Vijesti / Politika

Narodna koalicija i HDZ zadovoljni, Reformisti čekaju više podataka

Narodna koalicija i HDZ zadovoljni, Reformisti čekaju više podataka

Prema izlaznim anketama tek su se minorne promjene dogodile u 3. izbornoj jedinici. SDP je osvojio jedan mandat više, HDZ četiri, dok je jedan mandat otišao u ruke Živog zida. Možda je malo iznenađenje to što Most i Narodna stranka - Reformisti nisu osvojili ni jedan mandat.

Komentar izlaznih anketa 3. izborne jedinice, kao i komentar stanja na nacionalnoj razini, zatražili smo od zamjenik predsjednika HNS-a i predsjednik Županijskog odbora Varaždinske županije Predraga Štromara, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Marija Habeka i potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti i predsjednica Gradske organizacije Varaždin Natalije Martinčević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predrag Štromar (HNS)

- Izuzetno smo zadovoljni ovim rezultatima, no tek nakon prebrojavanja vidjet ćemo hoće li to biti 8 ili 9 mandata. Posebno nam je drago što je HNS dobio puno preferencijalnih glasova. Sad je situacija malo drugačija nego na prošlim izborima, tu su dva partnera za koaliranje, Most i Živi zid. Nadam se kako Živi zid, za razliku od Mosta na prošlim izborima, razmišaljati o dobrobiti građana te će u skladu s tim i djelovati. Ako će pak obje stranke biti protiv koaliranja, tad nama drugog nego novih izbora.

Anđelko Stričak (HDZ)

- Već sam na početku kampanje rekao kako nam je cilj osvojiti četiri mandata. Prošli put imali smo tri mandata kao HDZ, dok ovog puta, bez koalicijskih partnera, imamo četiri i to je uspjeh. Na nacionalnoj razini najavili smo pobjedu HDZ-a, a to se i dogodilo, iako je situacija slična onoj na prošlim izborima. Nadam se da je situacija s prošlom Vladom naučila sve ponešto. Ako ulazite u koaliciju, morate biti spremni na kompromise. Što se tiče uspjeha Živog zida, mislim da će uvijek biti jedan dio nezadovoljnih građana koji će svoj glas dati nekoj trećoj opciji. Prije su to bili Laburisti, danas je to Živi zid, tako da me ne iznenađuje broj mandata koje su osvojili.

Natalija Martinčević (Reformisti)

- Imamo situaciju kao i prošle godine kad po izlaznoj anketi nismo imali mandat pa smo poslije ipak dobili. Živi zid je porastao, sedam mandata, Most je pao, a mi smo tu granični i sve ovisi o zadnjem obračunu podataka. Na nacionalnoj razini stanje je neizvjesno, možda čak i mrvicu kompliciranije nego na prošlim izborima. Most je tad želio razgovarati i ući u koaliciju, no Živi zid isključuje bilo kakve dogovore i koalicije. Bit će još kompliciranije nego na prošlim izborima.

Mario Habek (SDP)

- Pokazali smo da je sjever Hrvatske, kao i dosad, lijevo orijentiran. Malo sam iznenađen rezultatima nekih izbornih jedinica, no treba pričekati neslužbene rezultate pa da vidimo kako stojimo. Žao mi je ako će ovakvo stanje, što se mandata tiče, ostati. Vidjeli smo kako je eksperiment s Mostom prošao, no to je demokracija i ljudi su tako odlučili, treba to poštivati. No ako ovako ostane, bit će teško sastaviti novu Vladu i bojim se da ćemo opet biti u problemima. Ankete su Živom zidu davale više mandata, no treba počekati rezultate pa da se vidi koliko će to točno mandata biti, Most je puno izgubio pa je moguće da je to otišlo Živom zidu.

Robert Podolnjak kazao je kako je još rano za davanje komentara.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci