Vijesti / Politika

BALE Patafta o Čehokovim potezima: 'Ovo je diletantski, krši se nekoliko zakona'

BALE Patafta o Čehokovim potezima: 'Ovo je diletantski, krši se nekoliko zakona'

Gradski vijećnik Lige za Varaždin Davor Patafta komentirao je prve korake koje je poduzeo gradonačelnik Ivan Čehok u vezi odvoza prvih bala otpada iz Brezja, kako je najavio još uoči izbora.

> Čehok u kampanji: 'Prvog srpnja kreće odvoz prvog dijela bala'. Gdje smo danas?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, Čehok je rekao da je Grad uputio dopis Varkomu u kojem traži od te tvrtke da bale, budući da je njihov posjednik, prebaci na Čistoću, kao i dio financijskih sredstava.

Kada se cijela procedura završi, rekao je gradonačelnik, Čistoća će te bale odložiti ne nekom od odlagališta s kojima ima potpisane ugovore.

Ne može se mimo Gradskog vijeća

Vijećniku Davoru Patafti je u toj priči, kaže, sporno nekoliko stvari.

- Meni nije jasno da sve to gradonačelnik radi mimo Gradskog vijeća. Moje je mišljenje da bi takve odluke trebale biti u nadležnosti Vijeća. Ako je Gradsko vijeće 2012. godine, u mandatu Gorana Habuša, donosilo odluke o otpadu i koncesiji, ako je Gradsko vijeće 2009. godine, u mandatu Ivana Čehoka, odlučivalo o planu gospodarenju gradskim otpadom, ako je Gradsko poglavarstvo 2008. godine odlučivalo u vezi MBO-a, kako sad Gradsko vijeće više ništa ne treba odlučivati? Gradskog poglavarstva više nema, ali njega sad mijenja Gradsko vijeće u vezi svih odluka vrijednih više od milijun kuna. Te odluke gradonačelnik ne može donijeti sam - kaže Patafta.

To je otpad drugih općina, a ne varaždinski!

No to, dodaje, nije jedini problem.

- Grad Varaždin odgovoran je za otpad na svojem području. A oni sad donose odluku za komunalni otpad koji nije dio koncesijskog ugovora, riječ je o oko 40.000 tona. No to je otpad drugih općina, a ne varaždinski otpad! Ako već to misle raditi, onda se općine moraju očitovati o tome. Također, ako netko mora platiti konačno zbrinjavanje, onda to moraju platiti općine, a ne Grad ili Čistoća. Ovisno o tipu zbrinjavanja navedene količine otpada od općina, to može biti od oko 15 do 30 milijuna kuna. Tako da ta odluka zasigurno nije u ingerenciji samog gradonačelnika i odgovornih osoba Čistoće i Varkoma - upozorava Patafta.

Njegovo je mišljenje da se tim što Grad traži od Varkoma krši nekoliko zakona i propisa; Zakon o trgovačkim društvima, Zakon o računovodstvu, Zakon o otpadu...

Zašto je tako teško pitati struku?

- I ne mogu shvatiti da se to radi na takav način, diletantski, bez struke, bez pravnika. Od ovoga mogu nastati još veći problemi. Čehok sada, kao ni Habuš prije, ne poštuje ni procedure ni zakone ni struku, ni pravnu ni ekološku. I onda postoji rizik opet da naprave cirkus. I onda imamo tužbe. Kao naprimjer zadnju od CIOS-a na 97 milijuna kuna. Neshvatljivo je zašto je tako teško pitati druge i struku? - pita Patafta.

Dodaje i da je bitno naglasiti to da ne može gradonačelnik voditi poslove neke firme.

- Ne može on naložiti direktoru neke firme da prebaci određenu imovinu iz jedne firme u drugu. I to imovinu koja za sobom vuče obaveze koje je Varkom naplatio građanima - smatra Patafta.

Čehok opet preskače institucije

To što je Grad većinski vlasnik Varkoma nimalo ne utječe na situaciju, smatra Patafta.

- Grad jeste većinski vlasnik, ali to nije bitno. Gradonačelnik ima skupštinu i nadzorni odbor, ali on ovime preskače nekoliko institucija. Mnogi ga kritiziraju zbog toga što je to ranije radio i sad ponovo radi to isto - upozorava gradski vijećnik.

Podsjeća Patafta da su Varkom i Čistoća proveli postupak podjele društva, koja je upisana u sudski registar, gdje su definirane sve obveze i imovina koja prelazi iz Varkoma u Čistoću. No o balama, rekao je, tamo nije bilo ni jedne jedine riječi.

Ne mogu se bale samo tako prebaciti

- U cijeloj ovoj priči Varkom može prenijeti bale na drugu pravnu osobu, ali te firme moraju izraditi jasan ugovor i napisati koliku bi naknadu Čistoća naplatila Varkomu za preuzimanje bala. Ne može jedna firma samo tako prebacivati ni bale ni financijska sredstva u drugu firmu - poručuje vijećnik Lige za Varaždin.

Evo kako Patafta vidi moguće rješenje problema:

- Taj problem eventualno treba riješiti i platiti njegovo rješavanje sam Varkom, koji je u vlasništvu i tih istih općina i koji je novac od oko 45 milijuna kuna dobio od građana Grada Varaždina, ali i građana iz tih općina kada je sakupljao otpad i privremeno skladištio i to naplaćivao svima.

Prijete čak i kazneni postupci?

Ali ni tu, prema Patafti, nije kraj priče.

- Dodatno je tu bitno da je Varkom zbog tog otpada i načina krivog gospodarenja prošao kazneni postupak. Ako bi se sada sve selilo na Čistoću ili kada bi se Grad uključio, tada će biti pokrenuti i postupci protiv Varkoma i Čistoće i odgovornih osoba. Ne znam jesu li gradonačelnik i odgovorne osobe Varkoma i Čistoce svjesni svoje odgovornosti. Na temelju dosadašnjih informacija, mislim da nisu - zaključuje Patafta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci