Vijesti / Politika

Podolnjak: Izbori se ne provode na brzinu, to ide na ruku samo velikim strankama

Podolnjak: Izbori se ne provode na brzinu, to ide na ruku samo velikim strankama

Iako je Hrvatski sabor donio odluku o samoraspuštanju 20. lipnja, tek 15. srpnja doći će i do formalnog raspuštanja. Robert Podolnjak iz Mosta na svojem je Facebook profilu komentirao takvu odluku koja je po njemu ispravna.

Neki ipak nisu bili za taj datum raspuštanja, već su smatrali kako bi raspuštanje trebalo nastupiti istima danom kad je donijeta i odluka. Rezultat takve odluke bili bi izbori u srpnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- I predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je kako je njegova stranka bila za raspuštanje odmah kako bi se izbori mogli provesti u srpnju, ali je MOST nezavisnih lista inzistirao na raspuštanju 15. srpnja i izborima u rujnu. Predsjednik SDP-a želio je zapravo javnosti reći kako je Most 'kriv' što izbori neće biti održani u najkraćem roku i što ćemo na njih morati čekati do početka rujna - napisao je Podolnjak na svome profilu.

Naveo je Podolnjak i razloge zašto nisu željeli na, kako on navodi, blitzkrieg izbore u srpnju.

- Naš odgovor je vrlo jednostavan. Most se rukovodio isključivo principijelnim stajalištem da se izbori ne provode tijekom ljetnih mjeseci, a ne usko-stranačkim interesom da se izbori provedu na brzinu, kao svojevrsni blitzkrieg, usred ljeta, sa smanjenim odazivom birača, a što, naravno, uvijek pogoduje isključivo dobro organiziranim strankama s masovnim članstvom koje se mobilizira tijekom izbora - istaknuo je.

Najvažnija stavka izbora su birači, kaže Podolnjak, i treba učiniti sve kako bi oni u što većem broju iskoristili svoje pravo.

- Treba reći da je, na žalost, odaziv hrvatskih građana na izbore, vrlo nizak. Na posljednjim parlamentarnim izborima tek nešto više od 60 posto građana koristilo je svoje biračko pravo.

Ljeto bi samo pridonijelo da odaziv bude još niži, kaže Podolnjak.

S obzirom da na datum raspuštanja Sabora, mogući izbori su najranije 21. kolovoza, a najkasnije 11. rujna.

- Treba također reći da nijedna europska demokratska država parlamentarne izbore nikada ne provodi u srpnju i kolovozu i zato smo više puta naglašavali da bi izbori u tim mjesecima bili protivni dobroj demokratskoj praksi. To tvrdim ne samo kao zastupnik Mosta, već i kao profesor ustavnog prava - zaključio je Robert Podolnjak na svojoj Facebook stranici.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci