio transparentan.

> Habijan nakon ostavke u UV-u Opće bolnice: 'Trebamo biti potpuno transparentni!'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reformisti: 'Dao je ostavku nakon što je ušao u NO Termoplina'

Gradska organizacija Reformista u svom je priopćenju komentirala njegov čin. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Damir Habijan je ostavku na mjesto člana Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin podnio 12. lipnja, samo dan nakon što je imenovan za člana Nadzornog odbora Termoplina, gdje će primati čak 4.000 kuna mjesečne naknade.

S obzirom da je poznato da je osam dana ranije, 4. lipnja, javno postavljeno pitanje Habijanovog ozbiljnog sukoba interesa kao člana Upravnog vijeća Bolnice, postavlja se pitanje: nije li ostavku podnio prekasno?

Kao član Upravnog vijeća Bolnice – tijela koje upravlja Bolnicom i nadzire njezin rad – Habijan je pred sudom zastupao bivšu ravnateljicu koja tuži tu istu Bolnicu i njezino Upravno vijeće! I ne samo to, u postupku koji se na sudu vodi po privatnoj tužbi dr. Sanje Zember, Habijan je i svjedočio protiv Bolnice.

Međutim, Habijan ostavku na mjesto člana UV-a nije dao zbog toga, a nije ni, koliko je poznato u javnosti, otkazao zastupanje bivšoj ravnateljici. Ako je imao primjedbe na rad Upravnog vijeća u ovom mandatu, mogao je sve raspraviti na sjednicama toga tijela.

No, da bi to mogao, trebao je dolaziti na te sjednice. Upravno vijeće u ovom mandatu održalo 12 sjednica, a on je prisustvovao na njih šest. Ili ostavku možda ne bi ni podnio da nije javno postavljeno pitanje njegovog sukoba interesa zbog zastupanja bivše ravnateljice u tužbi protiv Bolnice? A potom je javno objavljeno i to da je postao član Nadzornog odbora Termoplina, koji je već godinama poznat po izdašnim mjesečnim naknadama koje osigurava za svoje članove.

- Osobno smatram da naknade za članstva u nadzornim odborima i upravnim vijećima društava u vlasništvu grad treba ukinuti - izjavio je Habijan u rujnu 2016. godine.

S obzirom na to, bilo je za očekivati da će javno najaviti da će njegov prvi potez u Termoplinu biti prijedlog o ukidanju naknada članovima Nadzornog odbora. Međutim, to se nije dogodilo, ali je zato simpatije javnosti pokušao pridobiti ostavkom, jer možda u tom slučaju nitko neće pitati za sukob interesa u Bolnici i 4.000 kuna mjesečne naknade u Termoplinu.

HDZ će za člana Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin predložiti drugog kandidata, dok je Damir Habijan otišao u Nadzorni odbor u kojem će primati daleko više sredstava za svoj rad. Potpuno je jasno što se dogodilo, pa stvari treba nazvati pravim imenom, a ne 'protestom', stoji u priopćenju.

Habijan: 'Po kojem me to zakonu prozivate za sukob interesa?'

Nije se dugo čekalo na odgovor Damira Habijana Reformistima.

- Ostavku u Upravnom vijeću Opće bolnice Varaždin podnio sam zato što na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća OBV održanoj dana 11. lipnja nisam htio prihvatiti prijedlog zaključka Upravnog vijeća koji se odnosi na dopis Udruge slijepih Varaždinske županije.

Naime, prije nekoliko tjedana, zasebnim se dopisom upućenom svakom članu Upravnog vijeća, obratila Udruga slijepih Varaždinske županije u kojem su iznijeli nezadovoljstvo provedenim natječajem za radno mjesto telefonista u OBV. Tada sam se upoznao s navedenim slučajem i izrazio potporu Udruzi i neslaganje s činjenicom da se kao uvjet za radno mjesto telefonista traži polaganje tečaja za vatrogasca. Predmetni zaključak pun je floskula, ispraznih činjenica i sadržajno se ne dotiče spornog natječaja za radno mjesto telefonista u Općoj bolnici Varaždin. Također, na moja pitanja i prijedloge nitko nije odgovorio te sam glasovao protiv navedenog Zaključka i podnio ostavku - ističe Habija, dodavši da je to učinio sukladno svojim uvjerenjima.

- Dragi kolege reformisti, molim vas da mi navedete prema kojem zakonu i kojem članku me prozivate za sukob interesa. Smatram da bi posebna savjetnica, kao pravnica, to morala znati.

Javnim prozivanjem članova bilo kojeg Nadzornog odbora radi naknade je nekorektno i degradirajuće za svaku osobu koja je član Nadzornog odbora u bilo kojem trgovačkom društvu. Kao osoba koja 10 godina radi kao odvjetnik specijaliziran za korporacijsko pravo i osoba s položenim pravosudnim ispitom, smatram da svojim radom i iskustvom mogu doprinijeti radu Nadzornog odbora Termoplina.

Posebna savjetnica, koja je ujedno i pravnica, a i sama je bila članica Nadzornog odbora jednog trgovačkog društva, zna ili bi trebala znati da član Nadzornog odbora ili Nadzorni odbor ne odlučuje o naknadi već o tome odlučuje isključivo Glavna skupština trgovačkog društva. Također bi trebala znati i što podrazumijeva sukob interesa - zaključio je Habijan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci