Vijesti / Politika

'Županijski model JPP-a predmet je za DORH, treba li im sve nacrtati?'

'Županijski model JPP-a predmet je za DORH, treba li im sve nacrtati?'

Saborski zastupnici iz redova HDZ-a, Anđelko Stričak i Josip Križanić, nisu protiv modela javno-privatnog partnerstva (JPP-a), nego su isključivo protiv onakvog modela JPP-a kakav je proveden na području Varaždinske županije.

> Županija reže rashode do 10 milijuna kuna, počinje se od plaća 'na vrhu'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rečeno je to danas na konferenciji za novinare HDZ-a u Varaždinu, na kojoj su Stričak i Križanić iznijeli svoje razloge zašto nisu podržali amandman za sufinanciranje JPP-a i zašto su podržali proračun u kojem Vlada nije predvidjela 15 milijuna kuna za tu namjenu, koliko je lani od države dobila Varaždinska županija.

Pravi problemi vidjet će se za desetak godina

- Ugovori o JPP-u su štetni, i zato su tajni. Prevelika je razlika između klasičnog financiranja investicije i JPP-modela kojim su se gradile i dograđivale škole i školske sportske dvorane širom Varaždinske županije, gdje se omjer kreće od 1:4 do 1:5 pa čak i do 1:7 - rekao je Križanić.

Dodao je da će se pravi problemi vezani uz JPP vidjeti tek za desetak godina, kada će objekte biti potrebno pojačano održavati.

- Tada privatnog partnera neće biti nigdje - uvjeren je Križanić.

Korist od JPP-a imaju samo Čačić i njegovi 'kompanjoni'

Stričak je podsjetio da je Državna riznica još 2007. godine ustvrdila da je Varaždinska županija prezadužena, i to isključivo zbog obveza iz JPP-a. Križanić je dodao kako su načelnici općina u te obveze ušli pod pritiskom tadašnjeg župana Radimira Čačića.

- Zapravo je JPP koristio samo Radimiru Čačiću u njegovoj kasnijoj kampanji za premijera. Od JPP-a i dalje koristi imaju samo on i njegovi 'kompanjoni' koji su sve te objekte gradili. I onda Čačić dolazi u Sabor i predlaže amandman zapravo za sebe! Mnogo toga vezanog uz JPP treba istražiti. Kome se točno plaća? Jesu li to iste one tvrtke s kojima je sklopljen ugovor, a koje su osnovane samo za potrebe JPP-a, ili su to neke nove tvrtke, s obzirom da su one prve u međuvremenu ugašene, čime su se 'riješile' obveza prema kooperantima? Time bi se svakako trebalo napokon pozabaviti Državno odvjetništvo. Ja ne znam treba li im crtati? Sve piše u medijima, sve piše u zapisnicima sa Županijske skupštine - iznio je Anđelko Stričak.

Vlada će pomoći Varaždinskoj županiji

Najavio je na kraju da će aktualna Vlada pomoći Varaždinskoj županiji, ali ne putem sufinanciranja JPP-a, nego na nekim drugi način, o čemu se već razgovaralo s ministrom financija.

- Problem je u tome što županijska vlast s bivšom vladom nije sklopila ugovor za JPP, nego sporazum. Da postoji ugovorna obveza, to bi bilo nešto drugo - dodao je Križanić, a Stričak napomenuo da je bitno i to što sufinanciranje JPP-a nikad nije postalo proračunska stavka.

- Da je to bila proračunska stavka, onda bi je daleko teže bilo brisati iz proračuna - rekao je.

Zaključili su na kraju još jednom: HDZ je za JPP, ali ne za ovakav model kakav provodi Varaždinska županija.

> HDZ će podržati smanjenje plaća župana i zamjenika - na razinu prosječne plaće

> Zašto je Mario Habek predložio amandman za kojeg nije glasovao?

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci