Vijesti / Politika

Župan Radimir Čačić održao radni sastanak na temu gospodarenja otpadom

Župan Radimir Čačić održao radni sastanak na temu gospodarenja otpadom

U Županijskoj palači u Varaždinu održan je radni sastanak župana Varaždinske županije Radimira Čačića sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom i direktorom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladenom Jozinovićem.

Župan Radimir Čačić nakon sastanka istaknuo je kako se razgovaralo o vrlo osjetljivoj i značajnoj temi za 110 jedinica lokalne samouprave i četiri županije, a to je gospodarenje otpadom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kao ministar u Račanovoj Vladi 2002. sam pokrenuo taj projekt i tada, kao ni danas, država nije imala dovoljno hrabrosti, odgovornosti i ozbiljnosti prepoznati nužnost da vodi projekte odlaganja otpada. Postoje neke točke, djelatnosti u državama koje po prirodi stvari traže jednu drugu razinu odlučivanja jer su tehnologije u odlaganju otpada takve da je donja granica racionalnosti odlaganja 800 tisuća stanovnika, a to u Hrvatskoj ima jedino grad Zagreb. Država koja je stavila odgovornost po tom pitanju na jedinice lokalne i regionalne samouprave zna da se to ne može riješiti i zato imamo takav nered u zemlji i bez rješenja za otpad. Tada 2002. godine prepoznajući nespremnost države da donosi odluke što se vidi još i danas formirao sam javnu ustanovu koja se razvila u trgovačko društvo i danas je to jedna respektabilna institucija - istaknuo je župan Čačić zahvalivši županu Korenu koji je prepoznao gospodarski potencijal tog projekta, ali i značaj za općine i gradove i dao mogućnost da i druge županije u tome sudjeluju.

Također je najavio kako podržava koncept prijave projekta na EU fondove u visini od 65 milijuna eura do kraja godine, a sama realizacija će početi početkom sljedeće godine.

- U ovom trenutku i Grad Varaždin i 80 posto Varaždinske županije pitanje svog otpada rješavaju putem Piškornice, a rješenje problema postojećeg baliranog otpada je u potpunosti zadatak i odgovornost Grada Varaždina pri čemu ćemo kao Županija, čiji je zadatak koordinacija aktivnosti jedinica lokalne samouprave, podržati svaki prijedlog Grada koji će dovesti do trajnog rješenja uz minimalan trošak za građane – rekao je župan Čačić.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren zahvalio je županu Čačiću na prigodi da izmijene određene informacije o Piškornici jer se izuzetno puno odradilo na projektu koji zbrinjava primarno otpad za 55 tisuća stanovnika na prostoru četiri županija.

- Bitna nam je ovakva podrška svakog dionika u projektu pa tako i Varaždinske županije i Grada Varaždina koji su važni čimbenici. Planiramo taj proces dovest kraju iduće godine i započeti gradnju, što će uvelike aktivirati domaće gospodarstvo – zaključio je župan Koren dodavši kako je ovo jedini projekt koji je spreman za ono što je Europska unija nametnula kao obveze u poglavljima gospodarenja otpadom.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin i posebna savjetnica župana Čačića Natalija Martinčević.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci